Centrul de cultură „Augustin Bena” a organizat, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, un concurs de fotografie cu tema „Familia regală a României”.

Perioada de desfășurare a concursului a fost 21 februarie – 11 aprilie.

Au participat atât tineri cu vârsta cuprinsă între 15-20 de ani, cât și tineri de peste 20 de ani. Beneficiile câștigătorilor constau în promovarea lucrărilor în cadrul unor expoziții și cataloage de artă. 

Fotografiile reflectă viziunea tinerilor. 

„Criteriile de jurizare avute în vedere au fost: valenţele artistice și de creativitate / autenticitate şi originalitatea creaţiei, gradul de complexitate artistică /  particularităţi de ordin compoziţional şi de tehnică a creaţiei / impactul mesajului transmis / respectarea tehnicilor de artă fotografică.”

Aceștia s-au raportat la o altă formă de guvernământ decât cea pe care au cunoscut-o ei înșiși. Fiind vorba de istoria monarhiei din România, tinerii au fost nevoiți să cerceteze trecutul familiei regale pentru a se familiariza cu tema propusă. 

La 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand I și Regina Maria au fost încoronați ca suverani ai României Mari la Alba Iulia, eveniment care se bucură și astăzi de recunoaștere deplină. Despre ziua încoronării aflăm din sursa citată:

Ziua mult așteptată de 15 octombrie 1922 a început cu o ploaie măruntă, sub un cer închis. Cortegiul regal a ajuns la catedrală în jur de ora 10. După sfințirea însemnelor regale (coroanele și buzduganul regelui), s-a trecut la ceremonia publică a încoronării. Ferdinand, urmând modelul napoleonian, s-a încoronat singur, așezând apoi coroana și pe fruntea Mariei, „scumpa mea soție, părtașa suferințelor și bucuriilor Mele și ale Țării”, după cum avea să scrie monarhul în „Actul Comemorativ al Încoronării”, semnat imediat după ceremonie.

Concursul a avut două secțiuni. Premiile au fost acordate participanților următori:

Categoria 15-20 de ani:

  • BURDE DARIANA MARIA (18 ani, din loc. Ciugud, jud. Alba, titlul lucrării: „LUMINA COROANEI LA ALBA IULIA”) – Premiul I
  • TOMUȘ ANDREEA-REBECA (18 ani, Liceul de arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia, titlul lucrării: „ZESTRE”) – Premiul al II-lea

Categoria 20+:

  • DAVID IMELDA (29 ani, Școala populară de arte Mureș, titlul lucrării: „FAMILIA REGALĂ A ROMÂNIEI”) – Premiul I
  • CODREANU TEODORA (46 ani, din Galați, titlul lucrării: „MEDITARE”) – Premiul al II-lea
  • POPA SIMONA (46 ani, din Alba Iulia, titlul lucrării: „ACCEPTARE”) – Premiul al III-lea

 

 

 

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.