În România încă nu putem vorbi de digitalizarea sistemului de învățământ. Copiii încă sunt „condamnați” să poarte în spate acele ghiozdane care sunt mai grele decât ei.

Dacă facem un calcul, pe zi, un elev are 5, 6 ore. La aceste ore el trebuie să aibă caiet de teme, caiet, carte, iar în unele cazuri chiar și culegere. Acestea doar la una dintre materii. Conform știrilorkanald.ro, Andrei, un elev de clasa a 4-a, cară zilnic un ghiozdan de 6 kilograme.

„Mă doare spatele”

El acuză dureri de spate fiindcă ghiozdanul este foarte greu. El povestește că uneori ține ghiozdanul în spate, fiindcă nu poate mereu să îl țină în mâini, fiindcă îl dor. Elevul a mai declarat că vinerea este cea mai grea zi pentru el, fiindcă atunci mai cară și trusa de pictură.

Jurnaliștii au stat la porțile școlilor și au întrebat copiii cât de grele sunt ghiozdanele. Unul a răspuns că este atât de greu „cât un dulap” și că îl doare spatele.

Cât cântărește ghiozdanul unui copil de 7 ani? Elevul este expus unor probleme grave de sănătate

Pentru a-și ajuta copiii, părinții sunt cei care cară ghiozdanele elevilor. În ghiozdanul unui copil de numai șapte ani, se află cărți și caiete de 5 kg. Bineînțeles, mai sunt și cazuri în care copilașii au genți cu roți, pe care le car după ei, așa cum se car bagajele de călătorie.

Sănătatea copiilor, pusă în pericol

Din nefericire, aceste ghiozdane foarte grele pentru copii pot avea repercusiuni asupra sănătății acestora. Atâtea kilograme pot provoca dureri musculare, în special de spate și de gât. Specialiștii recomandă ca acestea să nu cântărească mai mult de 10% din greutatea utilizatorilor. Dacă facem un calcul, un copil de vreo 7 ani, care cântărește 26 de kilograme, atât cât este vârsta optimă, ar trebui să care un ghiozdan de maxim 2,6 kilograme.

Din păcate, nu se ține cont de vârsta celor mici, având în vedere că un copil de 7 ani și 26 de kilograme cară un ghiozdan de 6 kilograme. Specialiștii avertizează că în viitor, acest disconfort se poate transforma în probleme mult mai grave pentru elevi.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.