Prezentările în fața colegilor, dar mai ales în fața profesorului se transformă câteodată în momente de rușine, emoție sau tristețe. Cu toții am trecut prin asta, iar uneori acest lucru chiar ne-a marcat emoțional. 

Cel mai important aspect este să învățăm din greșeli și să îmbunătățim acolo unde este nevoie. Din experiența mea ca student, îți voi arăta cum să faci o prezentare bună și cum să te pregătești să o susții în condiții mai bune!

Încă de la început, părerea mea este că o prezentare susținută în fața unui public trebuie să fie completată de materiale vizuale, care să ajute oamenii să înțeleagă mai bine despre ceea ce vorbim. Vizualul poate fi reprezentat prin imagini, scheme, figuri, grafice, video, cuvinte cheie etc.

Cum să faci o prezentare bună în PowerPoint

Am ales să vorbesc despre prezentarea PowerPoint deoarece reprezintă programul pe care îl folosesc cel mai des studenții. Microsoft PowerPoint este un program foarte ușor de folosit și deține funcționalități foarte utile pentru a te ajuta să faci o prezentare vizuală.

În ceea ce urmează, îți voi arată câțiva pași importanți pe care trebuie să îi respecți într-o prezentare, precum și despre lucrurile care te vor ajuta să faci o prezentare care se va încheia cu aprecierea publicului și a profesorului.

Cum să faci o prezentare bună

1. Păstreaz-o simplă

Mă voi folosi de cunoștintele mele de graphic design și îți voi spune că regulile de bază în orice material vizual sunt:

  • să fie simplu
  • să fie ușor de urmărit
  • să fie ușor de înțeles
  • să transmită mesajul propus

Pentru fiecare capitol important pe care îl ai de prezentat, caută să găsești ideea de bază și să reprezinți mai mult schematic sau în imagini, decât să folosești text.

cum să creezi o prezentare bună

2. Evită să folosești prea mult text

Trebuie să faci tot posibilul ca publicul tău să fie atent la tine și nu la slide-urile pe care ai scris o tonă de text. O prezentare PowerPoint în care ai pus 15 rânduri de text pe un singur slide este un eșec total. 

Încearcă să te pregătești bine de acasă, astfel încât să nu fi nevoit să citești de pe slide-uri. O schemă bine făcută te poate ajuta să prezinți mult mai bine și te va ajuta să captezi atenția și aprecierea publicului. 

Dacă, totuși este nevoie de anumite noțiuni importante de arătat, folosește foarte puțin text sau cuvinte cheie.

prezentare gresita

3. Fii creativ

Dacă ai de prezentat o temă care nu este atât de atractivă sau pe care nu o stăpânești foarte bine, elementul salvator poate fi vizualul. Fii creativ și încearcă să creezi o prezentare interactivă și memorabilă. 

Poți face acest lucru prin imagini sau scheme foarte frumoase, sau chiar prin joculețe care să facă publicul să interacționeze cu prezentarea ta. Documentează-te și inspiră-te de pe internet. Există multe surse și materiale grafice pe care le poți găsi gratuit pe internet.

prezentare exemplu schema

4. Culorile

Culorile pe care le folosești în slide-uri sunt foarte importante, totuși mulți dintre noi nu reușim să le folosim corect. Încearcă să folosești în prezentările PowerPoint culori care sunt calde, plăcute și care nu deranjează ochiul.

Nu folosi mai mult de 2-3 culori într-un singur slide, iar dacă folosești, ai grijă că aceste culori să fie complementare. Dai o căutare pe net și ai să vezi ce înseamnă asta.

culori complementare pentru o prezentare bună

5. Niciodată nu pune text peste imagini

Cel mai urat mod prin care poți eșua cu o prezentare este să ai imagine și un întreg paragraf scris peste ea, cu roșu sau cine știe ce altă culoare. Ori pui o imagine și folosești două trei cuvinte aranjate astfel încât să nu afecteze calitatea vizuală, ori nu mai pui cuvinte deloc. 

În general, dacă vrei să scrii ceva peste o imagine, încearcă să pui un background transparent peste imagine, eventual peste acest background transparent să pui un mic text. Exact cum vezi în bannerele de pe internet, website-uri și așa mai departe (exemplul mai jos).

prezentare fara text

6. Fontul

Există mii de fonturi pe internet, totuși observ în prezentări pe fonturi urâte, greu de citit. Nu folosi niciodată mai multe de două fonturi și întotdeauna folosește fonturi lizibile, care nu sunt subțiri sau cu tentă caligrafică. 

Folosește fonturi simple și nu te îndepărta de culoarea neagră sau orice ține de culori închise. Scopul de bază este ca lumea să nu se chinuie să citească ce ai scris tu acolo. Încearcă să diferențiezi și să faci bold cele mai importante cuvinte!

7. Păstrează firul narativ al prezentării

Structurează-ți prezentarea foarte bine! Încearcă să faci în așa fel încât să nu te pui în dificultate și să te încurci în idei. Cel mai important lucru este să demonstrezi că stăpânești subiectul pe care îl prezinți foarte bine, precum și că prezentarea ta este profesionistă.

Chiar dacă unele dintre aspecte prezentate în acest articol par nesemnificative, cum ar fi fontul folosit, ele chiar reprezintă reguli de bază. Am pregătit 8 modele interesante de prezentări PowerPoint gata de a fi folosite! Inspiră-te din ele sau folosește-le, dacă se potrivesc nevoilor tale.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.