Primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu, susține acordarea burselor prin stabilirea unui procent de către consiliul de administrație din fiecare școală, nu un prag de medie. Oficialul a declarat, Într-o dezbatere organizată de Comisia pentru Educație și Cercetare – PNL București, că „în sectorul 6, unde eu sunt primar, nu am mers pe acest prag de 8.50 – 9, pentru că practic se denatura obiectivul”.

Acordarea burselor

Fiecare primărie are abilitatea de a suplimenta cuantumul burselor școlare și poate să stabilească criterii suplimentare pentru acordarea lor.

Primarul specifică faptul că profesorii erau presați să dea note mari: „Era o presiune formidabilă pe cadre didactice, din partea părinților, ca să dea note mari, ca să pună mâna pe burse”.

„Am dat o hotărâre de consiliu local prin care prin care am eliminat pragul și am introdus procentul. (…) Am luat pe nivel de an școlar din școală, pentru ca copiii, mi s-a părut corect, să fie în competiție cu cei din anul lor școlar din acea școală. Dacă cumva le dăm și posibilitatea aceasta, să decidă Consiliul de administrație, în plus, să vină nu cu ideea de prag, când se va fixa un prag se va menține acea presiune ca să dea note mari, dar, dacă se vine cu procent, adică ei să poată alege acest lucru, cred că poate fi de bun augur să stimuleze efectiv performanța”, a explicat Ciprian Ciucu.

Sursă poză: Captură – Hotărâre privind aprobarea burselor școlare și cuantumul acestora pentru semestrul II an școlar 2021 – 2022 pentru elevii cuprinși în învățământul preuniversitar de stat din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Sectorul 6

Sumele au fost acordate în plus

Legat de hotărârea de mai sus, un participant a declarat că acele sume au fost acordate în plus de primărie: „Vreau să fiu corect, ceea ce s-a hotărât la nivel de consiliu local este vorba de acele sume în plus, față de ceea ce era stabilit de lege. Am salutat modalitatea în care Primăria Sectorului 6 a stabilit acordarea acestor sume venite în plus pentru copiii noștri”.

Ciprian Ciucu: „Eu aș mai adăuga ceva. Poate, cine știe, vreun consiliu de administrație care vrea să facă acest lucru. În sectorul 6, unde eu sunt primar, nu am mers pe acest prag de 8.50 – 9, pentru că practic se denatura obiectivul. Și atunci era o presiune formidabilă pe cadre didactice, din partea părinților, ca să dea note mari, ca să pună mâna pe burse. Acest lucru se întâmpla, iar copiii erau supraevaluați, inclusiv copilul meu, vă zic sincer, la o școală bună, este supraevaluat. Ca să fie foarte clar, și nu doar ea, toți.

Eu ce-am făcut? Am dat o hotărâre de consiliu local prin care prin care am eliminat pragul și am introdus procentul. De ce? Pentru că în momentul în care vii cu un procent, da, un procent de elevi care să primească bursă, în acel moment, primii, să zic 15% din clasă sunt performanți, și nu am luat pe tot sectorul, ca să zic competiție, între ei, pentru că sunt diferențe foarte mari între nivelul de educație între un liceu sau altul, o școală sau alta, n-am luat nici măcar pe clasă, pentru că nu era logic, și nici măcar pe școală. Am luat pe nivel de an școlar din școală, pentru că copiii, mi s-a părut corect, să fie în competiție cu cei din anul lor școlar din acea școală. Dacă cumva le dăm și posibilitatea aceasta, să decidă Consiliul de Administrație, în plus, să vină nu cu ideea de prag, când se va fixa un prag se va menține acea presiune ca să dea note mari, dar, dacă se vine cu procent, adică ei să poată alege acest lucru, cred că poate fi de bun augur să stimuleze efectiv performanța”

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.