Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțional proiectul care permite folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea școlii și în afara orelor de program.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a declarat că va redepune, alături de deputatul Tudor Rareș Pop, această inițiativă legislativă. Reamintim că premierul Nicolae Ciucă a fost cel care a sesizat CCR cu privire la această inițiativă legislativă. Șeful Guvernului nu și-a explicat, momentan, decizia.

USR: Nicolae Ciucă a învins. Suferă milioane de copii

 „Nicolae Ciucă a învins. Suferă milioane de copii. Dar pentru el nu contează asta. CCR a declarat neconstituţională legea USR care deschide curţile şcolilor şi oferă copiilor şansa de a se juca într-un mediu sigur”, a scris Moșteanu, pe o rețea de socializare.

El spune că deși proiectul respectiv a fost votat de toate partidele, premierul Nicolae Ciucă a fost cel care a atacat legea la CCR. Moșteanu se întreabă de ce ar prea oficialul din Guvern să-i vadă pe elevi jucându-se printre mașini sau prin locuri periculoase.

CCR a declarat neconstituțional proiectul care le permite elevilor accesul în curtea școlii și în afara programului. USR: Ciucă a învins, milioane de copii suferă

El a menţionat că mai mulţi primari ai USR au făcut în ultima perioadă demersuri pentru a permite copiilor accesul în curtea şcolilor.

Primarii fac eforturi pentru a le permite elevilor accesul în curtea școlilor

„Între timp, primarii USR din Bucureşti, Timişoara, Braşov, Alba Iulia, Breaza sau Victoria au început să redea copiilor curţile şcolilor. La Piteşti, consilierii locali USR au reuşit să adopte un proiect similar. Primarul PSD încă trage de timp cu implementarea. Astfel de proiecte au fost propuse de USR şi la Constanţa, Călăraşi, Iaşi sau Focşani”, a precizat Ionuţ Moşteanu.

Magistrații Curții Constituționale a României au admis, miercuri, faptul că proiectul de lege inițiat de deputatul Tudor Pop este neconstituțional. Singura explicație a Guvernului fiindcă a atacat respectiva inițiativă legislativă a fost că proiectul avea formulări neclare.

Care a fost scopul proiectului inițiat de Tudor Pop

Proiectul a fost depus în luna mai a anului 2021. Inițiativa legislativă a fost inițiată de deputatul USR Tudor Pop și susținută de mai mulți parlamentari.

În expunerea de motive, Tudor Pop explică faptul că în România este înregistrată cel mai scăzut nivel de practicare al sportului și mișcării din UE. După terminarea programului școlilor, curțile majorității școlilor din țară se închid, iar elevii nu mai au voie să intre.

De aceea, scopul acestui proiect a fost de la început ca sportul să devină mai accesibil tuturor, indiferent de vârsta.  Tudor Pop spune că acest proiect este un apel. Este nevoie de mișcare la nivel național și de o schimbare în bine.

Situație revoltătoare în Constanța

Chiar dacă în unele orașe ale țării deja s-au găsit soluții, în continuare mai mulți primari ezită să ia măsuri similare. Anul trecut, în Constanța, a avut loc o situație revoltătoare. Mai mulți elevi au fost ridicați de polițiști și duși cu duba la secție doar fiindcă jucau baschet și fotbal în curtea unei școli.

Precizăm totuși că accesul nu va fi liber. Conform proiectului de lege, copiii și adulții au acces gratuit în curțile școlilor, dar vor plăti un tarif stabilit de unitatea de învățământ respectivă. În infrastructura acoperită, persoanele fizice pot avea acces gratuit sau cu plată.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.