Nicolae Ciucă, premierul României, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Învăţătorului: “Vocaţia de a îndruma micuţii elevi la început de drum trebuie să fie dublată de adaptarea la evoluţia societăţii”.

Ce mesaj a transmis Ciucă?

Nicolae Ciucă a ținut să marcheze această mică sărbătoare, astfel că, acesta a transmis un mesaj bine structurat, în care le mulțumește profesorilor pentru că îi îndrumă pe cei mici, cu răbdare. Acesta spune că doar profesorii au format generații după generații, i-au învățat pe copii să citească sau chiar cum să gândească și să-și iubească familia și țara.

“Ne gândim, astăzi, cu emoție și nostalgie, la învățătorii noștri, care ne-au deschis calea către educație. Adevărate modele în comunitate, recunoașterea valorii lor este esențială într-o societate bazată pe cultivarea respectului față de dascăli. Prin pricepere, răbdare și iscusință, au format generație după generație, au modelat caractere, învățându-i pe copii nu doar să scrie, să citească, ci și să-și iubească familia și țara, să deosebească binele de rău, adevărul de minciună, să-și ajute semenii la nevoie. Studentul care performează, azi, în universitate, profesionistul apreciat la locul de muncă, valorifică, în folosul său și al societății, în mare măsură, meritul învățătorului care i-a insuflat bucuria cunoașterii”, se arată în mesajul Premierului.

Învățământul trebuie să țină pasul cu trasformările prin care trece societatea

De asemenea, Nicolae Ciucă mai spune că învățământul trebuie să țină pasul cu trasformările prin care trece societatea, iar dascălii au un rol foarte important în a-i îndruma pe copii. De asemenea, acesta vorbește și despre criza COVID, pe care profesorii au gestionat-o cum au putut ei mai bine.

“Învățământul trebuie să țină pasul cu trasformările prin care trece societatea și să-și mențină deschiderea către noi perspective. Rolul dascălilor în aceste perioade de transformare sociale și economice este esențial pentru reușita noastră. Vocația de a îndruma micuții elevi la început de drum trebuie să fie dublată de adaptarea la evoluția societății, schimbările tehnologice dar și de cele legate de dinamica procesului educațional. Criza sanitară a trasat noi coordonate fiecărei profesii. Pentru procesul de educație ele au fost cu atât mai relevante, având în vedere provocarea trecerii în mediul online. Gestionarea crizei umanitare, consecință a agresiunii militare ruse din Ucraina, înseamnă și deschiderea școlilor, liceelor și universităților românești pentru copiii și tinerii refugiați în România. Sunt lăudabile mobilizarea și adaptarea rapidă a sistemului de învățământ, precum și generozitatea dascălilor români de a oferi sprijin și cunoaștere copiilor și tinerilor ucraineni. Ne-au arătat că solidaritatea poate îmbrăca forme atât de diferite și că reprezintă speranța că generațiile viitoare de adulți vor fi pregătite să dezvolte România. Este baza solidă pe care începem aplicarea proiectului de țară „România educată”, proces deschis tuturor celor care vor să contribuie, cu responsabilitate”, a adăugat premierul Nicolae Ciucă.

În final, Ciucă i-a felicitat pe profesori și le-a urat un călduros “La mulți ani!”

“Vocația dascălilor rămâne, alături de politici guvernamentale coerente și de o finanțare adecvată, resursă importantă pentru un învățământ de calitate. Iar România a avut, are și va continua să aibă educatori, învățători și profesori cu vocație. La mulți ani, doamnelor și domnilor învățători!”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.