În Monitorul Oficial este publicat Statutul Elevului care prevede atât drepturile pe care le au elevii, cât și obligațiile acestora. Din păcate, nici elevii, nici părinții și în unele cazuri nici măcar profesorii nu au citit această lege. Din acest motiv uneori se ajunge în situații mult prea complicate.

Elevii trebuie să știe aceste informații

De exemplu, cu toții am auzit despre regulamentul școlii din București care prevede exmatricularea elevilor care se vopsesc. S-a făcut mult caz pe această măsură, însă puțini știu că, de fapt, unitatea de învățământ nu are dreptul să exmatriculeze niciun elev.

Sunt câteva detalii pe care orice elev sau părinte este bine să le cunoască. De exemplu, exmatricularea unui elev nu poate fi făcută dacă acesta încă se află în clasele în care învățământul este obligatoriu. Aceștia pot fi sancționați dacă întrec limita, însă sancțiunile sunt trecute clar în Lege.

Detalii mai puțin știute de elevi și părinți! Profesorii nu au voie sub nicio formă să facă aceste lucruri

Astfel, există doar șase tipuri de sancțiuni pe care le pot primi elevii, în funcție de ceea ce comit. Astfel, observația, mustrarea, retragerea bursei, mutarea disciplinară, preavizul de exmatriculare sau chiar exmatricularea sunt cele măsurile care se pot lua împotriva unui elev.

Un elev nu poate fi exmatriculat dacă se află în această clasă

Acestea pot fi luate doar în anumite cazuri. De exemplu, exmatricularea nu poate fi făcută dacă elevul încă se află în clasele în care învățământul este obligatoriu. De asemenea, mutarea disciplinară nu se poate face în clasele primare.

Sancțiunile trebuie să fie votate și anunțate la momentele stabilite de legislație, în caz contrar, ele pot deveni nule. Este important de reținut și faptul că pentru 10 absențe nemotivare, pe fiecare semestru, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct.

O altă informație care trebuie reținută este că exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor se poate aplica și pentru un număr de cel puțin 40 de absențe nemotivate.

Citiți AICI detaliile importante din Statutul Elevului

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.