Cea mai veche formă de școală datează din secolul al IV-lea, când liderii bisericii și-au asumat rolul de educator. Oricum, cu toții cred că suntem curioși cine a inventat școala și cum a fost gândit acest concept de educație.
Cine a inventat școala?
Probabil foarte puțini dintre noi știm cine a inventat școala.
Se crede că Sfântul Augustin a înființat prima școală din Marea Britanie în anul 597 d.Hr., când a fondat King’s School din Canterbury.
El a inventat apoi două tipuri de școli gimnaziale: una pentru a preda latina preoților, în timp ce celelalte erau “școli de cântat” pentru băieții din corul catedralei.
Școlarizarea se făcea predominant prin intermediul bisericii și era disponibilă doar pentru băieții cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani.
De la apariție la evoluție
Cu toate acestea, în următorii 1.000 de ani au apărut “școli gramaticale libere” care nu erau sub controlul bisericii și care predau o bază mai largă de materii.
Școala pentru copiii nu proveneau din clasele superioare a apărut în urma Revoluției Industriale din 1750, iar copiii cu vârste cuprinse între șapte și 11 ani au fost învățați să scrie și să calculeze.
Dar a fost în anii 1890 și la începutul anilor 1900 când școala a devenit disponibilă pe scară mai largă pentru copii, indiferent de mediul lor.
Legea educației din 1918 a făcut școala obligatorie pentru copiii cu vârste cuprinse între cinci și 14 ani, iar în 1929 școlile Poor Law au devenit școli primare finanțate de stat.
Legea Butler din 1944 a făcut ca învățământul de stat să fie gratuit pentru toți copiii, iar vârsta de absolvire a fost ridicată la 15 ani, ajungând la 16 ani în anii 1970.
În 1951, nivelurile O și A au fost folosite pentru prima dată pentru a-i testa pe elevii mai mari.
Cursurile GCSE au înlocuit O Levels în 1986, iar vârsta de absolvire a crescut din nou în 2015 la 18 ani.
De ce există școala?
Albert Einstein a spus în mod faimos: “Educația este ceea ce rămâne după ce cineva a uitat ce a învățat la școală.”
Se poate spune că educatorii din zilele noastre se străduiesc cu siguranță să demonstreze că marele om se înșela sau, cel puțin, să-i ajute pe elevi să se educe prin învățare.
Școlile au existat din numeroase motive de-a lungul istoriei, de la biserici care urmăreau să educe și să își controleze turma până la părinți bogați care doreau să le ofere copiilor lor un avantaj.
Majoritatea țărilor din întreaga lume au inventat școlile pentru a ajuta generația următoare să se integreze și să se implice în societate.
Prin transmiterea abilităților de tehnologie și știință, națiunile sunt capabile să se adapteze și, în cele din urmă, să devină mai bogate și mai puternice.
Cine a fost Horace Mann?
Horace Mann (1796-1859) este considerat primul educator american și părintele școlii americane.
A urmat o carieră în avocatură până când a fost ales secretar al Consiliului de Educație din Massachusetts, unde a fost pionierul unor reforme uriașe ale școlilor.