În România, clasicele meserii sunt pe cale de dispariție, din păcate. Pentru o echipă de muncitori ca să îți renoveze o casă, trebuie să aștepți cu săptămânile. Se găsesc din ce în ce mai greu.

Școlile profesionale se “bat” pe elevi

Școlile profesionale au ajuns să se bată pe elevi. Din ce în ce mai puțini copii aleg astfel de școli, chiar au parte de foarte multe beneficii. În mod normal, elevii care învață pentru astfel de licee beneficiază de burse și colaborări practice, cu diferite firme din domeniu la care se pot chiar angaja după absolvire.

Mai nou, există oferte inclusiv pentru cei care termină clasa a 8-a.

Cristian, tânărul pasionat de bucătărie

Cristi studiază în clasa a 10-a la un liceu cu profil tehnologic dual din București. Acesta iubește bucătăria și postează constant pe Facebook și Instagram poze cu farfuriile sale de la stagiile de practică la care a participat în România și în străinătate, notează știrileprotv.

“Am primt tot felul de mesaje – cum e acolo, vreau să merg și eu, că e tare – ajută copilul să mai vadă și alte locuri e muncă, alți oameni..” spune Cristian Marin, elev.

O altă elevă, pe nume Maria, studiază la un colegiu tehnic și își dorește să devină electrician auto. Aceasta dorește să își deschidă propriul service după ce va căpăta experiența necesară.

Un mecanic auto, precum Maria, care va ieși de pe băncile școlii poate câștiga pentru început 3500-4500 de lei, dar, pe parcurs, poate ajunge chiar și la 5.000, 6.000.

În 2021, s-au înscris în învățământul profesional, dual și liceal tehnologic în jur de 25.000 de elevi. Există școli asemănătoare chiar și pentru copiii cu deficiențe de auz.

Valeria Uba, profesor: ”Școala i-a ajutat să se integreze în societate, să aibă un loc de muncă, să își asigure zilele. Și cred că asta e scopul tuturor părinților – să își vadă copiii asigurați, cu un loc de muncă și să se poată descurca singuri.”

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.