Oamenii de știință spun că plictiseala joacă un rol important în ceea ce privește starea noastră mentală, provocând probleme grave, de la dependența de droguri și alcool, la eșecul școlar.

Plictiseala privită din perspectiva științifică

Conform columbia.edu, Satre, celebrul filosof francez și câștigător al Premiului Nobel numea plictiseala “lepra sufletului”, iar Kierkegaard, celebru filozof, scriitor și teolog danez, o vedea drept “rădăcina tuturor relelor”.

Mai mult, Schopenhauer a mers chiar mai departe, numind plictiseala “o dovadă a goliciunii și a lipsei de valoare a vieții”.

Cercetătorii spun că plictiseala are o legătură puternică cu depresia, astfel că, în unele cazuri plictiseala constantă poate duce la depresie (columbia.edu).

Fără a pune mare accent pe cercetări științifice, o să-ți dau câteva motive pentru care ar trebui să încerci să scapi de starea constantă de plictiseală, dacă este cazul.

Plictiseala poate fi privită din două zone diferite

Se spune că plictiseala apare, în mod natural în rândul persoanelor care sunt în mod constant în căutare de noi experiențe. Pentru acești oameni, drumul constant al vieții nu este suficient de atractiv pentru a le capta atenția pe termen lung.

plictiseala

Pe de altă parte, plictiseala apare constant în rândul oamenilor pentru care lumea reprezintă un loc înfricoșător, astfel că preferă să se închidă în ei și încearcă să nu iasă din zona lor de confort. Abordând acest tip de retragere, pe termen lung starea de plictiseală se transformă în plictiseală cronică.
(Sursa: bbc.com)

De ce trebuie să eviți plictiseala în orice ai face?

Atunci când suntem plictisiți, munca pe care o facem este mediocră și neinspirată. Plictiseala nu ne ajută deloc, deoarece ne face triști, leneși, obosiți.

Cu cât ești plictisit mai des, cu atât mai rău îți faci pe termen lung.

Dacă te plictisești acasă prea des, atunci este clar că ar trebui să schimbi ceva în stilul tău de viață. Este în regulă să te mai plictisești din când în când – este normal și omenește..

Dar ce faci atunci când ești plictisit constant?

Părerea mea este că plictiseala vine din lipsa de motivație sau mai direct, din lipsa de activitate. Este clar că dacă te plictisești prea des, ar trebui să încerci să-ți găsești câteva activități pe care să le incluzi în rutina ta zilnică, cum ar fi:

Un alt exemplu pe care îl putem afișa este plictiseala la locul de muncă. Am remarcat mulți colegi de-a lungul timpului care cască continuu, stau cu ochii pe ceas toată ziua, se plâng că ziua a trecut greu.

Toate aceste lucruri ne arată că munca pe care o fac, ori nu le trezește deloc interesul și li se pare o povară pe umeri, ori indică faptul că nu sunt destul de implicați și chiar dacă sunt buni în ceea ce fac, nu vor să iasă deloc din zona de confort.

Ce faci atunci când ești plictisit constant la job ori acasă?

Atunci când te plictisești prea des, încearcă să aduci ceva nou în viața ta, ceva care să ofere plus valoare rutinei tale zilnice. Pentru asta, am pregătit câteva exemple:

  • fă un sport zilnic
  • citește zilnic despre ceea ce te pasionează
  • ia-ți un job, dacă nu ai unul deja
  • schimbă-ți jobul, dacă nu te face fericit și nu te motivează activitatea
  • găsește-ți o nouă pasiune
  • înscrie-te într-o organizație de voluntariat și fă-ți noi prieteni și activități
  • învață o limbă străină
  • alte 50+ idei care să alunge plictiseala
Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.