Campusul Școlar pentru învățământ tehnic și dual o să fie construit “având în vedere cererea industriei pentru tinerii absolvenţi de şcoli profesionale şi tehnice calificaţi”, conform preşedintelui CJ Giurgiu, Dumitru Beianu pentru Agerpres.
Formarea tehnică și profesională a elevilor
Consilierii judeţeni au luat decizia, pe 7 iunie, de a aproba un proiect de hotărâre pentru întocmirea unui Campus Şcolar Profesional, cu ajutorul căruia Universitatea Politehnică intenționează să asigure formarea tehnică și profesională a elevilor de la Colegiul tehnic Viceamiral Ioan Bălănescu din Giurgiu. Acesta va fi o parte a proiectului Campus Şcolar Profesional şi Tehnic Dual în municipiul Giurgiu.
Odată cu înființarea Campusului Universitar o să se lucreze la formarea tehnică şi profesională a elevilor ca: montator prefabricate, betonist, dulgher, tâmplar parchetar, tehnician electrotehnist, tehnician electromecanic, tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii, laborant tehnician, laborant pentru protecţia calităţii mediului, maistru mecanic şi multe alte meserii.
Președintele Consiliului județean Giurgiu a argumentat pentru Agerpres necesitatea acestui campus:
“Cererea industriei pentru tinerii absolvenţi de şcoli profesionale şi tehnice calificaţi în meseriile de care industria şi întreprinderile au nevoie, e necesară creşterea numărului de elevi participanţi la programe de învăţământ profesional şi tehnic dual cu stagii de practică în întreprinderi, la potenţiali angajatori”.
Când va fi efectuat proiectul
Proiectul Campus Şcolar Profesional şi Tehnic în municipiul Giurgiu urmează să fie depus spre finanţare din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027, iar realizarea lui va avea loc în municipiul Giurgiu în cadrul Colegiului Viceamiral Ioan Bălănescu, iar Universitatea Politehnică Bucureşti o să asigure pregătirea elevilor cu cadre didactice de profil. Suma necesară estimată de Consiliul județean Giurgiu este aproximativ de 15 milioane de euro pentru a repara și dota atelierele de meserii.
Contractul are o durată de 10 ani, aceasta cuprinzând şi perioada de implementare şi monitorizare a proiectului, iar pentru realizarea acestuia CJ Giurgiu o să asigure 90% din valoarea estimată pentru întocmirea documentaţiei tehnico- economice, respectiv suma de 259, 20 mii lei din bugetul propriu de venituri şi cheltuieli al judeţului. Consiliul Local al municipiului Giurgiu va asigura suma de 28, 80 mii lei inclusiv TVA.