Secolul XXI aduce noi metode de prevenire a abandonului școlar. Se pare că profesorii încearcă să-i atragă la școală pe elevi cu tablete și table de ultimă generație.
Elevii, atrași de tablete și table inteligente
Profesorii încearcă să reducă abandonul școlar. Astfel, 32 de școli din Argeș au reușit să obțină finanțare nerambursabilă. Sumele respective vor fi investite pentru a preveni abandonul școlar. Peste 22 de milioane de lei vor ajunge în Argeș, iar cei mai mulți bani vor fi investiți în digitalizare.
Prin acest proiect, profesorii se gândesc că elevii vor veni la școală numai de dragul tabletelor.
„Finanţarea va fi folosită la echipamente necesare în procesul instructiv desfășurat față în față la clasă sau în situații de urgență, în online. Am prevăzut tablete, table inteligente echipate cu soft și videoproiectoare, laptopuri pentru toate cadrele didactice. Proiectul se aplică doar la clasele de gimnaziu, pentru că cei mai mulţi elevi la gimnaziu abandonează”, a spus Iulia Anca Ilinca, director la Școala Gimnazială „I.C. Lăzărescu” Țițești.
Instruirea profesorilor
În afară de această investiție în echipamente de ultimă generație, banii vor acoperi și instruirea profesorilor. Bineînțeles că, cei mai puțini bani vor fi cheltuiți pe ore remediale.
La Școala Valea Mare Pravăţ, sunt înscriși 460 de elevi, iar riscul de abandon este de 2,5%. Directorul Cătălin Nica, a declarat pentru jurnalul.ro că, își dorește ca măcar unul dintre acei elevi să revină la școală. De asemenea, există foarte mulți elevi care au abandonat școala definitiv. În general, după clasa a III-a, a IV-a renunță la școală.
Sărăcia și nivelul scăzut de educație al părinților sunt principalele motive de abandon. Părinții merg la muncă, la ferme, iar acolo își iau și copiii cu ei. De asemenea, o altă cauză este faptul că fetele se căsătoresc la vârste fragede. Chiar dacă această căsătorie nu este oficială, este o înţelegere tacită între părinți.
Un alt director de la o școală spune că a încercat să găsească diferite metode ca să-i facă pe copii să se întoarcă la școală și să-i ajute pe elevii semianalfabeţi.
Proiectul de finanțare se va desfășura pe o perioadă de 3 ani de zile.