În martie, când forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra Katyuzhanka, un sat situat la nord de Kiev care fusese sub ocupație rusă timp de mai bine de o lună, au găsit școala locală distrusă. Toate echipamentele care nu fuseseră furate erau distruse. În curtea școlii era un cimitir improvizat, iar pe terenul de fotbal fuseseră săpate tranșee adânci.

Ce mesaj au lăsat rușii pentru elevii care îndemnau la pace?

În interiorul uneia dintre sălile de clasă distruse, scrisă cu cretă pe o tablă mare, verde, atârnată pe perete chiar sub un portret al lui Isaac Newton, se afla o scrisoare adresată elevilor și semnată de ruși.

Pe ea se putea citi: “Copii, ne pare rău pentru o asemenea mizerie, am încercat să salvăm școala, dar au fost bombardamente. Trăiți în pace, aveți grijă de voi și nu repetați greșelile pe care le-au făcut bătrânii voștri. Ucraina și Rusia sunt un singur popor!!! Pacea să fie cu voi, frați și surori!”.

Mesajul a fost unul dintre cele câteva lăsate de ruși. “Suntem pentru pace în întreaga lume”, scria un alt bilet. CNN nu poate verifica în mod independent cine a scris bilețelele.

Mikola Mikitchik, directorul școlii secundare din Katyuzhanka, a declarat luna trecută pentru CNN că a fost dezgustat când a găsit aceste mesajele.

“Au scris ‘Rușii și ucrainenii sunt frați’ și în același timp au jefuit școala… au distrus calculatoare, au scos hard disk-uri, au luat laptopuri, imprimante, nu au lăsat nimic la școală! Este barbarie și ipocrizie”, a spus el.

“Sperăm că vom fi prieteni”

“Totul a fost furat. Chiar și cablurile au fost furate. Aveam cabluri electrice din sârmă de cupru, iar 100 de metri de cablu au fost furați”, a spus directorul școlii.

În același timp, un alt bilet lăsat în școală spunea: “Fiți corecți și cinstiți unii cu alții, dați o mână de ajutor tuturor celor care au nevoie. Sperăm că vom fi prieteni! Deveniți doctori, ingineri, profesori – cei care aduc pacea!”.

Notele mâzgălite pe tabla din Katiuțhanka se numără printre zecile de mesaje găsite în școlile din zonele ocupate anterior în Ucraina după retragerea trupelor rusești.

În Ucraina, fotografiile cu aceste însemnări au devenit un simbol al cruzimii și al prețului enorm al agresiunii neprovocate a Rusiei.

Dar în Rusia, ele au generat un răspuns foarte diferit atunci când au apărut pentru prima dată în aprilie și au devenit rapid parte a propagandei care prezintă asaltul Moscovei împotriva Ucrainei ca pe o “eliberare”.

Site-ul de știri rusesc Lenta.ru a publicat un articol despre “mesaje emoționante pentru copiii ucraineni” lăsate în urmă de militarii ruși, în timp ce site-ul postului de televiziune rusesc Tsargrad a scris despre un bilet “sincer” care le ura copiilor ucraineni “succes la studii”.

Fostul ministru rus al culturii Vladimir Medinsky a distribuit chiar o fotografie a unuia dintre bilețele, spunând că a fost “mișcat” de mesajul acestuia.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.