Profesorii din România vor avea parte, de la 1 iulie, de o majorare salarială pe care o consideră bătaie de joc din partea Guvernului.

Mai clar, cea mai mare creștere salarială va fi de 116 lei pentru un profesor cu gradul I, iar cea mai mică pentru un stagiar, care va lua 70 de lei. Fiindcă aceste creșteri trebuiau să fie cel puțin duble, sindicatele anunță proteste masive începând cu nou an școlar.

Profesorii au cele mai mici salarii din sectorul bugetar

Începând cu data de 1 iulie, angajații din sistemul de învățământ vor primi doar o pătrime din diferența rămasă de acordat conform Legii salarizării. Amintim că acești angajați ar fi trebuit să beneficieze de creșterile prevăzute în Legea 153/2017 începând din luna septembrie 2017. Fiindcă nu s-a întâmplat acest lucru, sindicatele amenință că începând cu noul an școlar vor demara proteste masive.

Mai mult, pe 25 mai mai mulți angajați din sistemul de învățământ au protestat în fața Guvernului, însă aceștia acuză că nu au fost băgați în seamă de autorități. De asemenea, aceștia susțin că au printre cele mai mici venituri din sectorul bugetar. Totuși, la 1 iulie salariații din învățământ vor avea parte de mici creșteri ale veniturilor. Va primi o parte din sumele restante atât personalul didactic, cât și personalul nedidactic.

Cu cât cresc salariile profesorilor de la 1 iulie. Dascălii se simt batjocoriți

Cu cât cresc salariile profesorilor de la 1 iulie

În urma acestei majorări, acești angajați vor primi următoarele sume, în funcţie de gradele didactice şi vechimea în domeniu: profesorii cu gradul I, cu vechime cuprinsă între 25 şi 30 de ani, vor primi o majorare de aproximativ 116 lei, profesorii cu gradul I, 20 şi 25 de ani vechime, vor primi 94 de lei, cadrele didactice cu gradul II, cu vechime cuprinsă între 15-20 de ani, vor primi 91 de lei, profesorii definitivi 73 lei şi profesori stagiari-70 de lei. În mod normal, salariaţii din învăţământ ar fi trebuit să primească suma menţionată anterior x2, adică aproximativ 200-250 de lei.

Se anunță proteste masive

Președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași, Adrian Laviniu, spune că Guvernul României nu a înțeles nici până în ziua de astăzi la ce folosește școala și oamenii școlii.

„Salariaţii din învăţământ vor primi o serie de majorări. Din păcate, cel puţin în ceea ce priveşte personalul didactic şi auxiliar, acestea sunt irelevante, atât din perspectiva procentului care va fi alocat, a sumei nete, cât şi a inflanţiei care în ultimii ani, ştim cu toţii că a fost foarte mare.”, afirmat acesta.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.