Căutarea unui job este deseori îndelungată și foarte stresantă, mai ales atunci când avem presiunea unei situații financiare instabile. Șansa de găsire a unui job este influențată de diverse caracteristici, cum ar fi perioada anului, situația economică a țării, creșterea sau decăderea industriei, etc.

Ținând cont de aspectele enumerate mai sus, vom parcurge un ghid despre cum și unde să cauți un job!

Cum să cauți un job?

În funcție de domeniul în care îți dorești să activezi, modalitățile de căutare pot fi diferite. De cele mai multe ori, joburile deschise sunt regăsite în mediul online.

Fie că vorbim de platformele generale de joburi, eJobs.ro, BestJobs.eu/ro, Olx.ro sau de platformele îndreptate spre anumite domenii, cum ar fi diverse platforme de joburi pentru tineri, ca Hipo.ro.

Unde să cauți un job? Platformele în care găsești o lista mare de joburi

În primul rând, te sfătuiesc să începi să cauți (cu posibilitate de filtrare pe domeniul și orașul în care dorești job) pe eJobs/ BestJobs sau în cazul studenților și tinerilor, chiar pe Hipo.ro.

Fă o căutare detaliată și salvează cele mai atrăgătoare joburi pe care consideri că le poți avea. Eventual, întocmește o listă în care să îți inșiruiești tot ce găsești ofertant.

În al doilea rând, te sfătuiesc să arunci o privire pe platforma LinkedIn.com, iar dacă încă nu ai un cont pe această platformă, îți voi lăsa linkul spre articolul despre Profilul de LinkedIn! În meniul principal din LinkedIn, vei găsi secțiunea Joburi.

Accesând aceasta, poți filtra de asemenea, pe orașul și domeniul tău de activitate. În principiu, pe LinkedIn s-ar putea să găsești exact ceea ce îți dorești, deoarece algoritmii platformei îți vor livra joburile de care este posibil să fii interesat.

În cele din urmă, aruncă o privire pe Olx, la secțiunea locuri de muncă. Este foarte posibil să găsești aici joburi mai slab cotate, în general fiind listate de către fabrici, depozite, firme de construcții. Însă, este bine să faci procesul de căutare cât mai complex, pentru a avea mai multe opțiuni înainte să începi să aplici.

Alte locuri în care poți găsi un job

Una dintre cele mai sigure modalități prin care îți poți găsi un job, este prin contactul direct cu alte persoane. Recomandările sunt binevenite în cadrul unei companii, iar angajatorul sau departamentul de resurse umane îți poate prioritiza CV-ul în față altora.

Așadar, caută să vorbești cu diverși oameni (cunoscuți, profesori, prieteni) care să îți pună o vorba bună la departamentul din firma lor, în care crezi că poți avea un loc. De asemenea, roagă-i ca în momentul în care aud de o oportunitate în firma, să îți dea un semn.

O altă modalitate prin care poți descoperi un job este prin contactul direct cu companiile. Atunci când intri pe website-ul unei companii, la cele mai profesionale dintre ele care au un profil bun de angajator, vei găsi secțiunea Cariere/ Joburi. Acolo vei găsi joburile deschise din cadrul acelei companii. Am găsit secțiunea aceasta la companii precum Lidl, Bosch, Continental etc.

Cât despre mediul fizic, putem apela oricând la agenții de recrutare și de plasare a forței de muncă, dar din punctul meu de vedere, chiar în ultimă instanță.

Aplică pentru un job direct la sursă

Având acces la date despre companii, devine foarte ușor să aplicăm direct pentru un job. Este recomandat să aplicăm, chiar dacă companiile respective nu fac angajări la momentul respectiv.

Trimite-le un email (departamentului de resurse umane) în care îți motivezi dorința ta de a face parte din compania lor. Atașează un CV și recomandări (dacă ai) și spune-le că ești deschis pentru o discuție, oricând se ivește un job potrivit profilului tău.

Când să cauți un job?

Momentul potrivit pentru căutarea unui job este, cu siguranță atunci când nu eșți presat de a rămâne fără loc de muncă. Este recomandat să cauți un alt job încă din momentul în care deja eșți angajat, iar dacă ai reușit să găsești ceva concret, abia apoi să-ți dai demisia de la actualul loc de muncă.

Mergi la interviuri, iar în momentul în care ai oferta cea mai atrăgătoare pe masă și ești dornic să o accepți, dă-ți demisia.

Este foarte important să fii la curent cu noutățile despre companii, despre salarii, despre starea industriei în care activezi. Sunt perioade ale anului când se fac angajări masive, iar perioade în care procesul de recrutare stagnează.

Urmărește constant platformele de joburi, personalizează și actualizează constant profilul de LinkedIn, dezvoltă-te continuu pentru a adăuga noi experiențe importante la CV.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.