fbpx
Timp de citire: 4 minute

Prezentările în fața colegilor și mai ales în fața profesorului se transformă câteodată în momente de rușine, emoție sau tristețe. Toți am trecut prin asta și uneori chiar ne-a marcat. Cel mai importatant aspect este să învățăm din greșeli și să îmbunătățim acolo unde este nevoie. Din exeperiența mea ca student, îți voi arăta cum să faci o prezentare bună și cum să te pregătești să o susții!

Îți voi spune din start că o prezentare pe care o susții în fața publicului trebuie să fie completată de materiale vizuale, care să ajute oamenii să înțeleagă mai bine despre ce vorbești. Vizualul poate fi reprezentat prin imagini, scheme, figuri, grafice, video, cuvinte cheie etc.

Cum să faci o prezentare bună

Cum să faci o prezentare bună în PowerPoint!

Am ales să vorbesc despre prezentarea PowerPoint deoarece este programul pe care îl folosesc cel mai des studenții, făcând parte din pachetul Microsoft Office. Este un program foarte ușor de folosit și deține funcționalități foarte utile pentru te ajuta să faci o prezentare vizuală. În ceea ce urmează, îți voi arată câțiva pași importanți pe care trebuie să ii respecți care te vor ajuta să faci o prezentare care se va încheia cu aprecierea publicului și a profesorului.

Reguli și sfaturi despre cum să faci o prezentare bună în PowerPoint.

1. Păstreaz-o simplă

Mă voi folosi de cunoștintele mele de graphic design și îți voi spune că regula de bază în orice material vizual este să fie simplu, curat și ușor de înțeles. Pentru fiecare capitol important pe care îl ai de prezentat, caută să găsești ideea de bază și să reprezinți mai mult schematic sau în imagini, decât să folosești text.

cum să creezi o prezentare bună

2. Evită textul excesiv

Trebuie să faci tot posibilul ca publicul tău să fie atent la tine și nu la slide-urile pe care ai scris o tonă de text. O prezentare PowerPoint în care ai pus 15 rânduri de text pe un singur slide este un eșec total. Încearcă să te pregătești bine de acasă, astfel încât să nu fii nevoit să citești de pe slide-uri. O schemă bine făcută, te poate ajuta să prezinți mult mai bine și va capta atenția și aprecierea publicului. Dacă totuși este nevoie de anumite noțiuni importante de arătat, folosește foarte puțin text sau cuvinte cheie.

prezentare gresita

3. Fii creativ

Dacă ai de prezentat o temă care nu este atât de atractivă sau pe care nu o stăpânești foarte bine, elementul salvator poate fi vizualul. Fii creativ și încearcă să creezi o prezentare interactivă și memorabilă. O poți face ori prin imagini sau scheme foarte frumoase, ori prin joculețe care să facă publicul să interacționeze cu prezentarea ta. Documentează-te și inspiră-te de pe internet. Există multe surse și materiale grafice pe care le poți găsi gratuit pe internet.

prezentare exemplu schema

4. Culorile

Culorile pe care le folosești în slide-uri sunt foarte importante și mulți nu le folosim corect. Încearcă să folosești în prezentările PowerPoint culori care sunt calde, plăcute și care nu deranjează ochiul. Nu folosi mai mult de 2-3 culori într-un singur slide, iar dacă folosești, ai grijă că aceste culori să fie complementare. Dai o căutare pe net și ai să vezi ce înseamnă asta.

culori complementare pentru o prezentare bună

5. Niciodată nu pune text peste imagini

Cel mai urat mod prin care poți eșua cu o prezentare este să ai imagine și un întreg paragraf scris peste ea, cu roșu sau cine știe ce altă culoare. Ori pui o imagine și folosești două trei cuvinte aranjate astfel încât să nu afecteze calitatea vizuală, ori nu mai pui cuvinte deloc. În general, dacă vrei să scrii ceva peste o imagine, încearcă să pui un background transparent peste imagine și peste să pui un mic text. Exact cum vezi în bannerele de pe internet, website-uri și așa mai departe.

prezentare fara text

6. Fontul

Există mii de fonturi pe internet și deseori le observ în prezentări pe acelea cele mai urâte. Nu folosi niciodată mai multe de două fonturi și întotdeauna folosește fonturi lizibile, care nu sunt subțiri sau cu tentă caligrafică. Folosește fonturi care sunt frumoase vizual, care au cea mai realistică formă. Nu te îndepărta de culoarea neagră sau orice ține de culori închise. Scopul de bază este ca lumea să nu se chinuie să citească ce ai scris tu acolo. Încearcă să diferențiezi și să bolduiești cele mai importante cuvinte!

7. Păstrează firul narativ al prezentării

Structurează-ți prezentarea foarte bine, în așa fel încât să nu te pui în dificultate și să îți dai seama că nu se potrivește ce ai învățat tu cu ce se regăsește pe slide. Cel mai important lucru este să demonstrezi că stăpânești subiectul foarte bine și că prezentarea ta este profesionistă.

Sfaturile de astăzi te vor ajuta să știi cum să faci o prezentare bună! Unele dintre aspecte par nesemnificative, cum ar fi fontul folosit, însă sunt reguli de bază. Într-un articol următor, îți voi arăta cum să prezinți o temă într-un mod profesionist.

Intenționez să scriu un viitor articol mai detaliat despre cum să faci o prezentare bună, cu exemple concrete și mai multe imagini. Sper că îți va fi cu folos și că vei reuși să iei o notă cel puțin egală cu 10!

Mersi pentru atenție!

Ți-a fost util articolul?


Vlad Arhire

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă adaptată nevoilor lor.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.