O mare parte dintre părinții din România nu susțin propunerea Ministerului Educației ca admiterea la Colegiile naționale să fie organizată de acestea inclusiv prin examen. Cel puțin asta reiese dintr-un sondaj organizat de Federația Națională a Părinților.    

La sondajul desfășurat pe baza unui chestionar online în perioada 25-31 iulie 2022, au participat 61.552 de respondenți. Doar 12% dintre părinți sunt de acord cu propunerea Ministerului Educației. De asemenea, două treimi dintre părinți vor ca admiterea la liceu să se facă numai pe baza rezultatelor la Evaluarea Națională.    

Părinții nu sunt de acord cu propunerile Ministerului Educației

În același timp, doar 24% dintre respondenți sunt de acord ca subiectele probelor de concurs să fie elaborate de profesorii colegiilor naționale, dacă acestea organizează examen de admitere. De asemenea, 22,8% dintre respondenți sunt de părere că evaluarea lucrărilor la astfel de examene trebuie făcută de cadre didactice din Colegiile naționale care organizează un examen.    

O treime, (35,7%) susțin procentul de 90% pentru locurile ocupate prin admitere directă la colegii. Aproape o treime dintre respondenți consideră că, în cazul unor examene la colegiile naționale, lucrările ar trebui evaluate de către profesori din alte județe.   

Peste jumătate dintre părinții participanți consideră că Evaluarea Națională ar trebui să se susțină la limba română și la matematică (după modelul actual), în raport cu procentul părinților care susțin o probă transdisciplinară, 2,3%, conform Edupedu.ro.

Doar 12% dintre părinții participanți la un sondaj susțin examenul de admitere la colegiile naționale
Sursa Foto – playtech.ro

Propunerile Federației Naționale a Părinților

În urma acestui sondaj, Federația mai sus citată a făcut câteva propuneri. În primul rând, Evaluarea Națională ar trebui să rămână unica formă de testare a elevilor pentru admiterea la liceu. De asemenea, limba română și matematica ar trebui să rămână probele Evaluării Naționale.   

Susținerea examenului de Bacalaureat trebuie să se facă la aceleași probe și discipline ca în prezent.   

“În contextul în care Ministerul Educației nu va ține cont de opinia majorității părinților, care au completat acest chestionar, și va modifica modalitatea de organizare și de desfășurare a examenelor naționale, federația va susține ca implementarea noilor măsuri să se facă începând cu generația de elevi care va intra în clasa pregătitoare (pentru admiterea la liceu), respectiv în casa a IX-a (pentru bacalaureat) în anul școlar 2023-2024, generații pentru care urmează să se aplice și alte noi măsuri prevăzute în lege.”  

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.