Rezultate slabe din nou și anul acesta la examene. Există licee la noi în țară în care nici măcar un elev nu a reușit să promoveze examenul maturității. Din păcate, autoritățile nu au nicio soluție.

În 42 de licee din România nu a existat niciun elev care să fi promovat bacalaureatul în acest an. Ștefan Vlaston, profesor și expert în educației, spune că singura soluție bună la acest moment ar fi desființarea liceelor și transformarea în școli de meserii, scrie click.ro.

Care sunt condițiile în care învață elevii de la sate

Elevii din mediul rural învață în condiții mizere și demne de secolul trecut. Nu ar trebui să ne mire aceste rezultate extrem de slabe. În 2022, încă există foarte multe școli, dar și licee unde pereții mai au puțin și cad, iar podeaua este distrusă. În sălile de clasă pătrunde ploaia, iar elevii tremură de frig iarna și toamna, deoarece nu există nici măcar o sobă care să-i încălzească.

Ba chiar mai mult, în unele școli din mediul rural, cei mici învață simultan într-o singură clasă. Există cazuri în care elevii se spală pe mâini la lighean, deoarece chiuvetele nu merg și trebuie să treacă și pe lângă câini periculoși în drumul lor spre școală. Parcă am fi în Africa! Asta spune peisajul dezolant.

Pandemia de coronavirus a accentuat și mai mult acest dezastru

COVID-19 a oferit o altă lovitură grea învățământului românesc. Lipsa infrastructurii, a tehnologiei, precum și sărăcia, și-a spus cuvântul în ceea ce privește elevii din mediul rural.

Astfel, 37% dintre elevii de la sate au obținut sub 5 la Evaluarea Națională în 2021. Doar 4% au obținut peste 9, iar rata abandonului școlar este din ce mai îngrijorătoare. În jur de 40 la sută dintre copiii aflați în mediul rural nu s-au conectat nici măcar o singură dată la cursurile online. Nu pentru că nu și-ar fi dorit, ci pentru că nu au avut mijloacele necesare.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.