Salariile din sistemul de învățământ de la noi din țară sunt foarte mici, comparativ cu alte țări. Cu toate acestea, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că salariul pe care îl primește în calitate de șef al Ministerul Educației este mult mai mic decât cel pe care îl avea pe vremea când era rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.
Ce avere are ministrul Sorin Cîmpeanu
Conform ultimei sale declarații de avere, ministrul Educației deține, alături de soția sa, un teren intravilan în localitatea Otopeni. Tot alături de soția sa, Cîmpeanu Carmen, ministrul mai deține un apartament în București și o casă de locuit în Ilfov. În document se mai regăsesc și trei mașini. Două sunt pe numele soției, o Dacie din 1980 și un Fiat din 1973. Sorin Cîmpeanu deține pe numele său un BMW din anul 2013.
Ministrul Educației are deschise patru conturi la bancă. Trei sunt la Banca Transilvania, pe care are 364.901 de lei și 5,000 de euro, iar unul la BCR, pe care are 83.803 lei, conform documentului. Și soția acestuia a strâns bani. Aceasta are un singur cont, la Banca Transilvania, pe care are strânși 143.176 lei.
Ca și venituri, Sorin Cîmpeanu nu are de ce să se plângă. În anul 2020 familiei Cîmpeanu i-au intrat în casă peste 600.000 de lei. Aceste venituri au fost obtinute impreuna cu sotia din activitatea manageriala, didactica si de cercetare, plus diferente salariale din perioada octombrie 2008- 2011. Ministrul Campeanu a incasat 388.000 de lei iar sotia sa, Carmen Cimpeanu, a incasat 268.000 de lei.
Cîmpeanu susține că un rector are salariul mai mare decât un ministru
În urmă cu câteva luni, ministrul a participat la o emisiune TV unde a vorbit despre salarizarea din sistemul de învățământ. El a susținut că se poate trăi bine din salariile care se acordă în prezent în Educație.
„Să știți că un salariu de rector, salariul oricărui rector din România, este mult mai mare decât salariul Ministrului Educației. Salariul meu de rector era mult mai mare decât salariul de ministru”, susține Sorin Cîmpeanu.
Totuși, oficialul a recunoscut în cadrul aceleiași emisiuni de la Kanal D că debutanții în sistemul public de învățământ nu câștigă atât cât ar trebui să o facă. El a promis anul trecut că va pleda pentru creșterile salariale, absolut necesare pentru a motiva profesorii debutanți. Întrebat dacă ar putea să trăiască dintr-un salariu de profesor, Cîmpeanu a răspuns că „foarte greu”.