Ministrul educației, Sorin cîmpeanu, a anunțat că profesorii care vor face meditații cu elevii de la clasă vor fi verificați de către Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC), „atunci când aceste situații vor fi semnalate”.
„Ministerul Educației va avea o Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității, în cadrul căreia va funcționa o Comisie Națională de Inspecție Școlară, care va avea ca obiectiv exact respectarea acestor reguli ce țin de deontologia profesională”, a precizat ministrul.
Cum vor fi verificați profesorii care fac meditații
Oficialul a mai anunțat că acest gen de verificări vor fi făcute dacă cineva le va semnala. Conform acestuia, nu va funcționa principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare.
Reamintim faptul că în proiectul legii învățământului preuniversitar scrie că activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă se consideră abatere disciplinară și se sancționează dur.
„Din punct de vedere al sistemului de educație, este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să realizăm acest lucru. Dintr-o altă perspectivă, ce nu ține de Ministerul Educației, cea fiscală, dacă faci meditații nu cu elevii de la propria clasă, ai la dispoziție cadrul legal pentru a plăti un impozit care nu este foarte mare pentru această activitate”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Observator.ro.
Profesorii nu au voie să facă meditații cu elevii de la clasă
În urmă cu câteva luni, ministrul Educației a anunțat că propune în legea educației că profesorilor de la clasă să le fie interzis să facă meditații cu elevii lor. Mai mult, acesta spunea că o Comisie națională de inspecție școlară va ancheta profesorii care nu vor asculta și vor face meditații cu elevii de la clasele la care predau. Profesorii vor fi sancționați dacă vor fi prinși.
Pe de altă parte, consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, spune că autoritățile din Educație nu sunt de acord nici cu interzicerea totală a meditațiilor.
„Pregătirea suplimentară, pregătirea în privat sunt lucruri care au existat și vor exista întotdeauna. Nu vrem să eliminăm o cerință a pieței”.
De asemenea, ministrul Cîmpeanu a îndemnat profesorii să își facă PFA-uri pentru a da meditații și pentru a își plăti impozite în acest sens.