Vecinii bulgari fac tot posibilul ca să își țină absolvenții în țară pentru forță de muncă. Inițiativa aparține Premierului Kiril Petkov, care a demarat Programul Național „Fondul Ștefan Stambolov”.

Oportunitate pentru studenții bulgari

Primul ministru al Bulgariei, Kiril Petkov, a lansat un program cunoscut sub numele de “Fondul Ștefan Stambolov”, care va oferi o oportunitate studenților bulgari. Aceștia vor beneficia de o finanțare de până la 200.000 leva pe an, (aprox. 100.000 euro) astfel încât aceștia să își poată continua studiile de masterat.

Premierul Petkov, a declarat: “Astăzi, cu ocazia Sfinților frați Chiril și Metodiu, a fost lansat programul național ‘Fondul Ștefan Stambolov’ – o oportunitate pentru studenții bulgari de a avea acces la educație de clasă mondială și la un sprijin financiar de până la 200.000 leva pe an pentru a obține o diplomă de masterat”.

Conform informațiilor furnizate, primul bursier va fi selectat în acest an în luna iunie și, prin urmare, primul masterat va fi finanțat pentru anul universitar 2022/2023.

Prim-ministrul a afirmat: “Sfinții frați Chiril și Metodiu au deschis calea poporului nostru spre iluminare prin intermediul alfabetului bulgăresc. În urma activității lor de-a lungul secolelor, oamenii de cuvânt și de cunoaștere stabilesc valori și unesc societatea noastră în jurul unor cauze importante. Urmând exemplul unui astfel de politician progresist, lansăm programul național al Fondului Ștefan Stambolov”.

Studenții, speranță pentru viitorul țării

Prim-ministrul Petkov a asigurat apoi că administrația sa va oferi tot sprijinul său studenților, deoarece aceștia reprezintă o speranță pentru un viitor mai bun al statului balcanic.

Bursele vor fi acordate studenților în fiecare an. Pentru a alege candidații, se vor desfășura în total trei campanii, iar în fiecare dintre ele vor fi selectați cel puțin zece studenți.

“Înainte de a pleca, cei selectați vor semna un contract cu statul bulgar. Acesta îi va obliga să se întoarcă în țară în termen de șase luni de la absolvire și să lucreze aici cu un contract de muncă sau un contract civil timp de cel puțin trei ani”, a informat premierul.

Bursa oferită va finanța taxele de transport, taxa de școlarizare, chiria, precum și asigurarea medicală pe durata formării.

De altfel, calificativele obținute trebuie să fie de cel puțin „foarte bine – 5,00”. Mai mult, trebuie să cunoască și limba în care vor studia, iar nivelul lor trebuie să fie minimum B2.

 

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.