În Dej, vineri, 20 mai 2022, a fost organizată o nouă ediție a Concursului de Matematică „Leon Birnbaum”. Aceasta este ediția a X-a a concursului regional, în cadrul  Zilelor Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej.

Desfășurarea concursului

Ca urmare a feedback-ului pozitiv după ediţiile anterioare, concursul a atras din nou interesul elevilor. 180 de elevi de gimnaziu de la şcoli şi licee din Dej, Gherla, comune din zonă, au fost invitaţi să participe la concurs.

Din Gherla au fost prezenți elevi de la Școala Nr. 1 și de la liceele Petru Maior și Ana Ipătescu. Inițiatorul și coordonatorul concursului a fost profesorul de matematică Sorin Borodi.

Premiile

La finalul concursului, Gherla a câștigat premiul I la clasa a VIII-a, prin eleva Medeea Vințe de la liceul Petru Maior, premiul II la clasa a V-a, prin eleva Alexia Boerean de la același liceu, premiul III pentru elevii Diana Gherman (clasa a V-a, liceul Petru Maior), Sergiu Balint (clasa a VII-a, Școala gimnazială Nr. 1) și Vanesa Ciceu (clasa a VIII-a, Școala Nr. 1).

Elevii din Gherla au mai primit, de asemenea, un număr mare de mențiuni.

Participanții au primit dulciuri și sucuri, iar festivitatea de premiere a fost una  plină de veselie.

Alexandru Papiu Ilarian

Alexandru Papiu-Ilarian (n. 27 septembrie 1827, Bezded, Comitatul Solnocul Interior – d. 23 octombrie 1877, Sibiu) a fost un jurist, istoric, lingvist, ministru român din Transilvania, unul din principalii organizatori ai revoluției de la 1848, membru titular al Academiei Române din anul 1868.

Alexandru Papiu-Ilarian a fost unul dintre organizatorii și conducătorii Revoluției Române de la 1848 din Transilvania. A participat la Adunarea Națională de la Blaj din 18/30 aprilie 1848 și la cea din mai 1848.

Între iulie și august 1848 a fost comisar de propagandă în județul Dâmbovița. După o scurtă perioadă în care a deținut funcția de inspector al școlilor din cercul Blaj, a plecat la Viena. Până în 1852 a urmat cursurile juridice la Universitatea din Viena. Între 1852 și 1854 și-a continuat studiile la Universitatea din Padova. În data de 10 ianuarie 1854 a obținut titlul de doctor în drept. Între 1855 și 1858 a ocupat o catedră la Facultatea Juridică din Iași, unde a predat dreptul uman, dreptul penal și a inaugurat cursul de “Statistică generală a Europei”.

Conform wikipedia.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.