Se spune că secretele masonilor se ascund în spatele tuturor lucrurilor, de la planificarea unei țări, până la crime. De la strângeri secrete de mână, până la acuzații de nepotism, agresiune și reprimare a reformelor, reputația masonilor nu a fost întotdeauna pozitivă.
Dar, cu șase milioane de membri în întreaga lume, publicitatea negativă nu a diminuat dorința oamenilor de a se alătura și continuă să facă parte din această organizație, în ciuda zvonurilor.
Ce este masoneria?
În esență, masoneria este o organizație care reprezintă un grup de oameni de sexe și ideologii diferite, care se unesc în căutarea perfecțiunii persoanei și a societății. De obicei, masoneria este identificată cu ceva secret, aproape machiavelic, deși masonii neagă acest lucru. Masoneria nu promite nimic, pur și simplu urmărește dezvoltarea ființei umane – sau cel puțin asta afirmă.
Ce este Francmasoneria?
Francmasonii aparțin celei mai vechi organizații frățești din lume, un grup început încă dinn Evul Mediu în Europa, ca o breaslă de constructori pricepuți. Întemeiată în Iluminism, organizația încă transmite valorile de bază ale epocii, toleranța religioasă, setea de cunoaștere și sociabilitate.
Cine sunt masonii?
Membrii enigmaticei frății masonice include politicieni de seamă, părinți fondatori și titani în afaceri. În vremurile moderne de astăzi, printre altele, masonii sunt cunoscuți drept personalități care donează sume semnificante de bani pentru organizații de caritate.
Ce fac masonii la întâlniri?
Pentru mulți, masoneria este asemenea unei rețele de socializare. În cadrul întâlnirilor masonice se discută despre loialitate, se iau decizii importante și au loc ceremonii secrete. Nu se știe, cu adevărat, ce se întâmplă, de fapt, la întâlnirile lor.
Semnele masonice
În limbajul masonic, culorile au o semnificație aparte – de exemplu, albastru alături de alb și negru indică gradele masonice, unde albastrul reprezintă prietenia universală și bunăvoința.
Semnul masonoc distinctiv constă într-un salut sau două siluete care se sprijină reciproc cu mâna dreaptă. Masonii percep acest lucru ca pe o dragoste frățească.
Simbolurile masonice
Astazi, principalele simboluri masonice sunt cele “trei mari lumini“: “echerul“, “compasul” si “volumul Sfintei Legi” (cel mai renumit dintre simbolurile masonice), precum si litera “G”, scrisa in interiorul unui echer si al unui compas, care reprezinta de fapt inițiala cuvintelor “God” (zeu), “geometrie, generare, geniu, gnoza”
Litera „G” din centrul simbolului rămâne supusă disputei. Spre exemplu, unii experți de la Massachusetts Institute of Technology cred că litera „G” din centrul simbolului reprezintă geometria, un domeniu critic pentru primii francmasoni, în timp ce alții cred că îl reprezintă pe Dumnezeu, „Marele Arhitect al Universului”.
Există un alt simbol masonic, mai puțin cunoscut, extras din natură: stupul. „Masonii erau inițial oameni muncitori care trebuiau să fie la fel de ocupați ca albinele”, spune un expert. „Și stupul simbolizează harnicia cabanei.”
Masoni români
Părintele masoneriei din România a fost Constantin Moroiu. El şi-a iniţiat fiicele la Mangalia. Maria şi Elena, cele douăfiice, au fost primele femei mason din România. Constantin Moroiu este considerat părintele primei Mari Loji din România.
Alte nume de români care fac parte din organizația de masoni
George Ivașcu | Marele Maestru al masonilor din România, actor și manager de teatru. |
Alexandru Dăescu | Membru al Lojei Concordia, primar al sectorului 4 Bucureşti. |
Cristian Piedone Popescu | Membru al Lojei Lumină și Adevăr, primar al sectorului 4 București |
Jenică Poenaru | Membru al Lojei Demnitate şi Frăţie, om de afaceri, Atlas Airlines şi preşedinte al Confederaţiei Patronatului Român, fost director al Aeroportului Băneasa în 1989, fost director general al Autorităţii Aeronautice Civile Române. |
Aurel Curdov | Membru al Lojei Cavalerii Sf. Andrei, secretarul general al sindicatului de la Tarom. |
Raymond Marin | Membru al Lojei Millenium, vicepreşedinte Vodafone. |
În ciuda faptului că există foarte multe secrete, se spune că masonii sunt puternic reprezentați și în sectorul sistemului sanitar, precum Eugen Pascal Ciofu, Ovidiu Bajenaru, Petru Calistru, Leon Zagreanu, Eugen Bratucu (director la Caritas), Sorin Simion (director al Spitalului Colentina), Mihai Coculescu, Laurentiu Mircea Popescu.
Cei mai mari masoni ai lumii
Iată cei mai importanți membrii masonici ai lumii:
- Benjamin Franklin – a rămas activ în grup mai bine de 50 de nai, tipărind prima publicație masonică, „Constituțiile francmasonilor”.
- George Washington – primul președinte al Statelor Unite ale Americii. Washingtonul a îndeplinit rituri masonice la punerea pietrei de temelie a Capitoliului S.U.A. pe 18 septembrie 1793.
- Paul Revere
- François-Marie Arouet (Voltaire)
- Wolfgang Amadeus Mozart
- Winston Churchill
- Steve Wozniak
Și totuși, cine conduce acești masoni?
Șeful masonilor din lume
Se spune că nu există niciun lider global în masonerie și niciun corp masonic cu adevărat nonpolitic nicăieri în lume. Fiecare stat are o Mare Lojă Individuală și niciuna dintre acestea nu are control asupra altora.
Un Mare Maestru este un titlu de onoare, precum și o funcție în masonerie, acordat unui francmason ales să supravegheze o jurisdicție masonică, derivat din funcția de Mari Maeștri în ordinele cavalerești. El prezidează o Mare Lojă și are anumite drepturi în lojile constitutive care formează jurisdicția sa.
Gradele în masonerie
Deși e oarecum secret, majoritatea savanților sunt de acord că ierarhia include 33 de grade. Masonii încep ca ucenici și pot parcurge drumul până la Marele Inspector General Suveran.
Lojă Simbolică (Loji Albastre):
- Ucenic
- Calfă
- Maestru
Loja Perfecțiunii (Gradele Înalte):
- Maestru al Secretului
- Maestru Perfect
- Secretar Intim
- Magistrat și Judecator
- Intendent al Clădirii
- Maestru Ales al Celor Nouă
- Ilustru Ales al Celor Cincisprezece
- Sublim Cavaler Ales (Prinț Ameth)
- Mare Maestru Arhitect
- Cavaler al Arcului Regal al lui Solomon
- Mare Ales
- Mason Sublim și Perfect Capitul Rozacruce:
- Cavaler al Orientului sau al Spadei
- Prinț al Ierusalimului
- Cavaler al Orientului și Occidentului
- Cavaler Rozacruce Consiliul Kadoshilor:
- Mare Pontif
- Mare Maestru al Tuturor Lojilor Simbolice
- Patriarh Noahit
- Prinț al Libanului
- Șef al Tabernacolului
- Prinț al Tabernacolului
- Cavaler al Șarpelui de Bronz
- Prinț al Îndurării
- Cavaler Comandant al Templului
- Cavaler al Soarelui
- Mare Cavaler Scoțian al Sf.Andrei
- Cavaler Kadosh Consistoriul:
- Mare Inspector Inchizitor Comandor
- Sublim Prinț al Secretului Regal și Mare Suveran
Este destul de dificil să treci de la un grad la altul în masonerie. De exemplu, pentru cel de-al 32-lea grad, trebuie să fii maestro mason de cel puțin 14 ani și să fii ales maestro al Lojii, sevind Consiliului Suprem.