Se apropie examenele pentru toată lumea, atât pentru elevi, cât și pentru studenți. Pentru unii dintre voi vine evaluarea națională, pentru alții examenul de bacalaureat sau sesiunea. Stres, emoții, frică?

Probabil că de toate, constructive, dar și dăunătoare. Presiunea este mare și timp de învățat rămas destul de puțin. Totuși, dacă te disciplinezi, vei ieși cu succes din toate!

Ce este disciplina și de ce este importantă?

Din punctul meu de vedere, disciplina este o calitate excelentă a omului, dar foarte greu de susținut. Disciplina este acea calitate care ne ajută să avem o viață ordonată, constantă și sănătoasă. Tu la ce te gândești când te întreabă cineva dacă ești disciplinat?

Eu mă gândesc la faptul că disciplina este acea calitate care îmi pune lucrurile în ordine și menține constanța și perseverența în activitățile de zi cu zi.

Disciplina apare atunci când ești conștient că ai ceva de făcut zi de zi sau o dată la ceva timp și respecți acel proces cu sfințenie. De pildă, atunci când faci sport – mergi la antrenamente de 3 ori pe săptămână, mergi la școala zi de zi, îți faci temele sau înveți fără să te sustragi de la acele activități putem spune că ești disciplinat.

Prin exemplul cu antrenamentele – dacă mergi la antrenament zilnic și după câțiva ani se văd rezultatele performanței tale, atunci acesta este un efect al faptului că ai fost disciplinat!

Disciplina te poate face un om mai bun, mai pregătit și mai responsabil. Atunci când ești disciplinat, lucrurile devin mai simple și mai organizate. O viață organizată și constantă poate conduce la lucruri mărețe.

Disciplina depășește stresul și presiunea examenelor

Atunci când ești disciplinat și înveți constant, examenele pot deveni floare-la-ureche. Faptul că ne gândim la examene abia atunci când acestea se apropie, lucrul acesta ne presează și este se transformă în ceva rău.

În principiu, examenele sunt o formă de a-ți evalua cunoștințele acumulate la respectiva materie într-un semestru. Dacă devii stresat, acest lucru poate surveni din faptul că nu ești destul de pregătit.

Dacă mergi la ore și recapitulezi constant materia, atunci probabil că vei avea încredere în tine că orice s-ar da la examen vei fi pregătit! Ai trecut prin toată materia, ai fost atent la școală, ai învățat constant și nu ai absolut nicio grijă că te va surprinde ceva.

Este ca și în practică, pe măsură ce faci un lucru zilnic sau cât mai des, cu atât mai mult ajungi să îl faci mai bine și să devii expert în domeniu. Așa este și cu învățatul – pe măsură ce înveți smart și constant (puțin și des), atunci stresul se va diminua.

Cum să devii disciplinat?

În primul rând, aș spune că ar trebui să scapi de obiceiurile proaste. De pildă, prioritizează acțiunile importante din viață, cum ar fi școala și dezvoltarea!

Există materii care sunt mai importante, precum și materii care nu sunt atât de importante. Cel mai important este să conștientizezi care sunt cele mai importante și dificile materii pe care ar trebui să insiști mai mult, precum și unde ar trebui să aloci mai puțin timp.

Aș spune că pentru unele materii mai ușoare ar fi de-ajuns să fii atent la școală și să recapitulezi lecția o dată, după fiecare întâlnire. Îți faci niște notițe cu cele mai importante lucruri din lecție și încerci să le întipărești în minte.

Ai putea face asta schematic ca să fie mai ușor de vizualizat și amintit! Înainte de examen faci o recapitulare generală, cu notițele smart pe care le-ai făcut, faci legătura între ele și that’s it.

Cel mai bine ar fi să te disciplinezi când vine vorba de învățat, altfel vei pune prea multă presiune asupra ta și nu vei obține niciodată rezultatele dorite.

Diferența dintre elevii/ studenții pregătiți și cei mai slab pregătiți aceasta este: disciplina, constanța și eficiența. Acei elevi/ studenți care se descurcă foarte bine la școală și le merge mintea brici sunt de fapt foarte bine pregătiți, iar rezultatele sunt efectul disciplinei lor.

Nu mai considerați că a învăța este un lucru jenant în fața colegilor. Nu mai spuneți colegilor care învață că sunt tocilari. Cu cât râdeți mai mult de ei acum, cu atât vor râde ei mai mult de voi mai încolo.

De fapt, veți ajunge să lucrați pentru ei mai încolo, veți sta la mâna lor deoarece ei o să reușească în viață. A învăța înseamnă să fii conștient că viața e lungă, iar startul în carieră și cunoștințele cu care pleci de la școală sunt mega importante.

Creează-ți obiceiuri productive zilnice

După cum spuneam, dacă prioritizezi cele mai importante acțiuni din viața de zi cu zi și aloci timp corect pentru fiecare, atunci putem discuta despre disciplină. Încearcă să-ți aloci zilnic un anumit timp zilnic pentru a face fiecare lucru care este important. De exemplu:

  • de la 15-16:30 pregătire la matematică
  • de la 16:30 – 17:30 relaxare/ odihnă
  • de la 20:30 la 21:00 recapitulare pentru ziua de mâine
  • 21:00 – 21:30 de citit la română

Setează-ți câteva obiective

După exemplul meu, cu 3 ore de pregătire în fiecare zi poți ajunge să fii disciplinat și mult mai bine pregătit. Timpul alocat pregătirii depinde de obiectivele pe care le ai tu.

Dacă de exemplu obiectivul tău este să iei peste 9,50 în bac, atunci cantitatea de ore alocate ar trebui să crească (pe lângă cele 1,5h pe zi de matematică, ar trebui să aloci timp și pentru română – sau să mai alternezi).

Asta înseamnă disciplina. Să-ți setezi niște obiective și să-ți împarți timpul pentru activitățile care te vor ajuta să îți îndeplinești acele obiective! Cu cât mai mare obiectivul, cu atât mai importantă este disciplina. Îți vizualizezi în minte în fiecare zi obiectivul și nu pierzi nicio clipă din vedere faptul că trebuie să muncești pentru a-l atinge.

Ce fel de obiective poți să-ți setezi și cum poți ajunge să le îndeplinești?

1. Obținerea unei note de peste 9,50 la bac


– Învățat zilnic 1 oră la română
– 1,5 ore în fiecare zi de făcut exerciții la matematică

2. Vreau să îmi schimb aspectul fizic până în iulie 2021


– Mers cu bicicleta la școală de 3 ori pe săptămână
– Exerciții fizice (flotări, abdomene, genoflexiuni) 20min în fiecare seară
– Fotbal de 2 ori pe săptămână

3. Să produc un venit de minim 600 de lei în fiecare lună începând cu luna ianuarie 2022


– învăț în fiecare zi în vacanța de vară graphic design
– citesc 3 cărți din domeniu
– urmăresc tutoriale de pe internet
– îmi creez propriul portofoliu de lucrări
– intru în grupuri de graphic designeri
– îmi promovez lucrările pe internet (social media și alte locuri destinate acestui lucru)
– îmi găsesc primul client

Obiectivele reprezintă un lucru pe care vrei să îl obții în viitor. Ele trebuie să fie precise, astfel că te ajută mai mult dacă pui cifre exacte, timp exact.

Te va ajuta să îți împarți timpul – dacă ai pus ianuarie 2022 și noi suntem în septembrie 2021, atunci știi cum să aloci timp și până când. Scrie-le pe hârtie și citește-le în fiecare zi! Nu scăpa obiectivul din vedere.

Odată setate, fiecare obiectiv trebuie să fie completat de o serie de acțiuni care trebuie făcute pentru a-l atinge. Dacă ai spus că vrei să slăbești 20kg în următoarele 8 luni, atunci acțiunile pot arăta cam așa:


– să alerg timp de 3 luni o dată la 2 zile câte 5 km
– după 3 luni să alerg în fiecare zi câte 5km
– să mănânc fructe și legume în fiecare zi
– să fac exerciții fizice în fiecare seară timp de 30min

Disciplina schimbă regulile jocului. Nu este deloc ușor să devii disciplinat, să fii constant și să faci lucrurile corect. Totuși, de îndată ce ai început să joci după aceste reguli, atunci cu siguranță vei simți că merită și vei continua și pe viitor.

Dacă setezi câte un obiectiv mare (care să fie pe termen mai lung – 1 an școlar) și unul sau două mai mici (3 luni – 6 luni) și le planifici bine, le respecți îndeaproape, atunci vei deveni disciplinat!

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.