În timp ce războiul din Ucraina face ravagii, organizația internațională de ajutor umanitar și ajutor în caz de dezastre SmartAID, cu sediul în Israel, a înființat “săli de clasă inteligente” online în Moldova, Polonia și alte țări vecine.

Elevii ucraineni continuă educația

Aici, elevii din clasele I-XII care au fugit din calea războiului pot continua să învețe împreună cu colegii și profesorii lor.

Peste 700.000 de elevi au trecut granița ucraineană. Cei mai mulți dintre copii sunt traumatizați, a declarat Shachar Zahavi, directorul fondator al SmartAID.

Organizația sa non-profit, care face echipă cu Global Empowerment Mission, Lifting Hands International, Fondul Mondial pentru Copii din Moldova, lucrează în coordonare cu Ministerul ucrainean al Educației.

SmartAID

SmartAID deschide săli de clasă inteligente pentru copiii refugiați în peste 100 de școli din Polonia și peste 30 în Moldova. În următoarele săptămâni, a spus Zahavi, organizația va deschide alte sute de clase inteligente în țările gazdă.

Sălile de clasă includ laptopuri, proiectoare, tablete, căști, ecrane inteligente și suport tehnic. SmartAID furnizează tehnologia pentru a face legătura între copii și foștii lor profesori, unii dintre ei fiind de asemenea refugiați, iar alții rămânând în Ucraina de Vest.

“Școala este foarte importantă din punct de vedere psihologic, deoarece situația copiilor este atât de dificilă”, a declarat Zahavi. “Acești copii au lăsat totul în urmă” și trăiesc acum în adăposturi temporare sau cu familii gazdă.

În condițiile în care totul este în plină agitație, clasele inteligente le oferă copiilor o structură de la 8 dimineața la 14 sau 15 ore, a spus Zahavi.

Deoarece bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara, majoritatea copiilor au fugit din Ucraina cu mamele lor și, uneori, cu bunicii în vârstă. În timp ce copiii învață, a spus Zahavi, “mamele și bunicii lor se pot ocupa de propriile probleme”.

Fețe familiare

Zahavi a spus că a fost fericit să vadă “ochii copiilor luminându-se” când și-au văzut vechii prieteni și profesori online.

“Copiii nu știu unde se duc și ce se va întâmpla cu ei”, a declarat Zahavi pentru ISRAEL21c. “Dar ei erau acolo, uitându-se la fețe familiare, făcându-și temele de la școală și scriind în caietele lor.”

Zahavi nu este străin de traumele din întreaga lume. El a fost alături de oameni după cutremurul din Haiti, de exemplu, unde “oamenii și-au văzut familiile pierind”.

În contextul în care războiul din Ucraina încă face ravagii, refugiații vorbesc despre “tații, soții, fiii și frații lor care au rămas în urmă pentru a lupta”, a spus Zahavi. “Este foarte stresant. Refugiații nu știu dacă îi vor mai vedea vreodată.”

În plus față de activitatea sa cu sălile de clasă inteligente, SmartAID a colaborat cu Fondul Mondial pentru Copii din Moldova și cu Starlink de la SpaceX pentru a instala și desfășura unități Starlink în Moldova în adăposturi temporare, tabere și școli pentru a oferi sute de mii de refugiați, precum și agențiilor de ajutorare și primilor respondenți, acces esențial la internet.

Zahavi a declarat că organizația non-profit lucrează cu populația locală la toate proiectele sale.

În Moldova, a spus el, SmartAID a instalat săli de clasă inteligente în centrele comunitare și în școlile existente, înțelegând că, odată ce copiii ucraineni se vor întoarce la casele lor, clasele vor fi apoi folosite de copiii locali.

“Oamenii din țările vecine îi ajută acum pe refugiați”, a spus Zahavi. “În viitor, vom putea apoi să îi ajutăm și noi pe localnici”.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.