Vin vești triste pentru sistemul nostru de educație. În prezent, se pare că 1 din 10 profesori are vârsta sub 30 de ani și se pare că tinerii din ziua de azi nu mai aleg profesia asta.

Criză de profesori

În următorii 10 ani, 50% dintre profesori s-ar putea pensiona, iar educația ar rămâne sub semnul întrebării. Tinerii nu mai aleg această meserie, deoarece nivelul salarial extrem de redus va face ca și migrația către locuri de muncă mai bine plătite să se accentueze, conform știripesurse.

Conform datelor Oficiului European de Statistică Eurostat, din cei 47.414 de profesori din învățământul primar din România, mai mult de jumătate (28.376) aveau, în 2020, vârsta de peste 50 de ani.

7.734 dintre ei aveau vârsta între 55 și 64 de ani, iar 820 predau cu toate că au trecut de 65 de ani. Se pare că situația va urma același tipar: profesori în vârstă și la liceu și la gimnaziu. Potrivit datelor Minsiterului Educației, se pare că în învățământul preuniversitare lucrează aproxmativ 19.000 de cadre didactive tinere, adică cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Numărul total de profesori din România este de aproximativ 208.642.

208.642 cadre didactice

Statisticile spun că din totalul personalului din învățământul preuniversitare, mai mult de jumătate lucrează în ciclul primar și gimnazial. 208.642 sunt cadre didactice, 20.941 cadre auxiliare, iar 7484 personal administrativ.

Conform experților, se pare că nivelul ridicat de îmbătrânire a profesorilor reflectă un adevărat fenomen social pe care întreaga economie îl va resimți în următorii 10-15 ani, informează profit.ro.

,,Sunt peste 1,9 milioane de români, generația decrețeilor, care vor ieși la pensie și, din păcate, din urmă vin prea puțini tineri care să înlocuiască forța de muncă în majoritatea sectoarelor economice. Dacă în industrie, în construcții, în agricultură vom aduce cel mai probabil forță de muncă din Asia, în ceea ce privește educația, problema va fi una cu adevărat sensibilă – nu va mai avea, practic, cine să ne învețe copiii’’, a afirmat Adrian Negrescu, managerul Frames, pentru Profit.ro.

Distribuie:

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.