Așa cum au drepturi, elevii au și obligații pe care trebuie să le respecte. Însă puțini sunt cei care știu ce obligații au, la fel cum mulți nu știu nici ce drepturi au.

În diferite videoclipuri de pe rețelele de socializare putem observa ce se întâmplă în școlile din România. Este clar că elevii nu știu ce obligații au față de unitatea de învățământ. De exemplu, cu siguranță aceștia nu știu că nu au voie să folosească telefoanele în timpul orelor, a examenelor și al concursurilor.

Obligațiile elevilor se regăsesc în Statutul Elevului, publicat în Monitorul Oficial tocmai în anul 2016. Le vom trece în revistă pe cele mai important de știut de către elevi.

Care sunt obligațiile elevului

În primul rând, elevii sunt obligați să meargă la toate orele și să se pregătească la fiecare materie. De asemenea, ei trebuie să respecte regulamentele și deciziei unității de învățământ din care fac parte.

O altă regulă importantă este ca aceștia să se prezinte la școală într-o ținută decentă și adecvată. Atunci când sesizează anumite ilegalități în desfășurarea procesului de învățământ, elevul este obligat să sesizeze autoritățile competente.

În cazul în care văd o situație care ar pune în pericol siguranța elevilor sau a cadrelor didactice, elevii sunt obligați să sesizeze reprezentanții unității de învățământ. O regulă importantă este să respecte curățenia unității de învățământ.

Detalii mai puțini știute de către elevi: Care sunt interdicțiile și obligațiile acestora. Legea spune clar

Dacă aduc prejudicii bazei materiale puse la dispoziția lor de către instituția de învățământ, elevii sunt obligați să plătească ceea ce strică. Manualele pe care le primesc gratuit de la școală trebuie restituite în stare bună, la sfârșitul anului școlar.

Este important ca atunci când este bolnav, elevul să anunțe profesorul diriginte, direct sau prin intermediul părinților. El este obligat să se ducă la medic și în funcție de recomandări să stea acasă, astfel încât să nu pună viața altor colegi în pericol.

Interdicțiile elevilor

Bineînțeles, elevii au și interdicții. În primul rând, aceștia nu au voie să modifice sau să completeze documente școlare, cum ar fi cataloage, foi matricole, carnete de elev etc. De asemenea, nu au voie să blocheze căile de acces în spațiile de învățământ.

Un alt lucru interzis este ca elevii să consume droguri, băuturi alcoolice sau alte substanțe interzice, cum ar fi țigări, etnobotanice sau să participe la jocuri de noroc.

Mai multe interdicții se regăsesc în Statutul Elevului

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.