Am câțiva prieteni care lucrează în domeniul securității cibernetice (cyber security) și de fiecare dată când îmi povestesc despre activitatea lor de la muncă, mă fascinez. De curiozitate, am răsfoit și eu câteva materiale de securitate cibernetică primite de la ei și într-adevăr, domeniul este extrem de interesant.

Cel mai fain este faptul că probabil fiecare dintre noi cunoaștem câteva concepte de securitate cibernetică, însă nu ne-am gândit niciodată că putem face o carieră în acest domeniu.

În acest moment, nefiind deloc influențat de părerile specialiștilor care lucrează deja în domeniul securității cibernetice, observ cum atacurile cibernetice și criminalitatea informatică sunt tot mai prezente în lume. De aceea, oportunitatea de a lucra în acest domeniu este excelentă și va fi pentru mult timp!

Din experiențele povestite de prietenii mei care lucrează la companii mari de securitate cibernetică din străinătate, dar și din ceea ce am reușit eu să captez cu privire la piața muncii din acest domeniu, o să vă dau câteva minute de lectură și sper să vă ajut cu câteva informații interesante.

Ce este securitatea cibernetică (cyber security)?

Potrivit Kaspersky, unul dintre liderii din industria securității cibernetice, securitatea cibernetică reprezintă practica de apărare a computerelor, a serverelor, dispozitivelor mobile, sistemelor electronice, rețelelor și datelor împotriva atacurilor malițioase. Aceasta este o practică care protejează informațiile, dispozitivele și activele digitale, cum ar fi informațiile personale, conturile, fișierele, fotografiile și chiar banii.

Securitatea cibernetică se aplică pentru a preîntâmpina și pentru a combate amenințările și atacurile cibernetice. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de securitatea tehnologiei informației sau securitatea electronică a informațiilor

Ce nu știai despre securitatea cibernetică?

⭕ Un studiu al Școlii Clark de la Universitatea din Maryland susține că există un atac al hackerilor la fiecare 39 de secunde asupra computerelor cu acces la internet.

⭕ Conform Cybersecurity Workforce Study ISC (2019), peste 500.000 de locuri de muncă în domeniul securității cibernetice sunt neocupate în SUA, iar numărul posturilor vacante a crescut cu 74% în ultimii cinci ani. Dintre aceste locuri de muncă, inginerii în domeniul securității cibernetice sunt unele dintre cele mai bine plătite poziții începute, cu o medie anuală de 140.000 de dolari.

⭕ 3 din 4 organizații au căzut victime ale unui atac ransomware, în creștere cu 61% față de 2020. Pentru cei care nu știu, Ransomware pune stăpânire pe rețele și restricționează accesul la fișiere, cerând adesea o plată în schimbul restaurării sistemelor și amenințând că le va distruge dacă nu se plătește răscumpărarea

⭕ Munca de acasă (remote) a provocat și mai multe atacuri cibernetice în comparație cu perioada dinainte de pandemie. Mulți angajați nu sunt familiarizați cu utilizarea VPN-urilor, ceea ce permite accesul atacatorilor cibernetici la rețea și infrastructura companiei.

⭕ Potrivit unui raport făcut de Accenture (State of cybersecurity resilience 2021), 82% dintre organizații declară că au crescut bugetele alocate zonei de securitate cibernetică în ultimul an.

– Josh Moore, 2021 – gflesch.com.

Securitatea cibernetică este o mare oportunitate pentru tineri, indiferent de profil

Sper ca statisticile de mai sus să-ți ofere un moment de gândire asupra industriei securității cibernetice. Tehnologia evoluează, atacurile cibernetice cresc semnificativ, iar specialiștii din domeniu nu pot acoperi necesarul de activitate la nivel global.

Companiile caută intens tineri la început de drum pentru a-i forma într-o carieră de specialiști în securitate cibernetică, iar piața din România este din ce în ce mai vizată de companiile internaționale. Salariul unui profesionist care este la început de drum în securitate cibernetică se poate ridica chiar și până la 6000 – 7000 lei.

Există o lipsă de personal atât de mare în industrie, încât zonele în care poți activa sunt variate, de la operațiuni de securitate, evaluarea riscurilor, securitatea aplicațiilor și investigații, până la roluri de trainer.

ⓘ Nu trebuie să fii studiat neapărat IT pentru a urma o carieră în domeniu, dar trebuie să îți placă și să înțelegi modul în care funcționează calculatoarele, rețelele de internet sau zona de programare.

Zona de Cyber Security nu este o zonă dedicată neapărat scrierii de linii de cod, însă este necesar să înveți proceduri și să cunoști principiile de funcționare a rețelelor și a internetului, deoarece multe joburi sunt în zona de investigații. Există foarte multe noțiuni teoretice la nivel de securitate cibernetică, astfel că dacă te apuci de învățat poți reuși fără a fi nevoie să înveți limbaje de programare.

Ce poți învăța la început pentru a merge spre o carieră în securitate cibernetică?

Pentru început, este necesar să pui bazele cunoștințelor de IT. Va fi important să știi cum funcționează un calculator la nivel de hardware, software, precum și la nivel de componente de aplicații. Dacă reușești să înveți și puțină programare, oportunitatea de a prinde un job este și mai mare! Va fi important să devii familiar cu rolul IT-ului în cadrul unei companii și să înțelegi cum arată o infrastructură IT.

Familiarizează-te cu sistemele de operare precum Windows, Linux, încearcă să înțelegi procesele care rulează în spate, precum și conceptele de securizare la nivel local de Windows, de Linux, prin drepturi sau prin acces.

Dacă reușești să înveți Linux vei avea un avantaj în căutarea unui job, deoarece acesta deține multe funcționalități concepute cu scopul de a testa vulnerabilitățile unui sistem. De asemenea, explorează partea de servere, deoarece aici există zona de aplicații si programe (de la instalarea de servere web, mail-uri, servere DNS, servere care sa ofere diferite servicii de rețea HCP).


Se preconizează că În următorii cinci ani, criminalitatea cibernetică ar putea deveni cea mai mare amenințare pentru fiecare persoană, loc și lucru din lume. Odată cu evoluția tehnologiei, evoluează și metodele de atacuri cibernetice.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.