Constanța – Aici, mai mulți elevi refugiați se bucură din nou de școală, în liniște și pace. O școală gimanzială a primit copiii care doreau să învețe limba română și nu numai.

Copiii s-au integrat fără probleme

Copiii ucraineni au reușit să se integreze rapid și fără probleme. În sălile de curs de la școala gimanzială din Constanța cei mici sunt asistați de mai mulţi voluntari şi profesori din Ucraina. Printre aceștia se află și Oleksandra Smokova.

“Învăţăm engleză, învăţăm diferite cântece, iar ei încercă să ţină minte toate aceste lucruri”, spune voluntara.

După-amiază, elevii mai mari sosesc la ore. La rândul lor, pot învăța alături de profesori voluntari atât în limba ucraineană, cât și în engleză. Dar, o parte din ei sunt dornici să învețe limba română:

“Eu mă numesc Valeria. Am zece ani”, spune o fetiţă care a învățat primele ei cuvinte în limba română.

Școala s-a mobilizat rapid

În numai două zile, conducerea Şcolii Gimnaziale numărul 11 din Constanţa s-a mobilizat și a amenajat mai multe săli de curs și a putut să-i primească pe elevii refugiați.

Directoarea școlii, Florentina Nicoară, spune că a văzut cât de determinați erau elevii ucraineni și astfel s-au mobilizat foarte repede pentru a-i putea primi la cursuri pe micuți. În numai două zile au terminat de organizat totul.

Liceeni ucraieni care cunosc limba engleză au ales școlile cu predare bilingvă din municipiul Constanța, iar cererea nu este deloc mică – În jur de 125 de elevi s-au înscris.

“Avem 125 de elevi înscrişi în şcolile din judeţul Constanţa. Ne dorim să îi sprijinim cu absolut orice au nevoie”,declară prof. Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța.

Până acum, peste 1.700 de elevi şi preşcolari refugiaţi din Ucraina au depus cereri de înscriere în şcolile şi grădiniţele din România.

Războiul din Ucraina pare să se liniștească. Tot mai mulți refugiați au început să se întoarcă în Ucraina, deoarece trupele lui Putin se pare că se retrag ușor, ușor.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.