Au circulat afirmații alarmante conform cărora școlile au luat în considerare posibilitatea de a-și închide ușile pentru a permite încălzirea – dar Departamentul pentru Educație a declarat că trebuie să asigure o săptămână de 32,5 ore în cadrul bugetelor actuale.

Elevii din Marea Britanie vor merge trei sau patru zile la școală

Unele școli din Marea Britanie s-au gândit să închidă cel puțin o zi pe săptămână – sau chiar două – pentru că se confruntă cu costuri de energie care le paralizează, notează The Mirror.

Directorii și șefii de școli poartă discuții de criză în timpul vacanței de vară, încercând să găsească soluții pentru a se menține pe linia de plutire în contextul unei crize financiare iminente.

Școlile nu sunt supuse plafonului de preț al energiei, la fel ca gospodăriile obișnuite, iar prețurile la gaz și electricitate pentru alte scopuri decât cele casnice au crescut cu 93% în 2021.

Robin Bevan, directorul liceului Southend High School for Boys din Essex, a declarat pentru The Sunday Telegraph că “dacă o săptămână de patru zile nu este deja planificată, cu siguranță va fi luată în considerare” de unele școli.

Mark Jordan, directorul executiv al Creative Education Trust, a declarat pentru ziar că a auzit discuții despre o “săptămână de trei zile” pentru.

Și directorul executiv al unuia dintre cele mai mari trusturi academice din țară, care nu a dorit să fie numit, a declarat ziarului că “zilele de școală mai scurte, mai puține cluburi extrașcolare și oportunități de îmbogățire și restricții draconice privind utilizarea energiei, vor deveni o realitate pentru toate școlile”.

Dar Departamentul pentru Educație a ripostat la aceste rapoarte – spunând că școlile trebuie să asigure o săptămână întreagă în cadrul bugetelor actuale.

Cheltuilelile per elev, mai mici cu 3% în 2024 față de 2010

Pentru a sprijini școlile, bugetele vor crește cu 7 miliarde de lire sterline până în 2024-25 – inclusiv 4 miliarde de lire sterline numai în actualul exercițiu financiar – comparativ cu 2021-22, o creștere de 7% în termeni de numerar per elev. Un raport recent a remarcat că acest lucru va însemna că majorarea prognozată a costurilor va fi în mare parte accesibilă pentru școli în 2022-23.

Aproape 150.000 de persoane au semnat o petiție la începutul acestui an pentru ca ziua de vineri să facă parte din weekend în școli.

Parlamentul a dezbătut petiția, iar parlamentarul laburist Catherine McKinnell a citat dovezi că ar putea reduce “stresul și anxietatea”, în timp ce și-a exprimat îndoielile cu privire la plan în general.

În timpul dezbaterii din iunie, ministrul Robin Walker a declarat: “Nu dorim să reducem oportunitățile pentru tineri de a fi la școală. Prin urmare, nu avem planuri de a elimina ziua de vineri din săptămâna școlară”.

Aceasta vine în contextul în care cifrele Institutului pentru Studii Fiscale au arătat că cheltuielile per elev vor fi cu 3% mai mici per în 2024 decât în 2010.

Paul Whiteman, secretarul general al sindicatului liderilor școlari NAHT, a declarat pentru The Mirror: “Am auzit destul de clar de la membrii noștri că majorarea costurilor energiei va avea aproape sigur un impact negativ asupra educației. Pentru unii, creșterile de preț la energie este echivalentul cu costul unui profesor cu normă întreagă. Fiecare bănuț cheltuit în școli este o alegere.”

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.