La începutul acestei săptămâni, au devenit virale pe internet postările de pe rețelele de socializare despre un curs de gătit pentru elevi, ca parte a unui program modernizat de formare a abilităților de viață care va fi oferit la nivel național în luna septembrie în China.

Acesta a devenit rapid principalul subiect în topul tendințelor pe Weibo, o rețea chineză de tip Twitter, stârnind discuții aprinse între internauți cu privire la viitorul program școlar în zilele care au urmat.

Curs de gătit

Conținutul postărilor de pe rețelele de socializare se bazează pe un nou standard național de curriculum pentru învățământul obligatoriu elaborat de Ministerul Educației din China (MOE), care prezintă diferite cursuri de gătit și nutriție pentru elevii din diferite clase.

Se recomandă ca elevii din clasele I și a II-a să învețe cum să descojească fructe și să prepare ceai și să dobândească cunoștințe pe bază în materie de nutriție, precum și capacitatea de a lua parte la gătitul de bază acasă.

Ștacheta a fost ridicată pentru elevii din clasele a cincea și a șasea, care trebuie să dobândească abilități culinare de bază, cum ar fi prăjirea și fierberea, și să fie capabili să pregătească o masă nutritivă pentru propriile familii.

În afară de abilitățile esențiale, cum ar fi gătitul și întreținerea casei, programul este, de asemenea, conceput pentru a le îmbogăți cunoștințele și setul de abilități în domeniul producției, precum și al serviciilor.

“Prin intermediul învățăturilor și experiențelor, elevii vor dezvolta respectul pentru muncă, capacitatea de inovație și de aplicare a cunoștințelor și abilităților în viața reală, precum și un simț al responsabilităților sociale”, a declarat MOE.

Discuții aprinse

Mulți internauți au salutat programul de abilități de viață și și-au exprimat fericirea față de schimbarea modelului de educație.

“Acest lucru ar fi trebuit să se facă mai devreme. Copiii din ziua de azi nu au activități fizice adecvate și abia pot distinge grâul de culturile de orez. Competența lor în ceea ce privește abilitățile de viață este departe de a fi satisfăcătoare”, a comentat un utilizator de pe Douyin, versiunea chineză a TikTok. Până în prezent, comentariul a adunat 24.000 de aprecieri și a primit aproape 500 de răspunsuri.

“Viața înseamnă să înveți. Înțelepciunea și caracterul copiilor se formează și se modelează pe măsură ce se confruntă cu provocările succesive ale vieții”, a spus un alt utilizator Weibo.

Cu toate acestea, unii internauți și-au exprimat îngrijorarea că, fiind un program de studiu care nu face parte din programa de bază, programul nu poate fi implementat pe deplin în școli, în timp ce alții sunt îngrijorați că programul nu va face decât să pună o povară suplimentară pe umerii părinților.

“Școlile ar trebui să preia conducerea în predarea abilităților de viață, în timp ce familiile ar trebui să joace un rol de sprijin. Școlile, familiile și societatea ar trebui să colaboreze pentru a promova educația”, a declarat Gu Jianjun, un oficial al ME.

Părinții ar trebui să își încurajeze copiii să se implice în mod activ și să coopereze cu școlile pentru a-și îndruma copiii în practicarea abilităților de viață, a adăugat Gu.

“Așa ar trebui să arate școlarizarea”, a citit un alt comentariu al unui internaut, care a adunat aproximativ 32.000 de aprecieri.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.