Este o criză acută de elevi la școlile profesionale din Dolj. Din această cauză, o bună parte din clasele alocate în planul de școlarizare pentru acest timp de învățământ nu se pot realiza.
Sunt clase în care numărul elevilor este extrem de mic. Inspectorii şcolari spun că acele clase nu pot funcţiona şi elevii aflaţi în astfel de situaţii vor fi redistribuiţi către alte şcoli sau specializări, în cadrul unei şedinţe publice care va avea loc pe 9 august, la sediul ISJ Dolj.
Elevii nu mai vor să se înscrie la școli profesionale
Conform inspectorilor școlari, cei mai mulți elevi au optat pentru școli profesionale în domeniul agriculturii. În schimb, școlile care au avut specializări din domeniul auto sau horeca nu au putut să își facă clasele. Nici măcar specializarea de electrician auto, inclusă de anul acesta în școli, nu a avut succes.
Această nouă specializare se regăsește la Liceul Tehnologic „George Bibescu„ din Craiova. Aici s-au înscris doar patru elevi.
Inspectorii şcolari spun că la învăţământul profesional rămân multe locuri libere pentru că în continuare acest tip de învăţământ nu este agreat de părinţi, care preferă să-şi îndrume copiii spre liceu.
Părinții nu își lasă copiii la școlile profesionale
„Au fost elevi care aveau aptitudini pentru a urma anumite specializări, cum ar fi operator comandă numerică, dar au refuzat din start învăţământul profesional pentru că vor să se ducă la liceu chiar şi cu medii de 2 şi 3”, spune inspectorul școlar Carmen Marcu.
Aceasta a declarat că specialiștii se luptă cu mentalitățile părinților care susțin că nu vor ca și copiii lor să ajungă să muncească. Carmen Marcu spune că este vorba despre o mentalitate locală, fiindcă în Ardeal, de exemplu, se bat elevii pe școlile profesionale.
Inspectorii şcolari spun că locurile de la învăţământul profesional nu sunt mai multe decât numărul de absolvenţi, doar că nu sunt pârghii de afla numărul exact de elevi din şcoli pentru că mulţi pleacă în străinătate.
În Dolj au mai rămas libere 492 de locuri la învăţământul profesional de stat, 86 de locuri libere la învăţământul profesional dual şi 32 de locuri la învăţământul profesional special.