Am ales să scriu în repetate rânduri despre acest subiect deoarece am observat, chiar la mine, că am neglijat aspectul acesta de câteva ori în ultimii ani de muncă.
Personal, am schimbat în ultimii 6 ani aproximativ 5 joburi, iar în momentul tranziției spre altceva, mi-a fost destul de greu să găsesc jobul care mă atrăgea.
Încercând să-mi cresc șansele de a găsi un job fain, am luat în considerare să fac aplicația mea la respectivele joburi mai complexă, mai serioasă.
Astfel, vreau să îți arăt de ce este important să ai o scrisoare de recomandare atunci când aplici la un job și mai mult, cum să o ceri de la fostul manager sau angajator!
Importanța unei scrisori de recomandare
Mi-am dat seama că este imposibil să observ importanța unei scrisori de recomandare, mai ales că sunt extrem de puțini angajatori care solicită acest lucru atunci când aplici la un job.
Totuși, uitându-mă într-o zi pe LinkedIn, am observat la mai mulți oameni pe care îi urmăream faptul că aveau o secțiune de “Recomandări” în partea de jos a profilului.
Secțiunea de recomandări din profilul de LinkedIn cuprinde gândurile și experiențele altor profesioniști, manageri, specialiști sau angajatori cu care ai lucrat și care îți pun calitățile și profesionalismul în valoare printr-o scrisorică.
Având în vedere că LinkedIn este o platformă concentrată exclusiv pe zona profesională, atunci când un recrutor caută să angajeze oameni, evident se va uita pe profil, unde va analiza și zona recomandărilor, dacă aceasta există.
Din punctul meu de vedere, recomandările reprezintă o valoare adăugată în ceea ce te privește, pe lângă CV-ul și experiențele profesionale pe care le expui acolo.
De ce ar trebui să atașezi o scrisoare de recomandare, alături de CV?
O scrisoare de recomandare este cel mai de preț criteriu care îți pune în valoare calitatea de profesionist. Acest lucru este redat de faptul că o scrisoare de recomandare cuprinde caracterizarea unui alt profesionist, în ceea ce te privește.
Acest lucru nu se poate contesta, iar la nevoie, se poate confirma cu persoana care a scris-o. De regulă, experiențele profesionale la un anumit job se încheie cu bine, iar persoanele cu care ai lucrat și care ți-au fost manageri, directori sau direct angajatori, vor fi dispuși să-ți dea o recomandare de care să te folosești la viitoarele joburi.
Așadar, asigură-te că pe lângă CV-ul pe care îl trimiți atunci când aplici la un job, să atașezi și o scrisoare de recomandare de la fostul job sau măcar de la o experiență asemănătoare, cum ar fi facultate, voluntariat sau internship.
Cum ceri o scrisoare de recomandare?
Ei bine, există câteva moduri prin care poți cere o scrisoare de recomandare, iar ideal ar fi să te folosești de acela care crezi că se potrivește cel mai bine oamenilor cu care ai lucrat anterior.
1. În ultima zi de muncă, cere-i managerului să-și aloce 15 min pentru a-ți scrie o scrisoare de recomandare
În ultima zi de muncă, încearcă să închei totul într-o notă pozitivă, arată-le oamenilor cu care ai lucrat că ești recunoscător pentru tot ce ți-au oferit.
Găsește un moment oportun al zilei pentru a-i cere superiorului tău să-ți scrie o scrisoare de recomandare. Roagă-l să fie sincer și să menționeze în scriosoare cum a fost experiența de a lucra cu tine și să te descrie succint din punct de vedere profesional și personal.
La nevoie, poți să-i trimiți un model de scrisoare din care să se inspire sau pe care să-l folosească. Să nu uiți să-l rogi să treacă la final numele, funcția și semnătura ori ștampila companiei.
2. La scurt timp de la încheierea contractului, trimite un email managerului și roagă-l să-ți scrie o scrisoare de recomandare
Dacă ai uitat sau managerul tău nu a avut timp să-ți scrie o scrisoare de recomandare, revino către el în scurt timp cu un email în care să-i soliciți acest lucru.
Din experiența mea de până acum, aceștia sunt receptivi la acest capitol și îți vor trimite o scrisoare de recomandare în câteva zile. La fel, să nu uiți să-i menționezi să pună numele, funcția și semnătura ori ștampila companiei la final.
Mai mult, după ce ai primit-o, mulțumește-i cum se cuvine și încearcă să păstrezi o relație de prietenie cu acesta.

Cum trebuie să arate o scrisoare de recomandare?
O scrisoare de recomandare nu trebuie să fie lungă, mai degrabă să se încadreze într-o pagină A4.
Dear [….],
It is my pleasure and honor to write this recommendation letter for Vlad Arhire.
I have worked with Vlad Arhire for 9 months as his manager at Ipsos Interactive Services, where he used his excellent communication, planning and organizing skills to deliver spectacular results in the role of project manager.
As Project Manager, Vlad demonstrated great communication skills, as well as flexibility and adaptability. In particular, due to great care, patience, and empathy. He was able to coordinate a team of 7 people to successfully finalize and deliver a big online project for British Council.
Through constant communication and stakeholder management, he was able to deliver within the required timeframe, budget and with great results.
What’s more, Vlad’s extraordinary adaptability skills allow him to integrate easily in any team, and form long-lasting relationships. He was seen as a trustworthy team member, always there to support not only colleagues but also clients, willing to go the extra mile to satisfy even the most sensitive clients.
I strongly recommend Vlad Arhire as an organized, detail-oriented, effective and committed to getting the job done person. He would be an excellent addition to any team.
Please feel free to contact me at [nr. de tel] if you have any questions.
Yours sincerely,
[Name]
[Director, Department, Company]
Ideal este să cuprindă aspecte în ceea ce privește profesionalismul tău:
✅ munca în echipă
✅ comunicarea
✅ abilități tehnice sau creative
✅ adaptabilitatea
✅ eficiența
✅ empatia
✅ altele
Neapărat, scrisoarea de recomandare trebuie să cuprindă numele celui care a scris-o, funcția, semnătura ori ștampila organizației, precum și numele companiei (în cazul în care nu s-a pus ștampila).