În jur de 90% dintre aplicațiile pe care le folosesc elevii pentru învățământul online colectează informații personale și date despre aceștia. Mai apoi, acestea se vând companiilor interesate, conform unei analize Human Rights Watch.

Datele elevilor, vândute fără acord

Din cauza pandemiei, învățământul online a explodat. Iar asta, implică foarte multe serivcii și aplicații de comunicare remote (n.r. de la distanță). Așadar, numărul de servicii și aplicații a crescut foarte mult.

Dar, o dată cu creșterea aplicațiilor, care au diferite politici confuze și înșelătoare în ceea ce privește intimitatea elevilor și a studenților, au apărut și companii care doresc să cumpere informații despre elevii respectivi.

Human Rights Watch a analizat 164 de astfel de aplicaţii remote, care sunt disponibile în 49 de ţări, pentru a vedea care este situaţia datelor personale ale utilizatorilor, mai ales în condiţiile în care mulţi dintre aceştia sunt minor, conform news.ro.

Iar concluziile nu au încetat să apară. Se pare că 146 din cele 164 de aplicații analizate (adică un procent de 89%), au folosit practici care încalcă intimitatea elevilor și studenților.

Informații personale vândute

Astfel, aplicațiile au colectat fără acordul scris al elevilor sau al părinților, o gamă foarte mare de date personale, de la informaţii care pot duce la identificarea şi localizarea utilizatorilor, până la indicatori despre comportamentul lor în online.

Foarte multe informații au fost vândute către companii interesate de aceste date care le pot folosi pentru targetarea reclamelor, dar și către brokeri de informații personale. Brokerii le vor vinde la rândul lor mai departe, dar, nu se știe exact unde vor ajunge într-un final acestea.

Concluziile raportului ar trebuie să tragă un semnal de alarmă pentru părinți și autorități, deoarece aproape toți copiii au folosit aceste aplicații de învățare de la distanță măcar o dată. În unele regiuni aceştia au un statut legal special când vine vorba de respectarea intimităţii online.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.