Fostul ministrul al Economiei, Claudiu Năsui, susține că în ultimii 15 ani populația școlară a României a scăzut constant din cauza declinului demografic. Cu toate astea, spune politicianul, costurile pentru educație s-au triplat.
„Tot în ultimii 15 ani, cheltuielile statului pe educaţie s-au înmulţit de 2,7 ori (+167%). Costul educaţiei aproape că s-a triplat pe o populaţie şcolară tot mai mică”, a scris, pe Facebook, fostul ministru USR al Economiei.
Claudiu Năsui: Unde s-au dus banii din Educație?
Potrivit acestuia, mai mulți bani per elev ar fi trebuit să însemne o calitate mai bună a sistemului educațional din România. Claudiu Năsui întreabă unde s-au dus banii oferiți educației, fiindcă în învățământul românesc se regăsesc doar „structuri mamut, organigrame imense, sporuri cel puţin ciudate, achiziţii la suprapreţ”, a mai scris Năsui.
Fostul ministru al USR dă și cifre. Astfel, în anul 2020, la o populație de 3,5 milioane de copii și studenți, statul a cheltuit în total 36,7 miliarde de lei, adică peste 10.500 de lei per copil/student. Din această sumă ar putea fi finanțat un sistem de educație mai decent, susține Năsui.
Claudiu Năsui acuză că nu contează dacă lucrurile merg bine sau rău pentru autorități, fiindcă toată lumea își ia fix același salariu. Acesta acuză Ministerul Educației că le mărește salariilor nejustificat multor angajați, fără să aștepte să performeze.
Năsui: monopolul de stat în educaţie nu ajută copiii, ci însuşi statul.
„Precum oriunde altundeva în economie, monopolul de stat în educaţie nu ajută copiii, ci însuşi statul. De aceea în multe şcoli pe intrarea principală nici măcar nu au voie să intre copiii. Ei intră prin spate. Am întâlnit mulţi profesori extraordinari care mi-au spus de lipsuri şi de stimulentele total greşite pe care li le oferă sistemul. Profesori care performează în ciuda sistemului şi nu datorită lui”, afirmă fotul ministru.
Claudiu Năsui spune că ar trebui să avem și noi un sistem de învățământ precum țările din afară, fără inspectorate școlare, fără putere politică în școli. Școlile să fie conduse de un consiliu de administrație, iar fiecare profesor să aibă putere de decizie. De asemenea, părinții să aibă posibilitatea de a alege școala copiilor lor având mai multe opțiuni la dispoziție.