Stiloul este un instrument folosit pentru scris, ce constă într-un tub cu cerneală și o peniță. Cerneala curge în vârful peniței printr-un sistem de distribuție care combină gravitația și capilaritatea.

Astăzi însă, smartphone-urile și tabletele au înlocuit multe obiecte care, o dată, erau indispensabile. Stiloul este însă un instrument de scris care chiar a scris istoria lumii. Află mai jos cine a inventat stiloul,  când a apărut, cum și care a fost primul stilou din lume.

Mulți prețuiesc astăzi creația penei de stilou a afaceristului Lewis Edson Waterman, fondatorul companiei Waterman, una dintre cele mai populare din industria rechizitelor. Totuși, cu mult înainte de invenția lui Waterman ce datează din 1882, stiloul a fost creat de alte personalități istorice.

Istorie pe scurt despre apariția stiloului

Autorul Monalisei ar fi construit un stilou rezervor, acest lucru fiind dovedit de celebrele manuscrise ale lui Leonardo da Vinci. Însă stiloul datează cu mult timp înainte, conceptul de stilou fiind inventat de vechii egipteni, în aproximativ anul 3000 î.Hr, o dată ce a fost descoperit papirusul.

La vremea respectivă, conceptul de stilou era creat din tulpini goale de bambus, papură sau trestie. “Cerneala” se introducea în tulpină și era eliberată pe măsură ce instrumentul de scris era înclinat.

Mai târziu, se foloseau pene de scris, preferate erau cele de gâscă, lebădă sau curcan. Începând cu secolul al V-lea, arabii au creat rezervorul pentru stilou. Până spre sfârșitul secolui al XIX-lea se folosea acest tip de instrument de scris, iar mai apoi a apărut penița din metal. Totuși aceasta trebuie înmuiată în călimară pentru a scrie.

Cine a inventat stiloul

Invenția revoluționară pare să fi fost creată de românul Petrache Poenaru, absolvent al Scolii Politehnice de la Paris, ce a brevetat primul stilou cu rezervor din lume, cu pană de lebădă.

Stiloul său avea un sistem inovator, prin care cerneala era împinsă spre vârful unde era montată penița, printr-o apăsare ușoară a țevii. Acest sistem elimina scurgerea cernelii pe hârtie, problema majoră a instrumentelor vechi de scris de până atunci. Poenaru nu s-a oprit aici, ci a contribuit constant la idei pentru îmbunătățirea părților componente, astfel încât să fie asigurat un flux constant de cerneală dar si posibilitatea de înlocuire a unor piese atunci când e cazul.

Pentru că Poenaru nu a reușit să producă în serie stiloul său, în anii următori au reușit acest lucru alții, precum Brissant şi Coffin, în 1863, iar mai târziu Watterman în anul 1884. Petrache Poenaru a trăit 76 de ani și s-a stins din viață în 2 octombrie 1875, la București.

Diferența dintre un pix și un stilou

În general, stilourile sunt considerate a fi cele mai potrivite instrumente de scris sau desenat cu cerneală pe hârtie. Cu toate acestea, au un cost mai ridicat decât pixurile, sunt mai complexe de întreținut și mai sensibile decât un pix. De asemenea, ele pot fi folosite cu diferite tipuri de cerneală, pene sau tuburi.

Dacă pixurile pot servi la o varietate de scopuri artistice, precum caligrafia, stiloul servește la arta scrierii cât și la designul profesional. Mulți preferă aerul de eleganță, personalizare și sentimentalism atemporal sociat cu stilourile, de care pixurile si calculatoarele par să se lipsească.

Share.

Studii finalizate la Facultatea de Litere Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu peste 7 ani experienta in continut digital, content si copywriting, marketing online si administrare pagini Social Media. Seriozitate si profesionalism constant sunt cuvintele care ma definesc, in care asociez afacerea clientilor cu texte redactate profesional, care sa inspire incredere, sa creasca notorietatea brandului sau sa sporeasca vanzarile.