Doi elevi de clasa a IX-a din Galați au creat o aplicație prin care cetățenii orașului vor putea trimite reclamații și sesizări către autorități, într-un mod foarte simplu și rapid, potrivit monitoruldegalati.ro.

Cu ajutorul aplicației pot fi trimise sesizări către instituții locale din Galați. Practic, acest software înlocuiește clasicul email cu un instrument mai ușor de folosit.

Elevii Vlad Cancenschi, de 16 ani, și Andrei Drulea, de 15 ani, sunt pasionați de programare. Ei sudiază la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galați. De curând, autoritățile gălățene au lansat un concurs public pentru această aplicație. Cei doi tineri au participat și au câștigat concursul, cât și premiul în valoare de 5000 de lei, înmânat de primarului orașului Galați, Ionuț Pucheanu.

,,Au reușit să dezvolte o aplicație, o interfață între cetățeni și toate celelalte instituții publice după cum ați văzut ITM, Poliția Locală etc ce pot rezolva probleme ale cetățenilor”, a declarat Ionuț Pucheanu.

În prezent, nu mai există ceva similar care să funcţioneze la parametri aplicaţiei dezvoltate de cei doi elevi gălăţeni, conform monitoruldegalati.ro.

Întrebat cât timp a durat pentru a finaliza aplicația, Andrei Durlea, dezvoltatorul acesteia a răspuns: ,,Mult, estimăm că între 30 și 40 de ore fiecare. Imediat ce vom plăti niște taxe la Google Play şi App Store o vom putea urca și descărca”.

Momentan, aplicaţia va putea fi folosită doar pentru Galaţi, urmând, ulterior, să poată fi utilizată şi de celălalte instituţii din ţară. Cel de al doilea dezvoltator al aplicației, Vlad Cacenschi, mai adaugă: „Nouă ni s-a părut o idee extrem de bună deoarece cu toții știm că durează foarte mult cam orice vrem să facem legat de birocrație”.

Administrația locală din Galați a primit fonduri europene în valoare de 7 milioane de euro pentru mai multe proiecte, între care unul şi pentru digitalizarea instituțiilor.

Distribuie:

Viitoare absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București, Loredana Calotă este o fire analitică, curioasă și, de asemenea, atentă la cerințele și problemele societății. Debutul a fost în radio, timp de aproximativ doi ani aceasta a lucrat ca redactor. A coordonat numeroase proiecte de voluntariat, în folosul copiilor din centrele de plasament, spitale și zonele defavorizate. A cochetat cu televiziunea, iar una dintre pasiunile ei este scrisul.