Profesorii și personalul didactic auxiliar au protestat, săptămâna trecută, în fața Guvernului, fiind nemulțumiți de salariile pe care le au.

Reamintim că în urmă cu cinci ai a intrat în vigoare legea salarizării unitare care prevede ca profesorii să ia cu 16% mai mult la salariu începând din ianuarie. Se pare, însă, că dascălii au primit doar 4%. Acum, cuțitul le-a ajuns la os și amenință cu proteste generale în prag de evaluări naționale.

Ce salarii cred profesorii că merită?

Mai mulți profesori au vorbit cu jurnaliștii de la Școala 9 și au fost rugați să spună ce salariu și-ar dori să primească pentru munca pe care o depun. Unii sunt de părere că pentru a face profesia atractivă, atunci salariile pentru profesorii debutanți ar trebui să fie răsplătiți cu un salariu de peste 5.000 de lei.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre această situație. El consideră că profesorii aflați la început de drum ar trebui să primească un salariu de 3.750 de lei pe lună.

Albert Ifrim, de exemplu, este de un an profesor de religie la o școală din Ilfov. El știa că va avea un salariu mic, însă a zis să încerce din pasiune și drag pentru copii. Acesta are un salariu puțin peste 2.400 de lei. Totuși, acesta este mulțumit că, spre deosebire de alți colegi, el nu are rate.

„Nu-mi ajungeau banii de pe o lună pe alta”

 „La primul salariu, când am primit fluturașul nu mi-a venit să cred. Nu-mi ajungeau banii de pe o lună pe alta. Am învățat apoi să mă organizez”, spune profesorul.

El spune că după trei ani de vechime în domeniu, profesorii ar trebui să primească un salariu de 5.000 de lei.

O contabilă la o grădiniță din Sectorul 6, Alexandra Minoiu, dezvăluie că anumiți profesori au refuzat bonurile de vacanță fiindcă nu își permiteau să plece, nici măcar cu acest ajutor de la stat.

Pentru un profesor debutant, contabila spune că un salariu de 3.500-4.000 de lei net ar fi bun. Cât despre un profesor cu experiență, aceasta spune că ar merita un salariu de 6.000 de lei.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.