Georgiana Riglea este învățătoare în Mironeasa, Iași. Aceasta predă pentru 26 de copii. Într-un interviu acordat pentru Școala9, aceasta a povestit cum a reușit să-i facă pe elevii care lipseau cel mai mult să fie printre cei mai silitori.

Georgiana Riglea, profesoara minune

Georgiana Riglea este profesoara minune care a reușit să-i facă pe cinci dintre copiii ce lipseau foarte mult la început să fie printre cei mai silitori: „Nu poți face totul într-o singură zi.”

La 50 de km de Iași se află școala ei, iar zi de zi, aceasta face naveta câte două ore pentru a ajunge să-și facă meseria pe care o iubește enorm.

Pe lângă naveta zilnică, aceasta dă și peste un set de provocări foarte greu de rezolvat, spre exemplu, absenteismul și rata abandonului școlar, care sunt foarte mari. De la începutul anului, spune aceasta, au plecat trei copii în străinătate. Anual, pleacă minimum zece elevi din școală. Aceasta spune că absenteismul îl privea ca pe un dezinteres al părinților, dar, a ajuns în timp să înțeleagă unde e problema.

Acolo se află multe familii cu probleme financiare. De multe ori, părinții nu-și mai permit să-și trimită copiii la școală, pentru că nu au bani suficienți să le cumpere ceea ce au nevoie. Majoritatea copiilor din comunitate au măcar un părinte plecat din țară. O pondere ceva mai mică au părinții plecați sezonier, în alte orașe, unde vând „bureți, poamă”, flori, urzici, lemne.

Aceasta a făcut o listă cu problemele pe care le-a întâlnit și a încercat să plece la drum și să repare fiecare “groapă” pe care o întâlnește.

Sursa Foto – Școala9

Activități peste activități

Aceasta a reușit să-i facă pe elevii care lipseau cel mai mult să fie printre cei mai silitori prin mai multe activități:

  • Jocul de dimineață: ne salutăm și ne facem complimente, pasând mingea de la unii la alții.
  • Bilețele între colegi: Este un joculeț care a luat naștere în urma unor situații tensionate. Un băiețel i-a dăruit unei fetițe un bilet de dragostea, dar aceasta a început să plângă. De atunci, în pauze, cu toții își dau bilețele cu diferite complimente care pot avea legătură și cu felul în care aceștia se descurcă la școală.
  • Discuții despre emoții: yoga, meditație, exerciții de auto-reglare, cercul de reflecție și termometrul emoțiilor. Acestea sunt câteva dintre activitățile pe care profesoara a reușit să le implementeze, iar în funcție de ziua pe care au avut-o, își aleg joculețul preferat și se relaxează 10 minute pe zi.
  • Roluri la clasă: Există supereroul pauzei care le citește colegilor; Supereroul liniștii; Supereroul doamnei; Justițiarul care are grijă de armonia din clasă.
  • Activități în aer liber, de consolidare a informațiilor: scrisul literelor pe asfalt, sau pe pietre, vânătoarea de litere, treasure hunt pe forme geometrice, board games cu exerciții matematice.
  • Confecționarea unui monstruleț pofticios de cuvinte „Pufi Dax”- hrănirea monstrulețului cu cuvinte, zilnic.
  • Activități de conectare și cunoaștere a unor oameni și concepte noi: corespondența cu elevii altor școli prin intermediul scrisorilor; învățarea unei culturi noi: la fiecare literă învățată, mergem într-o țară nouă și vorbim despre cultura acelei țări, uneori ne și costumăm; în cadrul orelor de Arte Vizuale, abordăm opere celebre precum Van Gogh – Blossom, Picasso – Cubism.

La început, părea că nimic nu funcționează, mărturisește aceasta. Dar, pe parcurs, profesoara a reușit să-i atragă pe copii și a reușit să-i facă pe aceștia să devină foarte silitori.

În urma unui apel pe Facebook, aceasta a reușit să îi ajute pe copii. A strâns rechizite, haine și tot ceea ce aveau nevoie ca aceștia să vina la școală. A reușit să obțină suma de 10.000 de lei și le-a cumpărat micuților tot ceea ce aveau nevoie.

NE GĂSEȘTI ȘI PE GOOGLE NEWS

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.