Orice student poate pleca în SUA cu programul Work and Travel USA dacă respectă câteva condiții de eligibilitate. Pentru a fi declarați eligibili pentru acest program, studenții trebuie doar să fie încadrați la un program de licență, master sau doctorat la zi, la o facultate de stat sau particulară, acreditată sau în curs de acreditare.

De asemenea, sunt declarați admiși în program doar studenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, care au cunoștințe minime de limba engleză. Dacă respectă aceste criterii de eligibilitate, pentru a putea accesa programul Work and Travel USA, studenții trebuie să suporte o serie de costuri, care de cele mai multe ori se vor recupera prin munca pe care aceștia o vor presta în SUA.

Costuri de înscriere în program

Pentru a se înscrie în programul Work and Travel USA, studenții trebuie să apeleze la o agenție acreditată care va face posibilă găsirea unui loc de muncă și colectarea documentelor necesare pentru a pleca și munci pe teritoriul SUA.

Astfel, primul cost pe care un student trebuie să îl suporte este înscrierea în program prin intermediul unei agenții, iar apoi o altă serie de costuri pentru diferite servicii. Toate aceste costuri cu agenția se ridică undeva la 1100 – 1300 de Euro, în funcție de agenția la care apelezi, iar serviciile oferite de către agenții sunt următoarele:

  • Sesiune de orientare și informare înainte de plecarea în Statele Unite
  • Asigurarea medicală valabilă pe perioada permisului de muncă
  • Asistență în găsirea unui loc de cazare
  • Eliberarea permisului de muncă (DS 2019)
  • Asistență pe toată perioada șederii în SUA
  • Asistență în pregătirea interviului pentru obținerea vizei
coasta de vest a americii

Alte costuri sau taxe suplimentare

Pe lângă acest cost de 1100 – 1300 Euro, studenții vor suporta câteva alte costuri necesare pentru plecarea în SUA. De asemenea, un ultim cost pe care un student trebuie să-l suporte, poate chiar cel mai mare cost este prețul biletului de avion.

  • Taxa SEVIS – 35$
  • Taxa interviu viza – 160$
  • Bilet de avion, care trebuie cumpărat dus-întors, iar prețul variază în funcție de destinație
    Îți recomand să îți iei bilet de avion de la o companie care îți permite să iei cu tine două bagaje de cală (trolere) – știam de Turkish Airlines că permite acest lucru. Aș recomanda acest lucru deoarece știu cu cât de multe haine, gadgeturi, cadouri m-am întors din SUA, și știu și mai bine câte am mai lăsat pe acolo din motiv că nu-mi mai încăpeau în geantă sau depășeau numărul de kg permis.

Costuri cu pregătirile necesare

Bineînțeles, înainte de a pleca ai nevoie să-ți faci bagajul cum trebuie, să îți iei toate cele necesare cu tine în SUA. Din aceste costuri aș exclude mâncarea, deoarece evident vei găsi mâncare și acolo la supermarket sau restaurante.

Din experiența mea, în costurile cu pregătirile necesare aș adăuga:

  • Troler (ia-l mai mare deoarece te vei întoarce cu foarte multe lucruri din SUA)
  • Ghiozdan (ia-l mai mare deoarece te vei întoarce cu foarte multe lucruri din SUA)
  • Dulciuri specifice românești pentru a le da colegilor tăi străini (este un gest super fain)
  • adaptor de priză (în SUA prizele au 3 găuri – astfel că dacă ai încărcător cu 2 pini, trebuie să folosești un adaptor)
  • Altele
vacanta in America

Bani de buzunar

În mod cert îți vei lua cu tine niște bani de buzunar de care să te folosești până la încasarea primului salariu. La mine a fost simplu deoarece am primit primul cec de salariu după 3 zile – vreo 280 de dolari (așa am prins eu). Mi-au prins bine, deoarece mi-am plătit și chiria, care venea o dată la două săptămâni (undeva la 150 de dolari).

Totuși, nu te baza pe asta și calculează-ți banii astfel încât să fii pregătit pentru o lună. Suma recomandată este de 800 de dolari, dar asta depinde de la persoană la persoană. Părerea mea este că cel mai bine este să ai o sumă între 600 – 800 de dolari – în caz că nu îți ajung, se mai pot transfera din țară. Eu am folosit și ceva bani de pe cardul din România (în lei) de la Raiffeisen, a mers să fac plata cu el, atât online, cât și pe la magazine.

De asemenea, s-ar putea să fii nevoit să mai plătești drumul de la aeroport la locul de cazare. Eu de exemplu am aterizat în San Jose, iar de la aeroport până în Santa Cruz unde am lucrat, am scos din buzunar vreo 50 dolari pentru Uber.

În cele din urmă, imediat după ce m-am așezat la cazare și m-am dezmeticit, am cumpărat o bicicletă second-hand pentru a mă deplasa ușor la supermarket sau pentru diverse plimbări prin zonă. Am plătit vreo 80 de dolari pe ea și am folosit-o toată vara. Bicicleta în SUA este o alternativă excelentă pentru toată lumea, mai ales pentru studenți.

Total costuri

Toate costurile pe care le-am enumerat până în acest punct însumează în jur de 3000 – 3500 de dolari (depinde foarte mult de cât de scump va fi biletul de avion, dus-întors). Dacă nu dispui de acești bani (ca majoritatea dintre noi) ai o alternativă bună, adică îi poți împrumuta de la bancă printr-un credit bancar special pentru programul Work and Travel.

Dat fiind că eu am plecat tocmai pe coasta de vest a Americii, chiar într-un punct foarte îndepărtat (la ocean), am găsit biletul de avion cu 1000 de dolari (dus-întors). Pentru coasta de est, e.g New York, biletele sunt ceva mai ieftine – s-ar putea să găsești în jur de 600 dolari, dar se mai adaugă la asta și comisionul agenției care își trage, de regulă, 150-200 dolari.

Cum îți vei recupera suma investită în acest program?

De regulă, studenții reușesc să recupereze suma investită doar din salariile pe care le vor primi din SUA. Studenții câștigă, în medie 10-12 dolari pe oră, astfel că la un program normal de 8 ore/ 5 zile pe săptămână vor acoperi toate costurile programului cu lejeritate și vei mai avea ceva bănuți și de plimbări.

Oricum, poate ai noroc de un job fain care îți va permite să lucrezi ore suplimentare, unele îți vor permite să lucrezi chiar 6 zile pe săptămână. Având în vedere că vei câștiga în fiecare zi aproape 100 dolari, va fi foarte tentant să faci ore suplimentare, care de regulă sunt dublu.

Mulți studenți, de-ndată ce ajung în SUA și văd cum e la locul de muncă, încep să caute încă un loc de muncă part-time pentru a face mai mulți bani. Am avut colegi care au făcut asta și chiar s-au întors acasă cu mulți bani (unii spălau vase seara pe la restaurante, alții erau ospătari după jobul de la 9-17).

Se poate face acest lucru, iar cel mai bine este să intri pe grupuri de studenți români plecați cu Work and Travel, să pui întrebări, să cauți recomandări de joburi sau poate chiar vreun pont.

Pe lângă banii pe care îi vei primi din salariu, atunci când te întorci în România vei avea posibilitatea legală de a-ți recupera taxele (impozitul pe venit pe care l-a colectat statul american). Asta înseamnă că impozitele pe salariul brut (care au fost suportate de angajat) le poți recupera. Eu am câștigat în total aproximativ 6 000 dolari în 3 luni, iar taxele pe care le-am recuperat au fost în jur de 800 de dolari.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.