Ești nevoit să trimiți un email, dar nu ai scris niciodată unul și nu știi cum se face? Vrei să afli cum se scrie un email profesional sau cauți modele de emailuri din care sa te inspiri?

Fie că este vorba de un email formal pentru angajare, pentru un profesor sau pentru o prezentare de ofertă, te voi îndruma cu exemple și tehnici despre cum se scrie un email formal.


Cum se scrie un email într-un program online?

Dacă nu e prima dată când faci asta, treci direct la modele de email dând click aici. În caz că nu ai nicio idee cum se scrie un email, unde să îl scrii sau cum să îl trimiți, ar trebui să continui să citești și să știi că este foarte ușor să faci asta.

În caz că știi cum se face, cum se trimite emailul, dar nu știi cum să îl scrii, de asemenea află că totul se rezolvă foarte rapid. Cele mai folosite programe pentru emailuri sunt:

Google Mail (Gmail)

Google mail este unul dintre cele mai folosite programe pentru a trimite emailuri. Gmail te ajută să faci acest lucru foarte ușor și gratuit. Ce trebuie să faci?

1. Creează-ți un cont Google (probabil ai deja, mai ales dacă ai smartphone)

De regulă, aproape cu toții avem un cont de Google creat pe telefonul mobil, care ne ajută să folosim aplicațiile Google (Magazin Play, Google Photos, Maps etc).

Dacă ai deja un cont Google, tot ce trebuie să faci este să folosești aplicația Gmail din telefon (dacă nu o ai trebuie să o descarci), iar dacă folosești calculatorul, să introduci pe internet adresa https://mail.google.com.

cum se scrie un email in gmail

Dacă ai un cont, te vei conecta cu acel cont exact ca în imaginea de mai sus, iar dacă nu ai un cont, îți creezi unul. Recomandarea este ca adresa de email să conțină numele tău, cât mai simplu și descriptiv posibil: “ion.ionescu@gmail.com, ionionescu@gmail.com, ionionescu22@gmail.com, ionescu.ion@gmail.com” etc.

Cum se scrie și cum trimiți un email cu Gmail?

Etapa aceasta te va ajuta să înveți cum se scrie un email cu Gmail. După ce ai creat contul și ai intrat în pagina principală, trebuie să apeși pe butonul din partea stânga-sus “Scrie”. Pasul următor constă în scrierea email-ului, iar ultimul pas trimiterea acestuia. Folosește imaginea de mai jos pentru ghidaj.

2. Creează-ți un cont Yahoo

Yahoo este un o altă aplicație foarte folosită în lume pentru crearea și trimiterea de emailuri și este foarte asemănătoare cu cea de la Google, amintită mai sus.

Dacă folosești telefonul, poți descărca aplicația Yahoo Mail din Magazin Play (deseori vine deja preinstalată în telefon).

Dacă folosești calculatorul, va trebui să accesezi pe internet adresa https://mail.yahoo.com, ca în poza de mai jos.

Dacă ai un cont, te vei conecta cu acel cont exact ca în imaginea de mai sus, iar dacă nu ai un cont, îți creezi unul la secțiunea “creați un cont”. Recomandarea este ca adresa de email să conțină numele tău, cât mai simplu și descriptiv posibil: “ion.ionescu@yahoo.com, ionionescu@yahoo.com, ionionescu22@yahoo.com, ionescu.ion@yahoo.com” etc.

Cum se scrie și cum trimiți un email cu Yahoo Mail?

Această secțiune te va ajuta să înveți cum se scrie un email cu Yahoo Mail. După ce ai creat contul și ai intrat în pagina principală, trebuie să apeși pe butonul din partea stânga-sus “Scrie”.

Pasul următor constă în scrierea email-ului, iar ultimul pas trimiterea acestuia. Folosește imaginea de mai jos pentru ghidaj.

Ce este un email formal?

Ești pus în poziția în care ești nevoit să trimiți un email formal, dar nu știi ce este un email formal? Un email formal se trimite de regulă unei persoane pe care nu o cunoști bine, astfel că exprimarea formală este cea mai potrivită.

De asemenea, un email formal se poate transmite unei persoane care lucrează într-o companie/ instituție, iar tu ai nevoie de un serviciu/ informație de la aceasta.

Cum se scrie și care este structura unui email formal?

Un email formal/ profesional trebuie să respecte o structură, exact ca orice document important pe care îl adresezi unei persoane sau instituții. Încă de la început, forma de adresare/ de salut/ de prezentare este foarte importantă și utilizată mereu în comunicarea din organizații. Câteva recomandări pentru o structură de email excelentă:

1. Începe printr-un salut și o prezentare scurtă

Bună ziua, domnule profesor / Vă salut, domn profesor!/ Bună ziua, domnule David!

Mă numesc Andrei Dan, sunt student în anul 2 la facultatea de Sociologie de la Universitatea din București și vă scriu cu privire la examenul de la disciplina Asistență socială.

2. Descrie problema, situația pe scurt până la discuții viitoare

V-aș ruga, cu scuzele de rigoare, dacă ați putea să mă programați pentru susținerea examenului într-o sesiune specială deoarece pe data de 8 ianuarie voi pleca într-o mobilitate Erasmus în Franța, încă dinainte de a se termina semestrul în România. Dacă se poate, vă rog de asemenea să mă îndrumați cu privire la procedura de înscriere pentru sesiune specială.

3. Folosește o formă de încheiere formală

Aștept cu nerăbdare răspunsul dvs!
Vă doresc o zi frumoasă!

4. Folosește o semnătură

Cu bine,
Andrei Dan
Student Facultatea de Sociologie,
Universitatea din București

Modele de emailuri formale

Înainte de a trimite un email formal/ profesional, ar fi bine să vezi câteva modele de emailuri din care să te inspiri pentru a fi sigur că mesajul tău va fi bine primit și remarcat. Îți pun la dispoziție mai multe modele diferite, indiferent că dai un email pentru angajare, pentru un profesor, o instituție sau pentru o prezentare de ofertă.

Exemple de emailuri pentru angajare

În cele ce urmează, îți pun la dispoziție câteva exemple de emailuri pentru angajare.

Bună ziua, domnule Director!

Mă numesc Andrei Dan, am 29 de ani și sunt inginer constructor. Vă scriu în legătură cu anunțul de angajare pentru jobul de Inginer Construcții Civile din cadrul companiei dvs. Activez în domeniu de peste 6 ani, iar momentan sunt în căutarea unui loc de muncă, iar descrierea jobului publicat de dvs. mă atrage și încântă în același timp.

Mi-ar face mare plăcere să am ocazia să susțin un interviu de angajare pentru acest job, timp în care să vă prezint motivele care stau la baza dorinței mele de a lucra în cadrul companiei dvs.

Vă atașez CV-ul meu și aștept cu nerăbdare un răspuns din partea dvs.

O zi frumoasă!


Toate cele bune,
Andrei Dan

Stimate dl. Director,

Numele meu este Andrei Dan, am 42 de ani, iar de 21 de ani lucrez în domeniul automotive. Mă aflu în căutarea unui loc de muncă și mi-ar face mare plăcere să lucrez în cadrul companiei dvs. Toată experiența mea am expus-o în CV-ul din atașament, însă mi-aș dori să am ocazia să îmi expun expertiza într-o discuție la un interviu de angajare.

Dacă CV-ul meu prezintă interes pentru dvs., vă rog să-mi transmiteți un email sau chiar mă puteți contacta telefonic în orice zi, indiferent de oră.

Vă mulțumesc pentru atenți acordată.

Numai bine,
Andrei Dan
054 5555 55555

Exemplu de email către un profesor

Indiferent de problema pe care o ai, un email către un profesor reprezintă o variantă bună tot timpul. Iată câteva exemple de email către un profesor:

Bună seara, domnule profesor!

Sunt Andrei Dan și vă scriu cu privire la proiectul de seminar de la disciplina Managementul Afacerilor. După cum am consultat lista de teme recomandate de dvs., mi-ar plăcea să fac proiectul cu tema ”Strategia de dezvoltare pe piețe externe a unei companii din domeniul auto”.

Vă rog să-mi confirmați dacă tema aleasă este liberă.

Vă mulțumesc!


Toate cele bune,
Andrei Dan
Student la Facultatea de Management,
Facultatea de Științe Economice Și Administrarea Afacerilor
Universitatea Transilvania din Brașov

Bună seara, domn profesor!

Mă numesc Andrei Dan, student în anul 3 la Facultatea de Informatică din cadrul Universității din București și vreau să vă cer ajutorul cu privire la aplicarea pentru un job într-o companie de IT din Suedia.

Datorită faptului că mi-ați fost profesor timp de 3 ani și v-am considerat întotdeauna un reper în ceea ce privește viața profesională, mi-ar face mare plăcere și mi-ar fi de mare ajutor dacă ați putea să îmi scrieți o scrisoare de recomandare care să-mi folosească pentru angajare.

Îmi doresc să aplic pentru postul de programator la compania X, iar o scrisoare de recomandare din partea dvs. ar putea să-mi faciliteze intrarea în cadrul companiei. Mi-ar fi de mare folos dacă ați putea face acest lucru și v-aș rămâne recunoscător.

Dacă aveți timp și dispoziție pentru acest lucru, aștept cu nerăbdare să-mi scrieți și să vă ofer mai multe informații despre job.

Vă mulțumesc mult!


Cu bine,
Andrei Dan

Model email de prezentare ofertă

Un email bine scrie se poate transforma întotdeauna într-un contract. Îți las mai jos un model de email pentru o prezentare de ofertă de servicii.

Bună ziua, Lucian!

Mă numesc Andreea Paun și vă contactez din partea companiei Delta. Conform discuției pe care am avut-o în prealabil despre nevoia dvs. de servicii și materiale promoționale, vă atașez în cele ce urmează oferta companiei noastre.

În documentul atașat veți regăsi oferta de servicii promoționale și prețuri în funcție de cantitate.

Nu ezitați să ne scrieți cu privire la orice nelămurire sau întrebare.

Vă mulțumim pentru interesul acordat și așteptăm cu nerăbdare decizia dvs.!


Andreea Paun,
Director Vânzări
Societatea X
072222222222

Deoarece nu mai trăim în epoca lui Ceașcă, în care distanța față de putere era de 100%, putem vorbi și cu adresare la persoana a II-a, ca de exemplu: “Bună Lucian! Te contactez din partea companiei X”. Asta o poți face mai ales dacă persoana căreia te adresezi este tânără și instinctiv lipsită de această dorință de “domnire”.

Bună Daniel,

Numele meu este Andreea Paun și sunt distribuitor de fructe proaspete în zona metropolitană a Bucureștiului. Îți scriu deoarece m-ar interesa o colaborare cu compania voastră pe zona de livrare fructe la sediul firmei.

Împreună cu soțul meu livrăm fructe proaspete (din serele proprii și alți producători locali) în fiecare zi de peste 4 ani și avem colaborări cu peste 30 de firme din zona Bucureștiului. Suntem interesați de o colaborare cu compania voastră și dorim să vă aducem cu drag la birou cele mai gustoase fructe.

Partea de livrări este asigurată de către noi în funcție de preferințele și nevoile voastre, astfel încât livrarea se poate face zilnic, de 3 ori pe săptămână sau o dată pe săptămână. Gama noastră de produse este întotdeauna diversificată, iar abonamentul lunar se va face personalizat pe nevoile angajaților.

Mai jos, vă las oferta noastră, cu pachetele/ abonamentele și prețurile aferente fiecărei alegeri.

1. Abonament Basic
Pachetul cu o livrare pe săptămână (într-o zi la alegere) – Preț pe kg + livrare 9 lei (cantitate minimă 5kg)
Fructe la alegere (minim un kg din fiecare fruct): Mere, Pere, Caise, Piersici (banane, portocale din import)

2. Abonament Medium
Pachetul cu trei livrări pe săptămână (luni, miercuri, vineri) – Preț pe kg + livrare 8 lei (cantitate minimă 4kg)
Fructe la alegere (minim un kg din fiecare fruct): Mere, Pere, Caise, Piersici (banane, portocale din import)

3. Abonament Medium
Pachetul cu livrare zilnică (luni – vineri) – Preț pe kg + livrare 6 lei (cantitate minimă 3kg)
Fructe la alegere (minim un kg din fiecare fruct): Mere, Pere, Caise, Piersici (banane, portocale, mandarine, clementine din import)

Oferta se poate negocia și personaliza, în funcție de nevoile și dorințele companiei. Așteptăm cu drag răspunsul vostru și vă mulțumim pentru atenția acordată!


O zi frumoasă,
Andrea Paun
Co-Fondator Fruitos Delivery

Formule de încheiere email

Recomandarea mea este să-ți personalizezi emailul în funcție de nevoia ta. Pentru acest lucru, te poți inspira din formulele de încheiere pe care le poți încadra într-un email.

Aștept cu nerăbdare un răspuns de la dumneavoastră!

Cu bine,
Andreea Paun

Mi-ar face mare plăcere să am ocazia să particip la o discuție cu dvs.!

Toate cele bune,
Andreea Paun

Vă mulțumesc pentru atenția acordată și aștept cu nerăbdare să aflu decizia dvs.!

Cu drag,
Andreea Paun

Sper să ne auzim cu bine!

Cu stimă,
Andreea Paun

Vă doresc toate cele bune și sper să ne vedem curând!

Cu sinceritate,
Andreea Paun

Vă salut și abia aștept să primesc răspunsul dvs.!

Numai bine,
Andreea Paun

M-aș bucura să luați în considerare propunerea noastră și să începem o colaborare de lungă durată împreună!

Cu sinceritate,
Andreea Paun

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.