De la începutul lunii aprilie 2022 Sorin Cîmpeanu a specificat de nenumărate ori o serie de modificări care ar putea să fie introduse în noul regulament, și a anunțat faptul că forma finală a regulamentului ar trebui să fie discutată cu partenerii de dialog social în luna aprilie.
Contextul comunicatului
Apelul Consiliului Național al Elevilor la dezbateri publice a apărut în contextul în care din septembrie anul acesta, noua structură a anului școlar o să fie împărțită pe 3 module de învățare, și nu semestre ca până acum.
Elevii cer Ministerului Educației “să trateze problematica modificării actelor normative cu celeritate și să organizeze, până la începutul lunii iunie, o serie de dezbateri și consultări cu partenerii de dialog social (elevi, părinți, profesori) pe tema modificărilor ce trebuie aduse legislației din domeniul educației.”
Consilului întărește ideea că elevii o să învețe după noua structură a anului școlar chiar din acest an, din 5 septembrie și a rămas prea puțin timp la dispoziție pentru acomodări:
“modificările care vor fi introduse începând cu anul școlar 2022-2023, ” ceea ce înseamnă că vor intra în vigoare în mai puțin de 4 luni, iar profesorii, elevii și părinți necesită timp pentru a se acomoda cu noile schimbări și, mai ales, pentru a fixa orice nelămuriri care ar putea să apară referitoare la implementarea unor noi prevederi, până la începutul lunii septembrie 2022.
Rezumatul comunicatului
“Până la acest moment, Ministerul Educației nu a transmis către actorii din educație propunerile de modificare a ROFUIP-ului și nici nu a organizat consultări sau dezbateri pe marginea acestei teme,” este scris în comunicat.
Alte modificări anunțate ar mai fi, “impun operarea unor modificări în mai multe acte normative din domeniul educației, printre care și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. ROFUIP stabilește cele mai importante reglementări atunci când vine vorba de modul în care se desfășoară activitatea în școlile românești, astfel că întregul proces de modificare al acestuia ar trebui tratat cu maximă responsabilitate,” conform comunicatului.
Avem oportunitatea de a rezolva, prin modificarea ROFUIP, unele din cele mai mari probleme cu care actorii direct implicați în procesul educațional se confruntă zi de zi. Chiar și așa, nicio modificare nu ar trebui făcută fără ca reprezentanții elevilor, profesorilor și părinților să fie consultați. Cum altfel putem afla problemele din teritoriu dacă nu prin discuții cu cei de la firul ierbii, cu cei care vor fi nevoiți să implementeze noile măsuri? Modificarea ROFUIP-ului nu mai suportă amânare, astfel că Ministerul Educației este dator să organizeze consultări și dezbateri în perioada imediat următoare”, a afirmat Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.