Informații, formule, teorii.. foarte multe de învățat, dar cel mai supărător este faptul că parcă le avem de învățat pe toate deodată. Facem cu greu față cantităților mari de informații pe care trebuie să le asimilăm, așadar sfârșim prin a uita totul foarte repede.

Am tot căutat și testat câteva metode și tehnici despre cum să învățăm mai ușor și rapid, iar în cele ce urmează, am să vi le prezint și vouă.

Cum să învățăm mai ușor fără a memora mecanic

Se spune că putem cu toții percepe cam aceeași cantitate de informație nouă, dintr-un domeniu pe care nu îl cunoaștem. Diferența se face prin modul în care învățăm sau acumulăm informația respectivă.

Se știe foarte bine că învățatul pe dinafară nu mai dă roade într-un sistem axat pe performanță și eficiență. Evită să mai înveți mecanic, dar încearcă să înțelegi ceea ce vezi sau citești. Cum putem să învățăm mai ușor prin a filtra și înțelege ceea ce citim?

Una dintre variante ar fi prin a ne documenta, deosebind ce este important de ce nu este important, punând întrebări și găsind răspunsuri: fie la școală, fie acasă, din cărți sau pe internet.

cum invatam mai usor in facultate - studenti cu caietele in mana

Învață mai ușor prin metode de învățare multimedia

Metodele de învățare multimedia se referă la procesul prin care asimilezi informația cu ajutorul imaginilor, diagramelor, video-urilor, animațiilor, dar și a surselor audio. Învățarea cu ajutorul mai multor metode ajută la asimilarea mai eficientă a informației, ca de exemplu imagine+text.

Cum învățăm mai repede cu ajutorul memoriei vizuale?

Se spune că această metodă se potrivește cel mai bine celor care învață sau aprofundează un domeniu pe care îl cunosc la un nivel satisfăcător deja. Metoda de învățare prin vizualizare implică diagrame, inforgrafice, mind-maps și alte forme vizuale de prezentare a informației.

Cum punem în practică această metodă ca să învățăm mai repede? EI bine, în loc de a mai citi informația de care ai nevoie, o asimilezi și o captezi în memorie sub formă logică, de schemă sau orice imagine care ți se pare utilă. Pentru o persoană care este nouă în tainele unui anumit domeniu, s-a demonstrat că mintea percepe cu o dificultate mai mare informația.

Așadar, o metodă bună de a învăța este prin a-ți structura informația în figuri, inforgrafice cu accent (culoare) pe cele mai importante elemente. De-altfel, poți utiliza infografice de pe net, video-uri de pe YouTube din care poți învăța mai ușor decât din carte. Însă, ar fi bine ca mai întâi să fii trecut prin materie cu ajutorul cărții sau cursurilor de la școală.

  • Folosește culori/ dimensiuni mai mari pentru a evidenția cele mai importante aspecte
  • Poziționează textul lângă imaginea/ figura la care face referire (trebuie să fie în strânsă legătură pentru a asimila mai bine- nu mult text)
  • Învață prin segmente de informație – împarte foaia/ display-ul pe topicuri. Exact cum vezi video-urile din cursurile de pe YouTube structurate pe capitole de 5-10 minute

Cum te ajută metodele de învățare audio să înveți mai ușor

Poți completa procesul clasic de învățare folosind și metode audio. Se spune că oamenii învață mai repede din imagine+audio, decât din imagine+text. Fii creativ și construiește-ți un mod de a învăța care să favorizeze eficiența.

Poți folosi text doar pentru a defini termeni, iar restul informației să o asimilezi din înregistrări audio. Folosește YouTube, dar cu conținut segmentat (înregistrari/ videouri de 7-15 minute) și evită videouri lungi, care o să îți piardă atenția foarte rapid.

În timp ce asculți, ia-ți notițe structurate, dacă poți aplicând modelul de schemă, ca să îți fie mai ușor să le vizualizezi și să le înțelegi. Îți las un exemplu de luat notițe cu ajutorul Metodei Cornell, o metodă de luat notițe performantă.

Metode eficiente de învățare colaborativă

Adresarea întrebărilor poate reduce semnificativ procesul de învățare de acasă. Dacă ești activ la clasă și pui întrebări, atunci vei pleca de la școală cu lecția pe jumătate învățată. Punând întrebări ești mult mai conștient de ceea ce nu înțelegi, iar asta te va ajuta să umpli ”golurile” și să acumulezi mai repede informație ulterior.

De asemenea, acasă te poți folosi de Google sau YouTube pentru a căuta întrebări la ceea ce nu înțelegi, ca să poți să treci mai repede mai departe. Îți poți organiza o listă cu mai multe răspunsuri la acea întrebare, care să te ajute să înțelegi mai bine.

Totodată. încearcă să înveți împreună cu colegii tăi, discutând lecția sau subiectul și încercând să vă completați reciproc.

Folosește Surse de informare multiple

Încearcă să nu te rezumi doar la ce ai învățat la școală deoarece nu va fi de-ajuns dacă vrei să ajungi un elev/student de 10. Va trebui întotdeauna să fii autodidact și să te documentezi și din alte surse acasă. Poți face din asta un obicei, având în vedere că există informație pentru absolut orice pe internet.

Profesorul de la școală are un stil de a-ți preda, care poate se mulează pe nivelul tău de înțelegere, poate nu. De aceea, dacă te documentezi și din alte surse: articole de specialitate, cărți, studii de caz, comunicate, video-uri, poți înțelege mult mai bine subiectul.

Tehnici de învățare eficientă

În momentul în care te pui să înveți, mintea trebuie să-ți fie odihnită și focusată doar în direcția aceasta. Nu confunda cititul sau documentarea, cu învățatul (”Ai învățat?? Nu, dar am ciit!”). A învăța înseamnă a filtra informația, a înțelege și a reține. Iată câteva obiceiuri bune pe care le poți lua în seamă pentru a ajunge la un proces de învățare eficientă.

1. Sportul

Din punctul meu de vedere, sportul ia de pe tine toata presiunea și tot stresul, ajutându-te să te relaxezi. Îți oxigenează creierul și te va face să te concentrezi mai bine. Iar dacă te ia somnul în timp ce înveți, deconectează-te și fă niște sărituri, aleargă puțin sau bagă niște flotări.

Încearcă să nu te gândești la nimic în timp ce faci sport. După toată mișcarea, du-te spală-te pe față, bea un pahar cu apă și pune-te pe învățat! Dacă stai și analizezi puțin, vei vedea că sportul este prezent în rutina majorității oamenilor de succes.

2. Învață progresiv și antrenează-te

Din experiență, îți spun că am tendița de a lăsa lucrurile pe ultima zi și rezultatele nu sunt bune. Și dacă sunt bune, să știi că ulciorul nu merge de multe ori la apă. Dacă nu ești înzestrat cu puteri supranaturale, nu vei reuși să asimilezi informații din 3 cărți într-o singură seară.

Cel mai simplu este să încerci să îți impui anumite targeturi sau obiective. Să te organizezi și să-ți structurezi materia de învățat într-o perioadă de timp, ținând cont că trebuie să și recapitulezi la sfârșit! Vorba lui Lenin: ‘’Învață, învață, învață’’.

În acest fel, nu te stresezi mereu pentru faptul că a mai trecut o zi și că nu ai făcut nimic. Încearcă să fii mandru de tine după ce ai citit chiar și 15 minute într-o zi. E mai bine decât să nu faci nimic și decât să trăiești cu o presiune uriașă pe umeri.

3. Uită de telefon

Nu e nicio știință, nu e absolut nimic de care să nu știi. Dacă te pui să faci un lucru, trebuie să te concentrezi pe acel lucru. Un mesaj primit te poate distrage poate pentru tot restul zilei. Îți scrie un prieten să ieși afară și ai plecat, orice ca să nu înveți!

Îți propui de la început ca o ora să nu fii deranjat de nimic. Așa că lași telefonul în altă cameră și dacă ești un om foarte căutat, îți pui un story pe insta că nu ești disponibil o oră! Glumă proastă, dar uneori simt că ar trebui să facem asta.

4. Fă-ți ordine pe birou

Apucă-te de învățat abia în momentul în care e curat în locul în care vei studia. Un birou dezordonat cu 10 ambalaje și 15 cărți aruncate în jurul tău, nu te vor lăsa să te simți confortabil. Fă ordine în jurul tău pentru a fi curat și în minte!

5. Evită să înveți în condiții de oboseală

Dacă ești obosit după 10 ore de muncă și știi că mai ai și de învățat, cel mai bine ar fi să te relaxezi și poate să dormi. Trezește-te mai bine cu 2 ore înainte și apucă-te de învățat. Decât să te chinui și să tragi de tine până la epuizare pentru a avea un randament de 10%, mai bine dai un 50% de dimineață. Este totuși un câștig.

Dacă ai dificultăți în a te trezi dimineața, îți recomand sportul sau măcar niște sărituri, câteva minute imediat după ce te-ai trezit. Un pahar mare cu apă și apoi poți da drumul la treabă. Fără explicații tehnice, poți să mă aprobi că vei pune ceva în mișcare în tine cu siguranță.

6. Scrie pe hârtie

Scrisul pe hartie rămâne sfânt, oricât de mult ar evolua tehnologia. E poate una dintre puținele lucruri bune pe care le regăsim în programa de la școală. În momentul în care scrii pe hârtie, ai făcut legătura a cel puțin trei acțiuni concomitent.

Ai gândit ce ai scris, ai făcut un efort pentru a scrie și ai vizualizat ceea ce ai scris. Probabil or mai fi și altele, dar din punctul meu de vedere vei reține mult mai bine o informație pentru care ai făcut un efort să o deduci. Chiar dacă ai copiat-o, în momentul în care o scrii se poate să te gândești de două ori dacă este corectă sau nu.

7. Interpretează ceea ce înveți

Nu învăța nimic pe de rost. Dacă nu este poezie sau ceva din domeniul legislativ, nu îți va folosi la nimic. Vei epuiza multe resurse și o vei uita mai repede decât te-ai chinuit să o înveți.

Caută să alegi de exemplu dintr-o idee, doar cuvintele de bază. Apoi adu-le împreună în propriul tău stil. Încearcă să înțelegi lucrurile prin propriile puteri! Vei vedea la un moment dat că asta ți se va cere și la proiecte la facultate. Să arăți că ai capacitatea de a înțelege ce a spus un anume autor și nu a copia!

cum sa invatam mai usor, studenti la munca in echipa

De reținut

Încearcă să faci un lucru bine atunci când îl faci, pentru a nu fi nevoit să îl mai faci o dată! Dacă nu ești eficient atunci când înveți, vei fi nevoit să o mai faci cel puțin o dată în viață. Cine știe pe unde te duce viața și va trebui să înveți încă o dată ce deja trebuia să știi.

Încearcă să faci un lucru bine atunci când îl faci, pentru a nu fi nevoit să îl mai faci o dată! Dacă nu ești eficient atunci când înveți, vei fi nevoit să o mai faci cel puțin o dată în viață. Cine știe pe unde te duce viața și va trebui să înveți încă o dată ce deja trebuia să știi.

Surse:

Carey, B. (2015). How we learn: the surprising truth about when, where, and why it happens. Random House Trade Paperbacks.

Craig, S. D., & Brittingham, J. K. (2013). Instruction via observational learning: Addressing the growing need for efficient learning techniques in schools. Learning environments: technologies, challenges and impact assessment, 81-99.

Mayer’s 12 Principles of Multimedia

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.