În sfârșit s-a făcut dreptate după atâția ani de așteptare! A fost luată o decizie definitivă în cazul Colectiv unde au murit zeci de studenți. Cea mai mare pedeasă a primit-o unul dintre patroni, 11 ani de închisoare!

Fostul primar al Sectorului 4, actual primar al sectorului 5, Cristian Popescu-Piedone, a primit sentința definitivă în dosarul Colectiv! Va executa 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Nici cei implicați nu au scăpat de închisoare. Unul dintre patroni a primit 11 ani de închisoare! În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de închisoare.

Decizia vine la aproape 7 ani de la tragedia în care foarte mulți studenți și tineri și-au pierdut viața în urma unui tragic incendiu. 62 de persoane au murit, iar 150 au rămase mutilate pe viață din cauza șpăgilor babane.

Pedepsele definitive în dosarul Colectiv

  • Cristian Popescu-Piedone – 4 ani de închisoare cu executare (sentință: condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC C Club SRL). În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b),g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani/ În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. In baza art.72 Cp deduce perioada retinerii si arestarii preventive de la 06.11.2015 la 11.11.2015)
  • Alin George Anastasescu, patronul Clubului Colectiv, – 11 ani si 8 luni de închisoare
  • Costin Mincu, patronul Clubului Colectiv – 8 ani
  • Paul Gancea, patronul Clubului Colectiv – 6 ani și 4 luni
  • Viorel Zaharia, pirotehnist – 6 ani și 10 luni
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – 8 ani și 8 luni

Decizia s-a încheiat în 21 decembrie 2021, dar a fost pronunțată după patru amânări. Completul de judecată trebuie inițial să încheie procesul în luna iunie, anul 2021, dar magistrații Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan au solicitat schimbarea de încadrare juridică a faptelor pentru o parte dintre inculpaţi.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.