Castelul Peleș este unul dintre cele mai populare obiective turistice ale României, iar poate cel mai frumos timp de a-l vizita este iarna. Monarhia românească este un subiect extrem de interesant atât pentru cetățenii țării, cât și pentru străinii care vin an de an să cunoască istoria locurilor.
Dacă nu l-ai vizitat până acum este momentul să planifici o mini vacanță, unde să te încarci cu energie pozitivă și să te bucuri de legende fascinante.
Castelul Peleș – informații și istorie
În anul 1866, domnitorul Carol I Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, vizitează pentru prima dată un mic sat de munte numit Podul Neagului. Datorită frumuseții locurilor, acesta decide să construiască aici o reședință de vacanță pentru familia sa.
Astfel, ajunge să vândă o moșie din Germania, iar în 1872 să achiziționeze o suprafață de teren în viitoarea Sinaia de aproximativ 1000 de pogoane, care se numea Piatra Arsă.
Un an mai târziu, încep lucrările de asanare şi de stabilizare a terenului. Trebuie menționat că toate aceste eforturi au fost realizate din banii proprii ai regelui.
În anul 1874, comuna este redenumită după numele pe care îl poartă și astăzi, Sinaia. Unul dintre evenimentele importante care a adus la începerea construcției este chiar apariția căii ferate pe ruta Ploiești-Predeal.
Odată cu aceasta a început edificarea castelului Peleș. Timp de 10 ani, din 1873 și până în 1883, meșteri și arhitecți renumiți ai timpului, precum Johannes Schultz, Benesch şi Karel Liman, dar și români au contribui la ceea ce avea să devină unul dintre cele mai frumoase castele ale României.
Acesta urma să devină un complex cu multiple clădiri: Uzină electrică, Grajduri regale, Corpul de gardă, dar și castelele de dimensiuni mai mici, din apropiere, Pelişor şi Foişor.
În momentul inaugurării, Castelul Peleș, care avea una dintre cele mai frumoase arhitecturi ale lumii, se afla în vecinătatea graniței cu Austro-Ungaria, care era aliata țării din acele vremuri.
Atunci când a venit marele eveniment al unirii cu Transilvania, în 1918, acesta devine a doua capitală a țării, poziționată în centrul României Mari. Aici au avut loc o mulțime de evenimente importante în istoria românilor, precum consilii de coroană.
De asemenea, în apropierea palatului au mai fost construite două castele mai mici, la fel de importante: Pelișor și Foișor. În acest loc erau găzduite cele mai mari personalități ale timpurilor, precum și regi și regine.
Muzeografii Pelișorului au admis faptul că în fiecare an, în luna iulie, se simte un parfum extoric de violete indiene, care vine din Salonul de Aur. Acesta este momentul în care Regina Maria a încetat din viață.
Deși pare o adevărată poveste, specialiștii au recunoscut că este un fenomen ezoteric, extrem de complicat și greu de explicat. Regele Carol I a încetat din viață chiar la Castelul Peleș în anul 1914, iar la Pelișor, Regina Maria își va trăi ultimele clipe în 1938. Tot aici, Regele Carol al II-lea și Regele Mihai vor fi născuți.
Castelul Peleș și perioada Comunistă
Începând cu anul 1948, când regele Mihai a fost forțat să abdice, Castelul Peleș este naționalizat și revendicat ca domeniu al statului. Odată cu aceste evenimente, construcția a fost închisă de către comuniști, iar bunurile regelui confiscate și inventariate. În anul 1953, castelul devine Muzeu Național și este deschis pentru vizitare de către turiști.
Din fericire, în 2007, fosta casă regală îi revine Regelui Mihai I, dar devine instituție publică administrată de Statul român, fiind considerat Patrimoniu Național. Pentru ca turismul să se dezvolte în continuare, familia regală primește o sumă lunară de la stat, de aproximativ 11.000 de euro, drept chirie.
Elena și Nicolae Ceaușescu nu au îndrăgit niciodată acest loc. Au petrecut împreună o singură noapte aici, după care au evitat vizitele la Peleș. Ulterior, s-a aflat că lemnul construcției a fost infectat cu o ciupercă.
Legendele Castelului Peleș
Una dintre cele mai populare legende ale locului, vorbește chiar despre edificarea palatului. Se spune că regele Carol I a înnoptat la mănăstirea din Podul Neagului după ce o roată de la trăsura domnească s-a rupt, fiind nevoit să facă un popas.
Datorită peisajului și a naturii neatinse de om, el decide să construiască aici Peleșul. De asemenea, unul dintre mituri menționează că în timpul săpăturilor, lucrătorii au găsit aproximativ 100 de plăci de aur inscripționate într-un limbaj antic, însă acest fapt nu a fost niciodată dovedit.
O altă legendă susține că palatul este plin de mistere și magie. Unele persoane susțin că în timpul nopților cu lună, prin curtea castelului se pot vedea „focuri” plutind.
Acest lucru se poate datora faptului că regele Carol I a îngropat foarte multe monede în fundația castelului cu chipul său, obicei care se practică și acum în zilele noastre. Tot în astfel de nopți se spune că poți vedea umbre ale foștilor locuitori ai palatului din familia regală.
Miturile și legendele sunt un alt motiv pentru a vizita acest loc spectaculos. Nu numai că ai ocazia de a vedea o construcție plină de opere de artă, dar este și un castel care, în ciuda trecerii timpului, a rămas la fel de impresionant și fastuos.
Castelul Peleș din Sinaia – ce poți vedea în interior?
Castelul Peleș are o descriere extrem de complexă, datorită stilului arhitectural maiestuos ce bucură orice privitor. Aici sunt construite peste 160 de camere, un turn central de 66 de metri înălțime și o mulțime de intrări și scări interioare.
Materialele folosite au fost extrase din zonele care se aflau în vecinătatea palatului. De exemplu, zidăria este realizată cu pietriș din Prahova, lemnul aparține pădurilor locale, piatra este extrasă din carierele de la Luna Mare și Piatra Arsă, iar cărămizile coapte chiar pe șantier.
Castelul Peleș în exterior este reprezentant al stilului trubadur, nou pentru acea perioadă. Totuși, mobilierul din lemn negru scoate în evidență un stil deco. Trăsăturile arhitecturii aparțin neorenașterii germane. Acestea se evidențiază prin lemnul sculptat, formele neregulate, corpurile asimerice și elementele decorative neobișnuite.
De asemenea, terasele din exterior au ca amprentă neorenascentismul italian, datorită fântânilor, statuilor și coloanelor impozante.
Etapele edificării Castelului Peleș în interior
Arhitectul venețian Wilhelm von Doderer a avut ca sarcină elaborarea planurilor palatului. Totuși propunerile lui, inspirate din arhitectura franceză, nu au fost pe placul regelui Carol I și au fost respinse de acesta.
Locul lui a fost preluat de către arhitectului german Johannes Schultz, care a propus o construcție în stil elvețian, cu două etaje și decorată în stil german.
Prima, în 1890 este construită Sala Maură, iar patru ani mai târziu este amenajată Capela reginei Elisabeta. Tot acum, apartamentele principeselor Hohenzollern și Wied sunt edificate pe latura de nord a palatului, la fel și Mezaninul.
Între anii 1903 și 1906 este proiectată Galeria de marmură, Sala mică de muzică, cea de concerte și Baia reginei. De asemenea, sunt amenajate apartamentele pentru oaspeți în partea de nord a palatului.
În anul 1906 este înălțat turnul central al Peleșului și montat ceasul celebru cu trei cadrane. Acum sunt amenajate și Sala Florentină cu uşi turnate în bronz, Sufrageria regală și Sala veche de muzică, dar și Apartamentul primului ministru. În același an, ia naștere Apartamentul imperial, care era compus din: Dormitor, Baie, Salon mare, Salon mic și Camera valetului.
Castelul Peleș are și o cameră a armelor care a fost construită între 1908 – 1911. Aici poți să găsești un număr mare de arme românești, precum pușca inventată de Vasile Buescu. De asemenea, acum este definitivată sala principală de recepție, Holul de Onoare, Sala de şah şi Sala de biliard.
Până în 1914, terasa cu busturi ale împăraților este proiectată în aripa de sud-est, iar odată cu moartea regelui se termină construcția unuia dintre cele mai mari proiecte arhitecturale.
Atât la interior, cât și în exterior se pot observa elemente care aparțin unor stiluri diverse și complexe: neorenașterea germană, barocul, renașterea italiană, engleză, stilul rococo, turcesc și multe altele.
De asemenea, biblioteca regală cuprinde o varietate de cărți, deoarece, Regele Carol I avea o pasiune pentru istoria artei și culturii, arhitectură, beletristică, citea des monografii ale pictorilor celebri și era interesat de geografie.
În Castelul Peleș se găsesc aproximativ 60.000 de obiecte de artă, iar poate cele mai spectaculoase dintre ele sunt cele șase oglinzi venețiene, lucrate manual de cei mai mari meșteri ai timpurilor, cu înălțimi de peste trei metri.
Acestea au forme extrem de sofisticate, ornamente cu frunze și flori ale grădinilor mediteraneene, sunt gravate cu medalioane care întruchipează scene mitologice și realizate din sticlă colorată. Sala coloanelor, denumită și Sala oglinzilor a rezultat în urma edificării Holului de recepție. Aici se găsesc candelabre cu 42 de brațe, într-un stil de baroc italian, deosebit prin grandoare și măreție.
Când poate fi vizitat Castelul Peleș
Dacă vrei să te bucuri de o mică excursie la palat, trebuie să o planifici din timp, deoarece muzeul are un program destul de strict. Acesta este deschis miercuri, între orele 10:00 – 17:00 și de joi până duminică între 9:15 – 17:00. În zilele de luni și marți, accesul este restricționat, clădirea fiind închisă.
Castelul Peleș este unul dintre cele mai uimitoare locuri unde îți poți face fotografii. Arhitectura exterioară este preferata tuturor turiștilor pentru această activitate, datorită imaginilor spectaculoase pe care le captează camera foto.
Totuși, atunci când vine vorba despre realizarea unor poze în interior există anumite reguli pe care trebuie să le respecți, dar și o taxă ce trebuie achitată.
Săli care pot fi vizitate în interiorul Castelului Peleș:
- Holul de Onoare
- Biblioteca regală Plafonul mobil din sticlă
- Sala de arme
- Sala de muzica
- Sala de teatru
- Sala de concerte
- Sala Maură
- Sala Florentină
- Sala de Consilii
- Salonul Turcesc
- Dormitorul regal
- Sufrageria
- Cabinetul de lucru
Tarifele de intrare în castel:
În ceea ce privește tarifele de la Castelul Peleș, acestea se împart între cele două expoziții și tururi disponibile.
Expoziția de bază (cuprinde parterul)
Trebuie să știți că ultima intrare pentru expoziția de bază se face la ora 16:15, iar prețurile sunt următoarele:
➜ Adulţi – 40 lei
➜ Pensionari – 20 lei
➜ Elevi, studenţi – 10 lei
Tur opțional (include parter și etaj)
➜ Adulţi – 80 lei
➜ Pensionari – 40 lei
➜ Elevi, studenţi – 20 lei
Ultima intrare pentru turul opțional se face la ora 15:30, iar casa de bilete se închide la ora 16:10.
Dacă îți alegi cu grijă momentul în care vizitezi castelul, te poți bucura de o mulțime de evenimente și concerte care sunt organizate periodic.
De asemenea, ai la dispoziție o colecție complexă de artă plastică, sticlărie, textile precum mantia Reginei Maria, arme și armuri, mobilier, ceramică, ordine și decorațiuni, instrumente muzicale și feronerie.
Castelul Peleș – curiozități
- Castelul Peleș avea o uzină electrică proprie, care ajuta la iluminarea camerelor. Acest aspect l-a făcut un proiect unic în Europa;
- Palatul este prima clădire din România care are o fundație din beton;
- Plafonul de sticlă al Holului este mobil și poate fi acționat cu ajutorul unui motor electric;
- O mulțime de filme celebre internaționale s-au filmat în interiorul și exteriorul castelului;
- Castelul Peleș este deținătorul Tronului României;
- În Castelul Peleș se află o sală de teatru cu aproximativ 60 de locuri și o lojă regală;
- Biblioteca Regală are o ușă secretă, mascată printr-un raft cu cărți. În caz de pericol, regele se putea refugia în această cameră;
- Regele Carol I a deschis porțile Castelului Peleș încă din timpul domniei sale, pentru a putea fi vizitat;
- După Castelul Bran, Peleș este considerat cel de-al doilea muzeu din țară preferat de turiștii români și străini. Aceștia vin din toate colțurile lumii, precum: Japonia, Statele Unite ale Americii, Australia sau Noua Zeeladă
Asadar, castelul Peleș a fost construit de către Carol I și se află la doar 45 de km de Brașov și la 140 de km de București. Poziționat în inima României, își așteaptă vizitatorii care se pot bucura de istorie, frumusețe, bun gust și, nu în ultimul rând, de natură.
Sursa foto:
Unsplash.com