Deseori am fost întrebat dacă ”are vreun rol școala în viața noastră?” sau ”ce rol are școala în formarea unei cariere?”. Foarte bune întrebări, care de asemenea pot stârni o groază de discuții.
Însă, ce îmi doresc eu cu adevărat să subliniez este faptul că școala are cu siguranță mai multe roluri în formarea noastră ca oameni și în formarea unei cariere. Am văzut cu ochii mei, am văzut prin dezvoltarea prietenilor mei și a oamenilor pe care îi consider modele.
Care este importanța școlii în viața omului?
Școala ne oferă o șansă la dezvoltare și la o viață mai bună, iar în principiu asta este importanța școlii în viața omului. Prin faptul că mergi la școala ai ocazia să înveți, să îți dezvolți mintea și să înțelegi lucrurile altfel decât le-ai înțelege singur de acasă.
Totodată, la școală ai ocazia să întâlnești alți elevi și să-ți faci prieteni, să vorbiți, să treceți prin bune și prin rele împreună. Școala te poate ambiționa să vrei mai mult, să mergi mai departe indiferent ce-ar fi, să fii responsabil și să îi respecți pe cei din jurul tău.
La școală îți vei dezvolta cultura generală, vei putea să participi la multe activități, să te joci și să legi prietenii pe viață. Te va ajuta să știi să deosebești ce e bine de ce e rău și mai spre final, îți va oferi o șansă spre a-ți construi un drum mai valoros decât a unui om care nu merge la școală.
Ce rol are școala în formarea unei cariere?
Chiar dacă de multe ori critic școala și consider că multe din lucrurile pe care le învățăm acolo nu mai sunt de actualitate, totuși fără ea nu ne putem dezvolta sănătos și ne va fi greu să acumulăm acel bagaj de cunoștințe esențial.
Fie că vorbim de școala generală, liceu sau facultate trebuie să remarcăm totuși că școala își pune amprenta în dezvoltarea noastră și ne ajută să devenim profesioniștii de care are lumea nevoie pe viitor.
Școala îți pune la dispoziție locul și resursele (oameni, materiale, curriculă etc) cu ajutorul cărora tu îți poți croi drumul spre viitor, spre a fi un om pregătit pentru ceea ce urmează după finalizarea acesteia, atât în viață cât și în carieră.
Rolul școlii în formarea unei cariere devine un factor foarte important deoarece fără să treci prin școală nu poți să ai o carieră mai bună decât a unui om care nu face școala.
Cum contribuie școala la punerea bazelor unei cariere?
Școala îți pune bazele mai multor domenii, cum ar fi matematica, fizica, informatica, istoria, limbi străine etc. Când ajungi la liceu, deja ai ocazia să mergi mult mai focusat pe un anumit profil: mate-info, științele naturii, arte, științe sociale, tehnic. Încă de la liceu ajungi să te gândești ce vrei să devii și începi să te uiți la joburi.
Astfel, atunci când termini liceul poți merge la facultate și să te specializezi într-un anumit domeniu: informatică, istorie, fizică, medicină, drept sau altele. După ce termini facultatea deja vei fi specialist calificat într-un domeniu și astfel ai pus deja bazele unei cariere.
Cu ce ne ajută școala atunci când suntem mici?
Școala ne oferă oportunitatea de a ne dezvolta cultura generală, gândirea, abilitățile: ne învață să scriem corect, să citim și să înțelegem ceea ce citim, să vorbim și să ne expunem punctele de vedere, să muncim, să fim responsabili și multe multe altele.
Pe de altă parte, școala ne face cunoștință cu colegii care ajung să ne fie prieteni pe mai departe în viață. Tot școala ne dă posibilitatea de a demonstra potențialul pe care îl avem atunci când suntem mici și ne ajută să îl dezvoltăm în continuare.
Școala ne învață că toate acțiunile noastre au consecințe și ne răsplătește prin note sau ne face răspunzători în fața profesorilor sau a părinților pentru ceea ce facem greșit.
Cu ce ne ajută școala atunci când creștem mai mari?
Atunci când creștem mai mari șansele de a merge pe un drum greșit și de a dezamăgi sunt foarte mari. Asta se datorează faptului că vârsta și anturajul ne fac să vrem să încercăm tot felul de lucruri noi. Dacă ne îndepărtăm de școala sau începem să o evităm pe cât de mult posibil, atunci viața noastră o ia pe o traiectorie amenințătoare.
Dacă alegem să ne ținem de școală, la liceu și de ce nu, chiar și la facultate, atunci drumul nostru spre cariera sau viața dorită este mai ușor de realizat. Pe măsură ce creștem avem nevoie de școală pentru a ne responsabiliza, maturiza și a ne oferi oportunități de viitor.
La școală bucuriile devin mai mari deoarece le trăiești cu prietenii și colegii tăi, iar supărările devin mai mici decât dacă le-ai trăi singur.
Ce reprezintă în realitate școala pentru o parte din elevi?
Din păcate pentru unii elevi școala este doar un loc în care se simt forțați să ajungă. Școala ajunge să fie o rutină nedorită, un loc față de care au dezvoltat antipatie și încearcă să îi facă și pe alții să creadă același lucru.
Oricum ar fi ea, demodată sau neatractivă, trebuie să înțelegem că totuși, fără ea nu putem deveni niște oameni mai buni și mai pregătiți. Dacă nu mergem la școală, riscăm să sărim peste cele mai importante etape de dezvoltare ale vieții.
Trebuie să încercăm să ne dăm seama de ce este importantă școala și să nu ne rezumăm neapărat doar la materiile pe care le facem acolo. Materiile sunt făcute doar să îți formeze abilitățile de a învăța, de a rezolva probleme, de a-ți dezvolta cultura generală. Ar fi fain dacă am putea să conștientizăm ce putem lua de acolo și pentru ce nu trebuie să ne zbatem prea mult.