Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, spune că pentru anul 2023-2024, bugetul pentru educație, în ceea ce privește bursele elevilor, “este de 10 ori mai mare față de 2020”.

Bugetul educației pentru 2023-2024 este de 10 ori mai mare

Cîmpeanu a fost la Iași pentru o dezbatere legată de tema Educației. Acesta a afirmat că bursele elevilor au un impact de peste 8% din tot impactul Legii învăţământului preuniversitar. Pentru anul școlar ce urmează, bugetul școlar este de 2,7 miliarde de lei.

În 2020, bugetul a fost de numai 270 milioane de lei, ceea ce înseamnă pentru anul școlar 2023-2024 o creștere extrem de mare.

Potrivit acestuia, bursele elevilor sunt unul dintre pilonii care pot reduce, cu adevărat, abandonul şcolar: „Bursele elevilor, care, pentru prima oară, au fost plătite de la bugetul de stat, în anul 2020, iar bugetul a fost 270 de milioane de lei. Pentru 2023 bugetul este de zece ori mai mare: 2,7 miliarde lei. Exact 10 ori mai mare decât a fost în 2020. Asta apropo de acele idei care spun că am luat bursele elevilor. Sunt de zece ori mai mari”, a precizat ministrul Educaţiei.

Conform acestuia, bursele elevilor sunt unul dintre pilonii care pot reduce, cu adevărat, abandonul şcolar. „Bursele elevilor, care, pentru prima oară, au fost plătite de la bugetul de stat, în anul 2020, iar bugetul a fost 270 de milioane de lei. Pentru 2023 bugetul este de zece ori mai mare: 2,7 miliarde lei. Exact 10 ori mai mare decât a fost în 2020. Asta apropo de acele idei care spun că am luat bursele elevilor. Sunt de zece ori mai mari”, a precizat ministrul Educaţiei, conform Agerpres.

Nu se impun condiții de acordare a burselor

Sorin Cîmpeanu a mai transmis că nu li se vor impune școlilor o medie anume de acordare a burselor, ci se pot adapta. Acesta și exemplifică, prin faptul că, nu o să le spună nimeni să acorde burse de performanţă şcolară de la 7, 8, 9, 9,50, ci se pot adapta specificului școlii.

„Nu vă spune nimeni să daţi burse de performanţă şcolară de la 7, 8, 9, 9,50, sau 8,73 sau 9,20, vă puteţi adapta specificului şcolii. Aveţi resurse, de zece ori mai multe decât aţi avut în 2020, aveţi şi decizia. Dacă sunteţi într-o şcoală din Ciohorani, s-ar putea să aveţi nevoie să lansaţi acest buget spre partea de burse sociale. Singurul lucru pe care statul român îl face, conform proiectului acestei legi, este să asigure resursele şi să stabilească un cuantum minim, să nu puteţi coborî bursa de performanţă şcolară sub 500 de lei. Bursele de excelenţă olimpică fiind 1.000 de lei, pentru palierul internaţional şi 700 de lei pe lună, pentru palierul naţional”, a exemplificat ministrul Educaţiei.

Reducerea abandonului școlar

El a mai spus faptul că se poate ajunge și în situația în care mai mult de jumătate de elevii dintr-o clasă pot primi una sau mai multe burse.

Având în vedere faptul că se pot cumula, bursele ar putea reduce abandonul școlar, astfel încât, un elev poate primi mai multe burse la un loc.

„Fiecare părinte se uită şi îşi face calcule, de multe ori îşi face calcule în zonele vulnerabile, din perspectiva abandonului şcolar crescut, aşa cum nu ne dorim. Nu avem mecanisme să îi protejăm mai mult pe acei copii care nu sunt trimişi la şcoală sau care nu sunt lăsaţi să meargă la şcoală, pentru că au alte lucruri de făcut. În momentul în care acel părinte înţelege că trimiţându-şi copiii la şcoală, susţinându-i să înveţe, acei copii vor putea obţine burse care însumat, dacă are doi sau trei copii, va fi mult mai mult decât propriul lui venit, al adultului, al părintelui, sunt convins că acesta va fi un factor important în decizia de a-i trimite sau a nu-i trimite, de a susţine sau a nu susţine copiii la şcoală”, a precizat ministrul Educaţiei.

Salariile profesorilor din România, mult mai proaste ca cele din Franța

Conform noii Legi a Educației, salariile profesorilor debutanți ar putea crește cu 1.000 de lei NET, ajungând astfel la un salariu mediu net pe economie în România (undeva la peste 3.500 RON net). Chiar și așa, sunt extrem de mici față de Franța, dar mai mari ca cele din Ungaria.

De altfel, să nu uităm propunerea schimbării în educație, unde, salariile profesorilor vor crește.

Potrivit proiectului noilor legi ale Educației, profesorii vor primi în curând salarii mult mai mari. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că salariul mediu în educație, care este acum de 6.500 RON, va ajunge la 9.300 RON. Vestea bună este că majorarea ar putea intra în vigoare curând.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.