Dacă ești student în ale IT-ului, probabil ești curios de cât câștigă un IT-ist debutant. Rectorul Universității Politehnice din Timișoara, Florin Drăgan, a vorbit despre aceste lucruri.

IT-ul, o industrie foarte mare

Foarte mulți români intră în această industrie care se dezvoltă din ce în ce mai mult. Românii aleg acest domeniu pentru că a devenit foarte bănos.

De altfel, în afara faptului că este un domeniu foarte bine plătit, ai parte și de alte beneficii, precum:

  • lucru de la distanță (remote)
  • dezvoltare personală
  • oportunități de dezvoltare profesional

Românii și-au dat seama că pot urma o carieră în acest domeniu, chiar dacă nu au terminat o facultate în acest sens, deoarece foarte mulți urmează anumite cursuri pentru a putea profesa.

Cât câștigă un junior IT imediat după ce termină facultatea?

În domeniul privat, un entry-level poate ajunge să câștige între 800-1.000 de euro NET lunar. Unii ajung poate chiar și la 2.000 de euro, în funcție de ceea ce fac. Un profesor de la o facultate de informatică/cibernetică, spre exemplu, poate încasa între 600-800 de euro lunar. În plus, pentru cadrul universitar, suma maximă pe care o poate încasa cu maximul de vechime poate ajunge la doar 2.000 de euro net.

Florin Drăgan, Rectorul Universității Politehica din Timișoara, atrage atenția

Cadrele didactice încep să se întrebe cât mai este de rentabil să rămână în acest domeniu, deoarece salariile sunt foarte mici, iar în mediul privat, acestea sar lejer de mii de euro.

„Putem să creştem numărul de IT-işti cu investiţii în educaţie, în resursa umană care face educaţie. Dacă vrei să ai IT-işti, trebuie să investeşti puţin în ceea ce înseamnă nişte burse pentru doctorat. Un asistent universitar în IT câştigă undeva la 600 de euro fără să fie implicat în programe de cercetare. La ora actuală sunt absolvenţi în IT care îşi termină licenţa şi pot să câştige vreo 2.000 de euro”, a declarat Florin Drăgan în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Programatorii aproape că nu simt scumpirile

Job-ul de programator este foarte popular în zona IT. Angajații entry-leve ajung să câștige, în medie, 4.000 de lei lunar, iar seniorii ajung și la peste 12.000 de lei net pe lună doar pentru un post de execuție. Șefii departamentelor pot ajunge la salarii de peste 16.000 de lei net pe lună.

În acest an, salariile din industria IT vor avea o creștere de 10%, acoperind o parte bună a inflației, de 13.8% în aprilie 2022.

NE GĂSEȘTI ȘI PE GOOGLE NEWS

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.