Am documentat acest articol c├ót am putut de bine ╚Öi am observat c─â jurist ╚Öi consilier juridic nu ├«nseamn─â exact acela╚Öi lucru, de╚Öi ├«n concep╚Ťia general─â sunt percepute la fel. Astfel, le vom considera aproximativ acela╚Öi lucru, dar totu╚Öi ar fi bine s─â lua╚Ťi ├«n considerare urm─âtoarea men╚Ťiune:

├Än sintagma „jurist” intra to╚Ťi juri╚Ötii, adic─â ├«ncep├ónd cu magistra╚Ťii, avoca╚Ťii, consilierii juridici, notari sau executorii judec─âtore╚Öti. To╚Ťi absolven╚Ťii unei facult─â╚Ťi de drept care profeseaz─â ├«ntr-una dintre aceste domenii se numesc juri╚Öti.

La absolvirea unei facult─â╚Ťi de drept, automat cape╚Ťi statutul de jurist, ├«n timp ce un consilier juridic este o persoan─â angajat─â cu carte de munc─â ├«ntr-o companie ╚Öi reprezint─â din punct de vedere juridic acea companie sau institu╚Ťie.

Atribu╚Ťiile unui consilier juridic sunt mai multe, a╚Öadar propun s─â descoperim ce face un consilier juridic/ jurist pe cale s─â devin─â consilier juridic ├«ntr-o companie!

Ce face un Consilier Juridic/ Jurist care profesează această meserie într-o companie?

Din moment ce discutăm despre o profesie juridică, am decis să cităm din lege și să vedem ce descoperim la Lg.514/2003 art.1:

„Consilierul juridic asigura ap─ârarea drepturilor ╚Öi intereselor legitime ale statului, ale autorit─â╚Ťilor publice centrale ╚Öi locale, ale institu╚Ťiilor publice ╚Öi de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum ╚Öi ale persoanelor juridice de drept privat, ├«n slujba c─ârora se afl─â ╚Öi ├«n conformitate cu Constitu╚Ťia ╚Öi legile ╚Ť─ârii.”

Dac─â ├«nc─â te ├«ntrebi ce face un consilier juridic, voi ├«ncerca s─â explic mai pe scurt ╚Öi mai pe ├«n╚Ťelesul nostru defini╚Ťia de mai sus. Av├ónd ├«n vedere c─â nu suntem profesioni╚Öti specializa╚Ťi ├«n ╚Ötiin╚Ťele juridice, vom ├«ncerca s─â p─âstr─âm articolul ├«ntr-o not─â c├ót se poate de civil─â ╚Öi explicativ─â.

Consilierul juridic este o persoan─â care a absolvit Facultatea de drept cu diplom─â de licen╚Ť─â, angajat─â pe un post juridic ├«n cadrul unei institu╚Ťii, societ─â╚Ťi comerciale, etc. De regul─â, un consilier juridic este un angajat al unei institu╚Ťii/ companii, iar responsabilitatea sa principal─â este de a reprezenta acea companie sau institu╚Ťie din punct de vedere juridic.

Mai exact, un consilier juridic va profesa dreptul pentru a se asigura că toată activitatea juridică a companiei pe care o reprezintă este în conformitate cu legea. De asemenea, acesta va asigura consilierea sub aspect juridic a departamentelor companiei și conducerii acestora.

Cum arată fișa postului unui Consilier Juridic?

Pentru a ├«n╚Ťelege mai bine aceast─â profesie ╚Öi pentru a oferi o privire de ansamblu unui viitor jurist interesat de o carier─â ├«n ╚Ötiin╚Ťele juridice, propun s─â vizualiz─âm fi╚Öa postului unui consilier juridic de la o companie oarecare din Rom├ónia.

Un exemplu de fișa postului unui consilier juridic/ jurist într-o companie:

Ôם ├Äntocme╚Öte regulamente, hot─âr├óri, ordine ╚Öi instruc╚Ťiuni referitoare la desf─â╚Öurarea activit─â╚Ťii ├«n cadrul firmei ├«n conformitate cu legisla╚Ťia ├«n vigoare

Ôם Avizeaz─â ╚Öi contrasemneaz─â actele cu caracter juridic ale firmei

Ôם Reprezint─â interesele ╚Öi ap─âr─â drepturile legitime ale firmei ├«n fa╚Ťa autorit─â╚Ťilor publice, institu╚Ťiilor de orice natur─â, precum ╚Öi ├«n fa╚Ťa oric─ârei persoane juridice sau fizice, rom├ón─â sau str─âin─â

Ôם Asigur─â informarea permanent─â a conducerii firmei cu privire la modific─ârile legislative

Ôם Acorda asisten╚Ť─â, consultan╚Ť─â ╚Öi reprezentare juridic─â firmei ╚Öi angaja╚Ťilor acesteia

Ôם Rezolva cereri cu caracter juridic in toate domeniile dreptului

Ôם ├Äntocme╚Öte contracte si negociaz─â clauzele legale contractuale

Ôם Verific─â legalitatea actelor cu caracter juridic ╚Öi administrativ primite spre avizare

Ôם Se informeaz─â permanent cu privire la modific─ârile legislative

Ôם Gestioneaz─â documentele de eviden╚Ť─â a contractelor de munca

Ôם Colaboreaz─â cu departamentul financiar-contabil ├«n vederea ob╚Ťinerii informa╚Ťiilor privind p─âr╚Ťile care nu ╚Öi-au achitat obliga╚Ťiile contractuale

Ôם ├Än condi╚Ťiile ├«n care actul juridic supus aviz─ârii pentru legalitate nu este conform legii, r─âspunde de formularea unui raport de neavizare ├«n care va indica neconcordan╚Ťa acestuia cu normele legale, ├«n vederea refacerii actului

Ôם R─âspunde de p─âstrarea confiden╚Ťialit─â╚Ťii informa╚Ťiilor la care are acces, precum ╚Öi a actelor, datelor ╚Öi faptelor despre care ia cuno╚Ötin╚Ť─â, apar╚Ťin├ónd sau fiind ├«n leg─âtur─â cu firma ╚Öi cu interesele acesteia

Ôם Elaboreaz─â corect ╚Öi conform legisla╚Ťiei ├«n vigoare regulamentele ╚Öi reglement─ârile interioare

Ôם Reprezint─â societatea ├«n fa╚Ťa instan╚Ťei judec─âtore╚Öti ├«n situa╚Ťia unor litigii

Aceast─â fi╚Ö─â de post a unui consilier juridic poate fi diferit─â de la o companie la alta, depinde foarte mult de complexitatea afacerii pe care va trebui s─â o reprezinte. Totu╚Öi, fi╚Öa postului prezentat─â mai sus este chiar una complex─â, care include o mare parte din activit─â╚Ťile pe care un consilier juridic le va pune ├«n practic─â.

C├ót c├ó╚Ötig─â un Consilier juridic/ Jurist ├«n func╚Ťia de Consilier juridic?

Dac─â ne ├«ntreb─âm c├ót c├ó╚Ötig─â un consilier juridic, evident c─â r─âspunsul este ÔÇŁdepindeÔÇŁ. Depinde de foarte mul╚Ťi factori, cum ar fi anii de experien╚Ť─â sau compania ├«n care lucreaz─â.

Conform datelor colectate de pe internet (via paylab.ro/ salario.ro) care fac referin╚Ť─â la r─âspunsurile speciali╚Ötilor care lucreaz─â ├«n domeniu, salariul unui consilier juridic/ jurist care exercit─â aceast─â profesie se situeaz─â ├«ntre

Ôם 2 700 – 3 000 lei pentru un consilier juridic la ├«nceput de drum

Ôם p├ón─â la 8 500 lei pentru un consilier juridic cu peste 5 ani de experien╚Ť─â

Ôם peste 8 500 lei pentru cei cu foarte mult─â experien╚Ť─â

Cum devii Consilier juridic?

Pentru a deveni Consilier Juridic trebuie s─â urmezi Facultatea de Drept ╚Öi s─â ob╚Ťii o licen╚Ť─â ├«n acest domeniu. De╚Öi po╚Ťi practica aceast─â profesie pentru diverse companii imediat dup─â finalizarea facult─â╚Ťii, pentru a fi corect din punct de vedere legal va trebui s─â respec╚Ťi prevederile Art. 21 – (1):

ÔÇŁLa ├«nceputul exercit─ârii activit─â╚Ťilor profesionale, Consilierul juridic efectueaz─â ├«n mod obligatoriu un stagiu de preg─âtire profesional─â cu durata de 2 ani, timp ├«n care are calitatea de Consilier juridic stagiar.ÔÇŁ

Profesia de Consilier Juridic este una dintre cele mai facile căi de a profesa dreptul și nu necesită trecerea unui examen foarte dificil, cum ar fi examenul de intrare în barou sau examenul de intrare în magistratură.

Consilier Juridic nu este Avocat

Sunt zvonuri precum Consilierul Juridic este Avocat, ceea ce este gre╚Öit. Consilierul Juridic poate ajunge avocat doar dac─â trece examenul de intrare ├«n Barou, un examen foarte dificil ╚Öi complex. Examenul se organizeaz─â o data pe an iar ├«nscrierile se fac la Baroul din Jude╚Ťul de unde faci parte. Conform legii 514/2003, Art. 10, exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibil─â cu calitatea de avocat.

Surse:

1. avocatulmeu.blogspot.com
2. avocatnet.ro
3. legislatiamuncii.ro
4. avocatura.com

Distribuie:

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informa╚Ťie de calitate, util─â ╚Öi corect─â.