În proiectele noilor legi ale educației se prevede ca Bacalaureatul să fie susținut într-o singură zi la toate disciplinele din trunchiul comun. Secretarul de stat din Ministerul Educației, Bogdan Cristescu, susține că acesta nu va fi „un experiment pe copii”.
La o dezbatere online organizată de Coaliția pentru Educației, Bogdan Cristescu a declarat că elevii vor avea în fiecare an simulări, modele de subiecte, pentru a se obișnui deja cu tipul de subiecte în momentul în care vor ajunge să dea noul Bacalaureat, în anul 2027.
Cum se va da noul Bacalaureat în 2027
Noul Bacalaureat propus în proiectul de lege se va da pe o platformă de învățare, conform secretarului de stat. De asemenea, elevii vor avea itemi cu alegeri multiple și întrebări deschise. Punctajul obținut va fi o singură notă, nu un punctaj defalcat pe discipline.
„În fiecare an vor exista modele, în fiecare an vor exista simulări pentru fiecare clasă pe măsură ce treci, pe acest principiu, în fiecare an vor exista pilotări de itemi”, a mai anunțat oficialul.
În ceea ce privește proba facultativă, aceasta nu va mai cuprinde itemi de la pragurile de doi, de trei, de cinci ani, așa cum sunt în prezent. Aceasta va cuprinde itemi specializați cu un anumit grad de dificultate.
Cristescu: Nu vom experimenta pe copii
Cristescu crede că chiar dacă această probă e facultativă, „atât timp cât ea – plecăm de la ideea că va fi mai dificilă, poate – dar atâta timp cât ea nu va condiționa promovarea Bacalaureatului mie mi-e greu să văd un copil care nu va da această probă ca măcar să vadă unde este”.
Bacalaureatul din anul 2027 va fi implementat într-un sistem pregătit pentru acest lucru, mai spune Cristescu. Și profesorii vor fi pregătiți în acest sens, măsură care deja este prevăzută în PNRR.
„Deci nu vom experimenta pe copii, clar nu vom experimenta pe copii. În aceeași măsură, dacă noi gândim un examen de bacalaureat total nou, nu-l putem gândi stând în papucii acestui bacalaureat, trebuie să-l gândim într-o noua paradigmă”, spune Cristescu.