Ce este un antreprenor? Este și el om? Este o persoană obișnuită ca noi toți ceilalți sau este un robot care face afaceri? Ce face de fapt un antreprenor? Este orice om care lucrează pe cont propriu un antreprenor sau nu? Hai să încercăm să găsim răspunsuri la toate aceste întrebări!

Ce este un antreprenor?

Potrivit dicționarului explicativ românesc, un antreprenor este persoana care conduce o antrepriză – dar definește oare în totalitate această frază ceea ce este un antreprenor în adevăratul sens al cuvântului?

Conform literaturii de specialitate un antreprenor este un individ care exploatează oportunitățile din piață prin calitatea sa de a inova, atât din punct de vedere tehnic, cât și organizațional (Schumpeter, 1965).

În termeni mai simpli, aș spune că un antreprenor este acea persoană care simte/ observă atunci când există o situație, un moment, un context în jurul său pe care îl/o poate transforma într-o afacere care să genereze bani.

Totodată, Hisrich (1990) a definit antreprenorul ca fiind o persoană care dă dovadă de inițiativă și gândire creativă, care este capabilă să organizeze mecanisme sociale și economice pentru a transforma resursele și situații în lucruri practice/ concrete, dar mai ales fiind o persoană care acceptă riscul și eșecul.

Dacă ar fi să ne ghidăm după un gând mai special expus de Elon Musk, unul dintre cei mai de succes antreprenori din lume, am putea spune că antreprenorul este o persoană care creează valoare în jurul său prin ceea ce face și schimbă lumea în bine.

Ce este antreprenorul cu adevărat?

Având ca punct de plecare definițiile expuse mai sus care reprezintă o foarte mică parte din definițiile expuse în cărți și pe internet, oare ce este antreprenorul cu adevărat?

După părerea mea, un antreprenor este într-adevăr acea persoană care are un spirit de întreprinzător, care are multă energie de a face lucruri care să producă valoare în lume, în economie, dar și în buzunarul său. Antreprenorul este un om care este foarte bine informat, optimist, care vede mai mult decât ”ceea ce se vede la prima vedere”.

Aș zice că antreprenorul este un om complex, deschis la lucruri noi, cu apetit față de risc și asumat în deciziile sale și nu în ultimul rând, un om care merge până în pânzele albe pentru a-și realiza cu succes ideea în care crede.

Urmărind un video făcut de Blockshelf de pe YouTube cu unii dintre cei mai de succes antreprenori (Jeff Bezos, Steve Jobs, Elon Musk, Brian Chesky, Richard Branson, Mark Zuckerberg și muuulți alții), am descoperit că toți acești oameni au un sentiment și gândire comună ”să faci ceea ce faci cu pasiune, să-ți placă munca pe care o faci”.

Ce înseamnă să fii antreprenor în concepția națională?

Am observat că mulți dintre prietenii și cunoștiințele mele, cât și diverși oameni pe internet numesc antreprenori inclusiv pe nenea care deține un magazin alimentar în fața blocului, pe cel care cumpără și revinde obiecte, pe vecinul din bloc care are 2 mașini și face taximetrie pe cont propriu.

Părerea mea este că antreprenorul este omul care se dezvoltă, care caută oportunități noi de dezvoltare și aduce plus valoare pe piața pe care activează. De asemenea, antreprenorul este acel om care continuă să se educe, să caute oameni cu care să facă parteneriate și mult mai mult decât doar de a face de un salariu bun din propria firmă.

Ce este antreprenoriatul?

Bine bine, am tot vorbit despre ce este un antreprenor, dar antreprenoriatul ce înseamnă de fapt?

Conform literaturii de specialitate, antreprenoriatul este o disciplină și totodată reprezintă practica înființării de noi organizații sau revitalizarea organizațiilor ajunse la maturitate, în general ca răspuns la oportunitățile identificate (Onuoha 2007).

Potrivit Diandra & Azmy (2020) fiecare afacere are propria misiune și viziune, iar antreprenoriatul este practica care contribuie la dezvoltarea și succesul organizației. Antreprenoriatul este puternic influențat de nivelul de cunioștințe și abilități ai oamenilor care conduc o afacere, precum și de macromediul țării/ economiei (tehnologic, politic, cultural etc) în care respectiva afacere activează.

În concluzie, antreprenoriatul este strâns legat de recunoașterea oportunităților și subliniază importanța cunoștințelor și abilităților antreprenoriale.

Care sunt calitățile unui antreprenor?

După cum discutam mai sus, un antreprenor este un om care deține o serie de abilități regăsite în acel ”spirit antreprenorial” de care am mai menționat. Așadar, care sunt calitățile unui antreprenor de succes?

Abilitățile expuse mai jos fac referire la abilități de bază, excluzând abilitățile tehnice.

  • apetit mare față de risc
  • puterea de a se ridica după orice eșec
  • abilitatea de a învăța din greșeli și de a nu le repeta în acțiunile viitoare
  • viziune și perspectivă
  • creativitate
  • gândire critică și strategică
  • abilități de business/ management
  • abilități bune de vânzare și negociere
  • abilitatea de a învăța continuu (educație)

Calitățile unui antreprenor pot fi atât înăscute, cum ar fi creativitatea, gândirea critică, ambiția și perseverența etc, dar și abilități dobândite prin educație și muncă, cum ar fi abilitățile de business, de planificare sau vânzare.

Surse:
1. Krasny, J. (2014). Inc Magazine. The Real Reason Elon Musk Became an Entrepreneur.
2. Diandra, D. & Azmy, A. (2020). Understanding Definition of Entrepreneurship. Journal of Management Accounting and Economics 7.
3. Schumpeter J. A. (1965). Economic Theory and Entrepreneurial History. In: Aitken HG (ed) Explorations in entrerprise. Harvard University Press, Cambridge, MA

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.